Maisa Enqvist 16.5.2025 10:54

Teimme raportin tekoälystä markkinointiviestinnässä – näin tekoäly auttoi meitä

Kun ryhdyimme laatimaan Insight Track 2025 -raporttia, emme pysähtyneet miettimään, pitäisikö tekoäly ottaa mukaan prosessiin. Se oli mukana aivan samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin työhön käytettävä atk-ohjelma. Tekoäly on jo vakiintunut osaksi arkeamme: se on näkymätön, mutta vaikuttava kumppani, joka sujahtaa sukkelasti osaksi ajattelua, kirjoittamista ja suunnittelua. 

Tämä blogi kertoo, millaisiin vaiheisiin tekoäly osallistui raportin laatimisessa – ja millaista lisäarvoa se toi, kun se sai tehdä sitä, missä se on parhaimmillaan: nopeuttaa, selkeyttää ja sytyttää. 

1. Suunnittelun sparrikaveri, joka ei väsy 

Kun ryhdyimme rakentamaan nettikyselyä ja syvähaastattelurunkoa, tekoäly tarjosi vaihtoehtoisia sanamuotoja, avasi ehdotettuja näkökulmia ja auttoi tunnistamaan piiloon jääneitä oletuksia. Kysymysten sävyt, johdonmukaisuus ja ymmärrettävyys tarkentuivat vuoropuhelussa, jossa tekoäly toimi väsymättömänä ideapankkina ja kriittisenä kuulijana. 

2. Laajasta aineistosta jäsenneltyyn ymmärrykseen 

Kysely- ja haastatteluaineiston purku on usein sekä palkitsevaa että kuormittavaa: kiinnostavaa tietoa on paljon ja monessa muodossa. Tekoäly auttoi tunnistamaan toistuvia teemoja, ryhmittelemään vastauksia loogisiin kokonaisuuksiin ja tuottamaan tiivistyksiä, joista oli luontevaa jatkaa analyysia eteenpäin.  

3. Kuvia, korjauksia ja konteksteja 

Tekoäly oli tiukasti mukana raportin visuaalisessa kokonaisuudessa ja viimeistelyssä. Visuaalinen suunnittelijamme hyödynsi tekoälyä raportin ilmeen, kuvituksen ja oheisvisualisointien laatimisessa. Sisällöntuottajaamme tekoäly auttoi oikolukijana, joka huomautti pilkuista, termeistä ja tyylistä – mutta jätti viimeisen sanan aina meille. 

4. Viestien hiominen kanaviin 

Kun raportti oli valmis, sen ympärille rakentui monikanavainen markkinointi- ja viestintäsuunnitelma: verkkosivut, mediatyö, blogikirjoituksia, uutiskirjetekstejä ja somenostoja. Hyödynsimme tekoälyä otsikoiden kehittelyyn, ingressivaihtoehtojen kokeiluun ja eri mittaisten tekstiversiointien laatimiseen. Se tarjosi jatkuvasti vaihtoehtoja ja herätteitä, joita oli helppo hioa eteenpäin.  


Monet julkaistut lauseet syntyivät edelleen meidän näppäimistöiltämme – mutta tekoälyn kanssa käyty keskustelu teki niistä parempia ja takuuvarmasti tehosti prosessia.
 

Tekoälyn käyttö ei ollut meillä erityistapaus tai irrallinen kokeilu, vaan luonnollinen osa tekemistä.  

Suurin hyöty ei ollut yksi yksittäinen vaihe, vaan kokonaistuntuma: työ keveni, ajatus selkeytyi, ja iterointi nopeutui. Tekoäly otti harteiltamme ne tehtävät, jotka usein hidastavat etenemistä – jotta me voimme keskittyä siihen, mitä vain ihminen voi tehdä: päättää, valita ja tulkita. 

Jos mietit, voisiko tekoäly tuoda tehoa tai näkökulmia omaan viestintätyöhösi, vastaus on: todennäköisesti kyllä. Lataa Insight Track 2025 -raportti tai ota meihin yhteyttä, jos haluat sparrailla aiheesta ihka oikean asiantuntijan kanssa!