Kyberrikollisuus on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Ollaanko teillä valmiita hallinnoimaan kriisiä ja viestimään asiasta sidosryhmien luottamusta suojelevalla tavalla? Toivottavasti, sillä pelissä ovat organisaatiosi maine ja liiketoiminnan jatkuvuus.
Kriisinhallinnassa olennaista on varautuminen. Vaikeampikin tilanne on helpommin hanskattavissa, jos on etukäteen edes hieman pohtinut erilaisia skenaarioita, miettinyt miten niihin tulisi reagoida – tai parhaassa tapauksessa jopa harjoitellut toimintaa kriisisimulaation avulla. Vaan millainen on kriisisimulaatio?
Miten simulaatio etenee?
Simulaatioharjoitus alkaa lyhyellä johdannolla, jossa käymme yhdessä läpi kyberkriisin hallinnan perusasiat. Lisäksi tutustumme simulaatioalustaan ja sen materiaaleihin.
Itse simulaatio kestää puolestatoista kahteen tuntia. Se etenee tositilannetta vauhdikkaammin, joten osallistujilta edellytetään ripeyttä ja ketteryyttä. Jo etukäteen jokaisen on hyvä miettiä, mikä oma rooli ja vahvuus kyberkriisitilanteessa voisi olla. Alusta alkaen kaikkien on ymmärrettävä oma merkityksensä kokonaisuudessa.
Simulaation aikana olennaista on, että osallistujat miettivät yhdessä, mitä missäkin tilanteessa pitää tehdä ja miksi. Näin organisaatio pääsee testaamaan, miten hyvin järjestäytyminen tietoturvaloukkauksen tapahtuessa sujuu ja miten onnistuneesti viestintä sidosryhmien kanssa tapahtuu. Samalla tiimi kartuttaa kokemusta yhdessä tekemisestä ja keskinäisestä luottamuksesta paineistetussa tilanteessa.
Totuus on tarua ihmeellisempää
Todellisissa kriisiviestintätilanteissa olemme saaneet monesti huomata, että totuus on tosiaankin tarua ihmeellisempää Myöskään simulaatioissa esiintyvät kuvitteelliset tapahtumat eivät ole niin mielikuvituksellisia, ettemmekö olisi nähnyt vähintään vastaavaa myös elävässä elämässä.
Jokainen kriisisimulaatio räätälöidään asiakasta varten niin, että sen tapahtumat sopisivat mahdollisimman hyvin organisaation arkeen ja todellisuuteen. Lisäksi peliohjaajat muokkaavat simulaation etenemistä tilanteen mukaan.
Tästä huolimatta osallistujien on toisinaan vaikeaa hyväksyä simulaation tapahtumia. Peliksi tunnistettua simulaatiota ei haluaisi ottaa tosissaan. Parhaan hyödyn harjoituksesta saa kuitenkin nimenomaan sukeltamalla sen tarjoamaan skenaarioon täysillä. Vaikka jokin käänne tuntuisi epäuskottavalta, ei todenmukaisuuden arviointiin kannata käyttää aikaa. Tilannekuvan ja uskomattomien käänteiden hyväksyminen on osa onnistunutta kriisitilanteen hallintaa myös tosielämässä.
Intensiivinen simulaatio voi nostaa hien pintaan
Ensikertalainen voi yllättyä simulaatioharjoituksen intensiivisyydestä. Harjoitus jäljittelee todellista kriisiä, ja samoin kuin ihka oikea kriisi, sekin saattaa herättää monenlaisia tuntemuksia.
Simulaation aikana osallistuja kokee usein adrenaliinipiikin, mikä lisää valppautta ja keskittymiskykyä. Myös stressitaso kohoaa, kun päätöksiä on tehtävä nopeasti ja usein vajavaisin tiedoin. Tämä voi tuntua esimerkiksi kohonneena sykkeenä ja hikoiluna.
Haasteiden ratkaiseminen voi nostattaa myös epävarmuuden tunteita tai turhautumista – etenkin jos kokee tehneensä virheen. Toisaalta simulaatiossa voi päästä flow-tilaan, jossa osallistuja uppoutuu täysin tehtävään. Simulaatio voi siis tuottaa myös positiivista jännitystä, innostusta ja energisyyttä.
Helpotus on yleinen tunne harjoituksen päättyessä, etenkin jos tilanne on saatu ratkaistua onnistuneesti. Tilanteen mukaan osallistujat saattavat olla ylpeitä omasta suorituksestaan ja tiimin yhteisistä saavutuksista, tai harmitella mahdollisia virheitä.
Simulaatiossa kaikki tunteet ovat sallittuja, ja niiden tunnistaminen on yksi simulaatioharjoituksen keskeisimmistä opeista. Harjoitukseen osallistuttuasi tiedät hieman paremmin, millainen oma reaktiosi saattaisi paineistetussa kriisitilanteessa olla. Kriisisimulaatio on turvallinen paikka harjoitella yhtä organisaation menestyksen kannalta tärkeää osa-aluetta.
Simulaatio paljastaa vahvuudet ja kehityskohteet
Simulaation päätyttyä pelinohjaajat ja osallistujat käyvät yhteisessä purkusessiossa huolellisesti läpi simulaation avainopit ja löydökset. Ajatuksena on, että avoin keskustelu vahvistaa osallistujien itseluottamusta, ja yhteinen analyysi toiminnasta simulaation aikana hitsaa kriisiryhmän entistäkin tiiviimmin yhteen. Onnistunut kyberkriisisimulaatio tuottaa arvokkaita oivalluksia ja konkreettisia kehityskohtia sekä henkilökohtaisesti että organisaatiotasolla.
Valmennettavien osalta simulaatioharjoituksella tavoitellaan kohonnutta kykyä tunnistaa kyberkriisi ja ennakoida sen kehittymistä. He oppivat parempia kyberkriisien käytännön hallinnan taitoja ja toimintatapoja, ja parhaassa tapauksessa yksilöistä muodostuu yhteen hiileen puhaltava, yhteisiin käytäntöihin sitoutunut kriisiryhmä.
Myös organisaatiolle kyberkriisisimulaation hyödyt voivat olla kirjaimellisesti kullan arvoiset. Harjoitus saattaa nostaa esiin operatiivisia kehityskohteita, joiden tunnistaminen on tilaisuus vahvistaa organisaation kybermekanismeja ennen mahdollista todellista hyökkäystä. Ja kun todellinen kyberkriisi osuu kohdalle, saadaan toivottavasti huomata, että osaavan kriisiryhmän hallinnoimana tilanne ei välttämättä koskaan päädy vahingoittavan julkisuuden valokeilaan. Sidosryhmien luottamus säilyy korkealla tasolla, eikä organisaation julkisuuskuvaan synny säröjä.
Netprofilella tavoittenamme on kasvattaa asiakkaiden resilienssiä kehittämämme H72-kriisinhallintamallin sekä siihen kuuluvien kyberksiirisimulaatioiden avulla. Toivomme, että simulaatioharjoitus kannustaa asiakkaitamme kokeilemaan, toimimaan virheitä pelkäämättä ja oppimaan. Monelle kriisisimulointi on NIS2-säädösten myötä myös pakollinen osa kybervarautumista.
Jos arvelet, että organisaatiosi hyötyisi kyberkriisisimulaatiosta, ota yhteyttä! Laaditaan yhdessä harjoitus, joka auttaa takaamaan liiketoimintanne jatkuvuuden myös kriisitilanteessa.