https://vimeo.com/141175839
Teknologia-alan syvässä päässä on kekäleitä. Osa niistä on jo lieskoissa. Kolmatta kertaa järjestetty Teknologiakasvajat 2015 -seminaari puhalsi intohimoa tekemisen paloon, jonka perusinsinööri on teekkarivuosien jälkeen tehokkaasti onnistunut piilottamaan - jopa itseltään. Kun poistuin tilaisuudesta, korvaani kuiskattiin: "Nyt oli hurjaa".
Kotimatkalla pohdin mikä nyt on erilaista kuin kaksi vuotta sitten. Miksi nyt? Mistä nämä lieskat? Sen täytyy olla Tekesin Mika Klemettisen hienosti yhdelle kalvolle kiteyttämä digitaalisaatio, joka sähköisti yleisön. Energisellä aamun keynotella ravistellut pystytukkatohtori Jukka Ala-Mutka heitti kylmästi kehiin überit ja airbnb:t - disruptiot, jotka syövät perinteisiä bisneksiä aamupalaksi.
Mutka täräytti, että digitalisaation etenemisen suurin este on perinteinen johtaminen, joka rypee menneisyyden menestyksessä. Nykyiset parhaat asiakkaatkaan eivät Ala-Mutkalta saaneet kiitosta. Ne imevät parhaat resurssit nykyisyyteen, ei tulevaisuuden tekemiseen. Etunenässä kulkevat helposti siis puhtaalta pöydältä aloittavat yritykset, startupit. Vanhojen yritysten olisi katsottava menestymisen metriikkaansa. Jos et tunne näitä kasvun mittareita, you are so doomed.
Robotisaation ja voittamisen evankelista Cristina Andersson muistutti, että robotisaatiosta on tulossa isompi ilmiö kuin internetistä. Hämmentävää, että Suomi on ilmiön ulkopuolella, siksi sitä ei edes tunnisteta eikä nähdä tärkeäksi. Tänne eivät suuret robotiikkatoimijat tule, koska täällä ei ole skeneä. Robotisaatio vie kaikenlaisia työpaikkoja, mutta ei työtä. Sitä riittää. Uusi työ on turvallisempaa, kiinnostavampaa ja mukavampaa - ihmiselle, joka antaa robottien luoda vaurautta, koska ihmiset luovat arvoa.
Stagella löi intohimon lieskat. Jouduin välillä ihan rauhoittelemaan itseäni katselemalla oranssina hehkuvia kengänkärkiäni.
Sarjayrittäjä, pääomasijoittaja, startup-skene vakkari Ilkka Kivimäki toi intohimoiset terveiset Kasvuryhmästä ja haastoi antamaan törkeitä lupauksia. Niitähän tuli. Puhe energisoi myös liikkeen. Yläfemmoja olen viimeksi heitellyt yhtä tiuhaan startup-skenessä.
Jokaisessa bisnessempassa on viimeisten vuosien aikana haikailtu uuden Nokian tai Supercellin perään. Teknologiaentusiasti, tulevaisuuden rakentaja ja Mehackitin perustaja Henrietta Kekäläinen haastoi koko kysymyksenasettelun. Katso alta mistä se tulevaisuuden teknologiamenestyjä löytyy:
Olin kolmatta kertaa myös raadissa, joka valitsi vuoden teknologiakasvajan. Tuomariston oli helppo hehkuttaa M-Files Oy:tä. Sain myös jakaa palkinnon yhdessä digitalisaatiota nyt vahvasti tukevan Tekesin Kari Komulaisen kanssa.
Olipahan mainio tehtävä kehua. M-Files kasvaa kansainvälisesti, luo työpaikkoja ja kasvu on - kuten digimaailmassa on nähty - suorastaan laittoman nopeaa. Mutta koodi ei lopu. Nämä kaverit on hillittömissä liekeissä ja sillä asenteella taotaan tuloksia. Kasvua.
Kyllä mun mielestä Tekniikka&Talous voisi laittaa etusivun uusiksi. Se on virallista. Intohimo iski.