Toni Stubin 5.7.2016 11:42

Seuraava iso juttu: teknoromantiikka

robo_sydan.jpg

The Next Web on Amsterdamissa vuosittain järjestettävä jättimäinen teknologiatapahtuma, joka kerää yhteen innostuneita startup-yrittäjiä, teknologian eturintamassa kulkevia suuryrityksiä ja kaikesta uudesta kiinnostuneita uteliaita (kuten minä). Vähän niin kuin Hollannin Slush, siis! 

Odotin tapahtumalta rautaisannosta kovaa dataa ja tekniikkaa. Big Data! Robotit! Analytiikka! Algoritmit! Konesalien järeä rauta, joka murskaa numeroita bisneksen entistäkin tehokkaampaan pyörittämiseen!

Avauspuheenvuoro kuitenkin hämmensi. Lavalle astui mahtipontisen musiikin säestämänä 11-vuotias enkelimäisesti valaistu Josephine, joka kertoi olevansa tulevaisuus: nyt ratkaisemme ongelmia yhdessä ja teemme vähä vähältä maailmasta paremman paikan meille kaikille. Ihan kivaa, juu, mutta luulin että hippikorttelit sijaitsevat vähän kauempana. 

Vaelsin viereiselle lavalle, jossa puhui Tim Leberecht. Hälytyskellojen olisi pitänyt soida, kun herran ansioluetteloon kuuluu kirja nimeltä The Business Romantic.

”Kauneus on asioissa, jotka eivät skaalaudu”. ”Tieto on valtaa, mutta mysteeri on tätäkin voimakkaampi”.  ”Algoritmeilla ei ole myötätuntoa – ne tekevät asioita oikein, mutta eivät oikeita asioita”.

Blaablaablaa, missä ovat konversioprosentit ja ROI?

Leberechtin mielestä välittömän tyydytyksen sijasta ihmiset arvostavat enemmän asioita, joiden eteen joutuu näkemään vaivaa. ”Pistä asiakkaasi vähän kärsimään”, oli loppujen lopuksi ihan kiinnostava näkökulma, kuten myös se, että data pitäisi valjastaa tehostamisen sijasta mystiikan luomiseen. Mutta silti.

Somejulkkikset Casey Neistat ja Gary Vaynerchuck puolestaan korostivat aitouden tärkeyttä, itsetuntemusta ja pyyteettömyyttä.

Ei puhettakaan pikavoitoista, uusien siistien juttujen kehittämisestä tai jännistä teknologioista. 

Alkoi jo huimata. Valvontakamerafirma Canaryn pomo Jon Troutman varmaankin pystyy pelastamaan päiväni heittämällä kehiin megapikseleitä, bittinopeuksia ja kyberturvaa? Asetun eturiviin kuuntelemaan, ja Jon saapuu lavalle. ”Haluan aloittaa kertomalla teille ensirakkaudestani, kun olin toisella luokalla”.

Luovutan. Lähden hakemaan teknoromantikkojen jäsenkorttiani.