Netprofile 7.7.2022 9:20

Swappie ja Telia yhteistyöhön – tavoitteena saada Suomessa joka kolmas puhelin kierrätykseen 2025 mennessä

Vain 20 prosenttia suomalaisista on kierrättänyt viimeisimmän älypuhelimensa, selviää Swappien teettämästä tuoreesta tutkimuksesta. Suomessa myydään joka vuosi yli 2 miljoonaa puhelinta, ja arvioiden mukaan suomalaisissa kodeissa on tällä hetkellä 7 miljoonaa käyttämätöntä puhelinta. Kunnostettujen iPhone-puhelinten markkinajohtaja Swappie ja teleoperaattori Telia haluavat kannustaa yhteistyössä suomalaisia laittamaan puhelimet kiertoon. Kaikki Telian kauppoihin tuodut puhelimet toimitetaan Swappielle kunnostettaviksi ja kuluttajat saavat vanhasta toimivasta puhelimesta entistä paremman hyvityshinnan.

Teleoperaattorin ja kunnostettujen älypuhelimien markkinajohtajan yhteistyö helpottaa älypuhelimien kierrätystä Suomessa.
 
”Ympäristön vinkkelistä yksi haaste on ollut saada suomalaiset kierrättämään vanhoja puhelimiaan. Siksi päätimme yhdistää voimamme Swappien kanssa ja tarttua haasteeseen puhelimien kierrätysasteen parantamiseksi ympäristön hyväksi. Pystymme yhteistyön myötä tarjoamaan Telian asiakkaille vanhoista toimivista puhelimista entistä paremman hyvityshinnan, mikä osaltaan kannustaa tuomaan vanhan luurin kierrätykseen”, iloitsee kiertotalousasiantuntija Juha-Matti Kykkänen Telialta.
 
Kierrätyspuhelimien suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosina ja Swappie on vauhdittanut markkinakasvua omalta osaltaan tekemällä vanhojen puhelimien myynnistä helppoa puhelinautomaattien sekä Swappie-verkkokaupan ja -liikkeiden avulla. Taatakseen kunnostettujen puhelimien laadun yritys on kehittänyt 52-vaiheisen testausprosessin, jonka jälkeen puhelin laitetaan uudenveroisena myyntiin Swappien sivuille. Swappien tavoitteena on tehdä kunnostetuista älypuhelimista valtavirtaa ja tarjota sitä varten uusia mahdollisuuksia myydä sekä ostaa kunnostettuja puhelimia innovatiivista teknologiaa hyödyntäen.
 
Vain 20 prosenttia kierrätti viimeisimmän älypuhelimensa
 
Ymmärtääkseen paremmin suomalaisten ajatuksia puhelimien kierrätyksestä toteutti Swappie aiheeseen liittyvän kyselytutkimuksen keväällä 2022*. Tuloksista paljastuu, että vain 19 prosenttia suomalaisista myi viimeisen älypuhelimensa ja 20 prosenttia laittoi sen kierrätykseen. Samaan aikaan 28 prosenttia kyselyyn osallistuneista kertoo pitäneensä vanhan puhelimensa, vaikka se ei toimi.
 
“Olemme valtavan iloisia uudesta yhteistyöstä Telian kanssa sekä siitä, että jaamme nyt yhteisen tavoitteen kiertotalouden edistämiseksi Suomessa. Tavoitteemme onkin, että Suomessa joka kolmas puhelin kierrätettäisiin vuoteen 2025 mennessä. Tiedämme jo, että suurin osa älypuhelinten päästöistä (83 %) syntyy valmistuksesta, kuljetuksesta ja ensimmäisen vuoden käytöstä, minkä takia on tärkeää kannustaa suomalaisia kierrättämään tai myymään eteenpäin vanhat älypuhelimensa. Kyselyymme vastanneista 61 prosenttia piti vanhan puhelimensa ja heistä vain murto-osa käytti sitä myöhemmin. Yli kolmannes (38 %) ei käyttänyt vanhaa puhelintaan ollenkaan ja alle puolet (40 %) käytti sitä vain muutaman kerran. Näiden tulosten pohjalta voimme päätellä, että puhelimille olisi löytynyt parempaa käyttöä kierrätettynä”, kertoo Swappien VP, Supply and Business Acceleration Pekka Vanne.
 
