Netprofile 23.8.2022 10:12

Vanhoista laitteista eroon pääseminen takkuaa yhä – valtaosa suomalaisista jättää vanhan älypuhelimensa myymättä, vaikka se kävisi yhtä kätevästi kuin uuden ostaminen

Suomalaiset vaikuttavat olevan vanhan teknologian suhteen hamstraajia, mikäli on uskominen tuoretta kyselytutkimusta*, jossa kartoitettiin kuluttajien kohtaamia esteitä vanhoista laitteista luopumiselle. Kyselyn mukaan suomalaiset kipuilevat vanhojen puhelimiensa jälleenmyyntiä ja kokevat käytetyistä laitteista eroon pääsemisen haastavana. Lähes joka viides (18 %) ei ole kiinnostunut puhelimensa eteenpäin myymisestä ollenkaan.

Swappien teettämän kyselytutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että vanhan puhelimen myymiseen liittyy käytännön haasteiden lisäksi henkisiä esteitä. Laitetta saatetaan säilyttää, vaikkei siitä ole enää käytännön hyötyä: suurin osa vastaajista (63 %) haluaa säilyttää toimivan laitteensa varapuhelimena, vaikka yli kolmannes heistä (38 %) ei ole koskaan käyttänyt laitetta sen säilömisen jälkeen.

Vaikka vanhaa puhelinta ei käytettäisi, ovat suomalaiset vastahakoisia hankkiutumaan siitä eroon. Tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas (28 %) ei myy vanhaa puhelintaan kunnostettavaksi siitäkään huolimatta, että se ei enää toimi kunnolla.

“Viime aikoina on puhuttu paljon konmarituksesta ja käyttämättömän tavaran eteenpäin myymisestä, ja niistä on kasvanut jopa maailmanlaajuisia muoti-ilmiöitä. Vaikka olemme nykyisin hyviä siivoamaan kaappejamme ja hankkiutumaan eroon vanhasta tavarasta, on meillä vielä pitkä matka siihen, että kierrätämme yhtä tehokkaasti myös vanhat teknologialaitteemme. Esimerkiksi ainoastaan 19 prosenttia suomalaisista on myynyt viimeisimmän älypuhelimensa eteenpäin”, kertoo Swappien Suomen maajohtaja Minttu Rautiainen.

Kyselyn mukaan yksi haaste puhelimen myynnille voi olla vaikeus päättää, missä laitteensa myy tai tietämyksen puute sopivan myyntikanavan olemassaolosta. Suomalaiset ostavat puhelimensa yhä useammin verkkokaupasta (78 % vastaajista), mutta ovat omien laitteidensa myymisen suhteen perinteisiä.  Vain 13 prosenttia valitsisi vanhan laitteensa myymiseen verkkokaupan. Useimmat (39 %) myisivät laitteensa mieluiten suoraan ystävälle tai sukulaiselle, ja lähes yhtä moni (38 %) toiselle kuluttajalle verkon markkinapaikan välityksellä tai elektroniikkaa myyvään liikkeeseen (37 % vastaajista).

Vanhan iPhone-puhelimen myyminen eteenpäin älypuhelimia kunnostavalle Swappielle on kätevää, vastuullista ja turvallista. Swappien helppokäyttöisestä verkkopalvelusta saat puhelimelle nopeasti hinta-arvion sekä ohjeet laitteen postittamiseen ilmaiseksi. Maksu toteutuu annetulle pankkitilille seuraavana päivänä siitä, kun laite on vastaanotettu Swappien huoltokeskukseen. Puhelimen voi myydä Swappielle myös Swappien liikkeissä ja puhelinautomaateissa.

Lue lisää älypuhelimien myynnistä Swappien verkkosivuilta.

Lisätiedot:

Swappie

Minttu Rautiainen

Country Manager, Finland

minttu@swappie.com

*Kuluttajatutkimuksesta

Tutkimus toteutettiin internet-kyselynä maalis-huhtikuun aikana 2022 neljässätoista Euroopan maassa, joissa Swappiella on liiketoimintaa. Kysely sisälsi 48 kysymystä kuluttajien tottumuksista ja asenteista älypuhelinten ostamiseen ja myymiseen liittyen. Tutkimukseen vastasi tuhat 18–64-vuotiasta kuluttajaa kustakin maasta. Vastaajien otanta edustaa kunkin maan väestöä ikänsä, sukupuolensa, asuinpaikkansa ja tulotasonsa mukaan.

Swappiesta 

Swappie on johtava kunnostettuja älypuhelimia myyvä verkkokauppa. Sen missio on antaa ihmisille tapa uusia puhelimensa niin, että ne ovat korkealaatuisia, edullisia ja ympäristöystävällisiä. Swappie toimii tällä hetkellä 15 Euroopan maassa. Yhtiö kasvoi vahvasti vuonna 2020, jolloin sen myynti oli 110 miljoonaa dollaria (97 miljoonaa euroa). Elokuussa 2016 perustettu Swappie on kasvanut nopeasti yhdeksi nopeimmin kasvavista ja innovatiivisimmista yrityksistä Euroopassa. Swappielaisia on jo yli 1200, ja yhtiö on kerännyt sijoittajilta tähän mennessä 171 miljoonaa dollaria (149 miljoonaa euroa). Lisätietoa: https://swappie.com/fi/