Suomi on asettanut tavoitteen nostaa TKI-rahoituksen määrä neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Mutta mihin tämä rahoitus kannattaisi kohdentaa?
VTT:n strategiajohtaja Laura Juvonen puhuu vakuuttavasti maailmaa mullistavista teknologioista, joissa Suomella on kokoaan suurempi rooli. Vierailullaan akatemiassamme hän muistutti, että suomalaisten tulee keskittyä pitkäjänteisesti tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Resurssit pitää keskittää osaamisaloihin, joissa meillä on globaalia vaikuttavuutta.
VTT:n Lupaavimmat teknologiat -visiopaperissa esitellään 11 osaamisaluetta, joissa Suomella on erityistä huippuosaamista ja kilpailuetua. Näihin keskittymällä nousu kestävän kasvun kärkimaaksi on mahdollista.
Juvonen muistuttaa haasteista, jotka vaativat investointeja teknologiaan, tutkimukseen ja kehitykseen. Poikkeuksellisen epävakaa maailmanpoliittinen tilanne, luottamuksen mureneminen, työskentelytapojen muutos ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset vaikuttavat siihen, mitä teknologialta ja innovaatiopolitiikalta nyt vaaditaan.
Juvosen mukaan olemme lähestymässä useampaa käännekohtaa, jotka voivat muuttaa elinympäristöämme, yhteiskuntia ja koko planeettaa perustavanlaatuisesti. Tällaisia teknologiamurroksia on tapahtumassa esimerkiksi synteettisen biologian, kvanttiteknologian, terveysteknologian, tekoälyn ja uusien materiaalien aloilla.
Synteettisen biologian avulla voidaan esimerkiksi tuottaa soluista kananmunan valkuaista ilman kanoja tai maitoproteiinia ilman lehmiä – ja lopulta ruokaa ilman peltoja. Tämä solumaatalous voi olla ratkaisemassa maailman ruokapulaa ja luomassa kestävää ruoantuotantoa.
Kvanttiteknologia mahdollistaa ennennäkemättömän laskentatehon, jonka avulla voidaan esimerkiksi vauhdittaa lääkkeiden ja rokotteiden kehitystä. Kun kvanttitietokone haarukoi valmiiksi lupaavimmat yhdistelmät, vain niitä tarvitsee testata laboratoriossa, mikä parantaa osumatarkkuutta ja nopeuttaa radikaalisti kehitystyötä.
Lupaavat teknologiat vaativat kuitenkin pitkäjänteistä TKI-rahoitusta ja vahvoja innovaatioekosysteemejä, jotta ne jalostuvat kestäväksi ja kannattavaksi liiketoiminnaksi. Tähän tarvitaan valtion, tutkimuslaitosten, yliopistojen ja yritysten yhteistyötä ja resursseja.
Teknologialla pystymme rakentamaan parempaa elämää maapallolle ja ratkaisemaan suuria yhteisiä haasteita. Olemme netprofilelaisina tällä yhteisellä matkalla mukana ja autamme asiakkaitamme kertomaan ja vaikuttumaan teknologian mahdollisuuksista, käytöstä ja merkityksestä.
Kaipaatko apua viestinnässä? Tutustu asiantuntijoihimme ja ota yhteyttä!