Swappien ja Telian yhteistyön tavoitteena on kannustaa suomalaisia laittamaan älypuhelimensa kiertoon ja nostaa kierrätysaste 34 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Swappien kanssa tehtävän yhteistyön myötä Telia Kauppaan tuodut toimivat puhelimet matkaavat jatkossa Swappielle. Myös liittymien hankkiminen kierrätyspuhelinostoksen yhteydessä helpottuu, kun Swappien verkkopalvelussa voi klikata mukaan Telia Dot -liittymän.
 
Jätteettömyyttä kiertotalouden keinoin
 
Telia tavoittelee vuoteen 2030 mennessä nollapäästöjä ja jätteettömyyttä koko arvoketjussaan – aina alihankkijoista asiakkaisiin. Yhteistyö kunnostettujen puhelinten markkinajohtaja Swappien kanssa oli luonteva seuraava askel edistää jätteettömyyttä kiertotalouden keinoin. Swappie pidentää älypuhelimen käyttöikää tyypillisestä kahdesta vuodesta jopa kuuteen vuoteen, jolloin puhelimen resurssit hyödynnetään paremmin.
 
Telia vastaanottaa kaupoissaan edelleen myös toimimattomia puhelimia ja huolehtii niiden turvallisesta kierrättämisestä. Puhelimia voi jättää myös Swappien puhelinautomaatteihin, jotka sijaitsevat eri kauppakeskuksissa. Automaatille voi jättää vanhan älypuhelimen, saada siitä hyvityksen ja vaihtaa sen Swappien uudenveroiseksi huoltamaan iPhoneen. Automaatille voi tuoda myös rikkoutuneita puhelimia, jolloin Swappie hoitaa niiden kierrätyksen.
 
“Suomalaisten laatikoista löytyy arvioiden mukaan miljoonia käyttämättömiä puhelimia. Tämän yhteistyön myötä saamme nämä puhelimet kiertoon ja hyödynnettyä niiden kokonaisarvon. Lisäksi omistajat saavat vanhasta älypuhelimestaan reilun kompensaation”, Vanne lisää.
 
Lisätiedot:
 
Swappie
Pekka Vanne
VP, Supply and Business Acceleration
pekka.vanne@swappie.com
 
Telia
Viestintä
Puh. 020 405 4000
communications-fi@telia.fi
 
*Kuluttajatutkimuksesta
 
Tutkimus toteutettiin internet-kyselynä maalis-huhtikuun 2022 aikana neljässätoista Euroopan maassa, joissa Swappiella on liiketoimintaa. Kysely sisälsi 48 kysymystä kuluttajien tottumuksista ja asenteista älypuhelinten ostamiseen ja myymiseen liittyen. Tutkimukseen vastasi tuhat 18–64-vuotiasta kuluttajaa kustakin maasta. Vastaajien otanta edustaa kunkin maan väestöä ikänsä, sukupuolensa, asuinpaikkansa ja tulotasonsa mukaan.
 
Swappiesta
 
Swappie on johtava kunnostettuja älypuhelimia myyvä verkkokauppa. Sen missio on antaa ihmisille tapa uusia puhelimensa niin, että ne ovat korkealaatuisia, edullisia ja ympäristöystävällisiä. Swappie toimii tällä hetkellä 15 Euroopan maassa. Yhtiö kasvoi vahvasti vuonna 2020, jolloin sen myynti oli 110 miljoonaa dollaria (97 miljoonaa euroa). Elokuussa 2016 perustettu Swappie on kasvanut nopeasti yhdeksi nopeimmin kasvavista ja innovatiivisimmista yrityksistä Euroopassa. Swappielaisia on jo yli 1200, ja yhtiö on kerännyt sijoittajilta tähän mennessä 171 miljoonaa dollaria (149 miljoonaa euroa). Lisätietoa: https://swappie.com/fi/  
 
Teliasta
 
Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4100 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.
 
Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2021 oli 8,7 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.