Jirimiko Oranen 4.9.2020 12:23

Tällainen on bisneksesi tulevaisuus

Oranen_JIrimiko_blogi_003

Sanat, joita juuri nyt luet, piirtyvät ruudulle toisena Netprofile-päivänäni. Tähän mennessä olen ehtinyt palaveerata mm. infrastruktuurialan yhtiön toimitusjohtajan ja strategiajohtajan kanssa sekä IT-yhtiön toimitusjohtajan ja julkisen sektorin HR-johtajan tiimien kanssa.

Tapaamisten aiheita olivat digitalisaatio sekä eettinen ja ympäristöystävällinen yritystoiminta. Keskustelujen sisältö tiivistää oleellisen näkyvillä olevasta tulevaisuudesta.

Digitalisaatio ja kestävä kehitys ovat kaksi megatrendiä yli muiden. Yritys, joka ei ole määrittänyt suhdettaan näihin, on todennäköisesti huono investointikohde.

Sijoitusyhtiö BlackRockin toimitusjohtaja Larry Fink kertoi hiljattain kirjeessään yritysten toimitusjohtajille yhtiönsä nostavan kestävän kehityksen sijoituskriteeriensä kärkeen. Finkin sanoille antaa oman painoarvonsa yli kuuden biljoonan euron sijoitussalkku, jonka päällä yhtiö istuu.

Digitalisaation merkitystä voi tarkastella vaikkapa Amazonin ounastellun Pohjoismaihin rantautumisen kautta. Julia Blomqvist kirjoitti aiheesta ansiokkaan artikkelin Talouselämään (paperiversio 21.8., löytyy digitaalisena maksumuurin takaa täältä).

Hui että hirvittää!

Teknologisen vallankumouksen ja planeettaa uhkaavan ekokatastrofin yhdistelmä myllää yritysten ja organisaatioiden viljapeltoa kuin apokalyptinen puskutraktori. Disruptio kylvää hävitystä, kauhua ja nälänhätää.

Näinhän meille on kerrottu.

Tarinasta ei pidä unohtaa mullistuksen voittajia. Sillä heitä on. Vaikkapa suomalainen peliteollisuus – tai liiketoimintafilosofiansa upeasti uudistanut Neste, joka tähtää ”globaaliksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa”. Yhtiön osakekurssi on viimeisimmän kolmen kuukauden aikana noussut yli 30 prosenttia.

Olen optimisti. Uskon ihmiskunnan kykyyn lopulta löytää keinot planeetankin pelastamiseksi. Eihän se toki vaivatta tapahdu, eikä varmaankaan ilman kärsimystä. Mutta keinot löytyvät – ja digitalisaatio näyttelee isoa osaa pelastustarinassa.

Että tällainen on bisneksen tulevaisuus. Digitalisaatiota sekä eettistä ja ympäristöystävällistä toimintatapaa. Toivottavasti määritykset ovat jo hyvässä vaiheessa.

On kovin hienoa olla auttamassa asiakkaitamme näiden teemojen ympärillä. Netprofile on ollut innovatiivisen teknologian ytimessä koko historiansa ajan ja toimii eettisen viestinnän vahvana ajurina jo yrityksen toisen perustajan Christina Forsgårdin ICCO Ethics Chair -pestinkin kautta.

Korona go-go

Mutta että tulevaisuusblogautus ilman koronaa? No, on koronastakin keskusteltu. Erään tapahtuma-alan yrityksen toimitusjohtaja tarjoili netprofilelaisille veret seisauttavia faktoja pandemian vaikutuksesta bisnekseensä. Pakkopysäytys käynnisti yt:t ja liiketoimintamalli meni uusiksi heilahtamalla.

Digitalisoitui.

Mitä koronan etenemiseen tulee, tässä arvioni:

Rokote valmistuu vuodenvaihteen tienoilla ja eurooppalaiset on rokotettu ensi kesän hujakoilla. Siihen asti pitää kärvistellä.

Sitten menee tovi ja ihmiskunta palaa osapuilleen samanlaiseen elämänmenoon kuin ennen koronaa.

Paitsi ne, jotka eivät palaa. Kuten yllä mainittu yritys.

Arvioni perustuu tietenkin yhtä vähäiseen tulevaisuudesta kerättyyn dataan kuin tulevaisuuskuvat yleensäkin (koska dataa tulevaisuudesta ei ole). Jos olen väärässä, saa muistuttaa.

Tarjoan kompensaationa koronan jälkeen lähietäisyyskahvit Helsingin ydinkeskustassa ja lupaan tuoda keskusteluun relevantteja näkökulmia.

 

Jos et jouda odottamaan koronan jälkeiseen aikaan, saat meihin yhteyden alla olevasta napista.

OTA YHTEYTTÄ