Tuntuuko sinusta, että kaikki puhuvat nyt tekoälystä, mutta et ole ehtinyt päästä kunnolla edes ChatGPT:n kyytiin? Ei huolta – tässä kolme helppoa vinkkiä, joilla pääset kokeilemaan, miten ChatGPT toimii ja opit, miten sitä voi hyödyntää töissä, vapaalla ja kotona.
ChatGPT 3.5 on käyttäjälle ilmainen ja toimii myös mobiilisovelluksena. Sinun tarvitsee vain rekisteröityä OpenAI:n sivuilla ja voit aloittaa keskustelut AI-chatbotin kanssa.
1. Töissä: Löysin kiinnostavan artikkelin, mutta kääk – se on kymmenen sivua pitkä ja saksaksiTörmäsitkö kiinnostavaan vieraskieliseen artikkeliin, josta pitäisi selvittää nopeasti avainkohdat? Voit syöttää tekstin ChatGPT:lle ja pyytää sitä tiivistämään artikkelin sisällön.
ChatGPT pystyy käsittelemään monia eri kieliä. Tarkkaa kielimäärää se ei ainakaan itse osannut minulle tätä kirjoittaessa kertoa, mutta nettihaun mukaan kieliä on valikoimassa ainakin 95 ja jatkossa varmasti vielä enemmän. Vahvimmillaan se on englannissa ja muissa eniten puhutuissa kielissä.
Voit yhtä hyvin harjoitella ChatGPT:llä myös omia kielitaitojasi. Jos vaikka luit yläasteella pari vuotta espanjaa ja haluaisit kehittää taitojasi vuosien jälkeen edelleen, kokeile pyytää ChatGPT:ltä tasollesi sopivia kielioppiharjoituksia ja sanastotehtäviä. Ehkäpä innostut jatkokursseille?
2. Vapaalla: Mitä tämä purkki oikein sisältää?Meistä varmasti jokainen on joskus ollut tilanteessa, jossa pitäisi valita kahden eri tuotteen välillä, mutta purkissa luetellut ainesosat eivät kerro yhtään mitään. Kuvitellaan, että olet esimerkiksi hankkimassa laukkuun käsirasvaa ja pähkäilet eri purnukoiden välillä. ChatGPT on tällöin erinomainen apuri aiensosa- eli INCI-luetteloiden tulkintaan.
Etsi ensin verkkohaulla muutaman kiinnostavan tuotteen ainesosaluettelo, ja syötä ne sitten ChatGPT:lle. Pyydä sitä kertomaan, miten ainesosat vaikuttavat ja ovatko ne esimerkiksi kasviperäisiä, jos sellainen on sinulle tärkeä ominaisuus. Voit myös kysyä, onko tuote sopiva henkilölle, joka haluaa nopeasti imeytyvän, mutta riittävästi kosteuttavan tuotteen.
ChatGPT auttaa näin vertailemaan eri tuotteita ja tekemään paremmin tietoon perustuvia päätöksiä. Se ei missään nimessä korvaa ihotautilääkäriä tai kosmetologia, mutta voit kuitenkin samalla oppia paljon uutta. Jos kosmetiikka ei ole sinun juttusi, kokeile, mitä saat botista irti vaikka astianpesuaineita vertailemalla.
3. Kotona: Mitä kokkaisin tänään?Maha murisee ja nälkä alkaa jo tuntua. Kaapista löytyy vähän sitä sun tätä, mutta kaipaat inspiraatiota johonkin uuteen. Syötäpä aineet ChatGPT:lle ja kysy, mitä niistä voisi loihtia. Kenties jotain ihan uutta herkkua?
Saat ChatGPT:stä oivan apurin myös silloin, kun pähkäilet, miten teet jostain perinteisestä annoksesta vaikkapa kasvisversion. Kysy, mitä muutoksia resepti kaipaa, jotta se sopii myös vegaaniruokavaliota noudattavalle. Tai jos haluat vaihtaa vain yhden ainesosan, josta et tykkää, sanotaan vaikka valkosipulin, mitä ChatGPT tarjoaa korvikkeeksi?
Tekoäly taitaa erinomaisen hyvin myös matematiikan silloin, kun olet löytänyt reseptin, jonka mittayksiköt ovat vaikka kuppeja ja pinttejä. Harva osaa muuntaa niitä desilitroiksi omin avuin. Syötä siis resepti ChatGPT:lle ja anna sen hoitaa laskelmat puolestasi. Vastaavasti jos reseptissä lukee kuusi annosta ja haluat laittaa sitä vain kahdelle, ChatGPT kyllä muokkaa reseptin käden käänteessä sopiviin mittoihin.
Muista aina, että tekoälylle ei kannata jakaa mitään henkilökohtaista tietoa ja tarkista tiedon oikeellisuus mitä kriittisemmistä asioista on kyse. Testaa ja leiki kuitenkin rohkeasti eri kehotteilla äläkä epäröi kysyä asioita uudelleen eri tavoin keskustelua jatkamalla. ChatGPT:llä riittää kyllä kärsivällisyyttä vastailla.
Kiinnostaako sinua oppia lisää tekoälyn hyödyntämisestä? Järjestämme tekoälykoulutuksia yrityksille, jotka haluavat pysyä kehityksen kelkassa. Koulutuksen avulla päivität tiimisi osaamisen ajan tasalle ja tehostat työtäsi.
Lue lisää: Netprofilen tekoälykoulutus.