Toni Stubin 7.2.2019 11:53

Paljonko sinulle maksetaan sähköpostien lukemisesta?

Digital detox eli vapaaehtoinen luopuminen digitaalisten palvelujen käytöstä määräajaksi on vähän niin kuin tipaton tammikuu. Sanaparissa on mukava alkusointu, ja se tarjoaa helpon tavan tuntea itsensä hetken aikaa paremmaksi ihmiseksi. Sitten paaston jälkeen voi taas palata vanhoihin huonoihin tapoihin.

Niinpä: kaikille näille paaston, laihdutuskuurin ja kuntoilun aloittamisen kaltaisille tempauksille on yhteistä se, että niiden tulokset eivät jää pysyviksi. Kaksi viikkoa lomasaarella ilman älypuhelinta varmasti virkistää, mutta paluu arkeen pyyhkii parissa päivässä hyödyt pois.

Harva meistä on valmis luopumaan lopullisesti pienistä työn ja arjen helpotuksista, joita Spotify, Facebook, Instagram tai WhatsApp tarjoavat.

Digitaalisten virikkeiden ylenpalttinen määrä on kuitenkin tutkitusti ihmiselle haitallista, joten jotain olisi syytä tehdä.

Ylivoimaisesti paras kuulemani neuvo digiähkyn välttämiseen on, että poistaa kaikki mahdolliset ilmoitusäänet, -bannerit, -värinät ja -täplät sekä puhelimesta että tietokoneesta. Pysyvästi. Jos et tätä ole vielä tehnyt, tee se nyt. Voit kiittää myöhemmin.

Jos puoliso ei ole viimeisillään raskaana tai Amazonin lähetti odottamassa oven takana, ei yleensä ole yhtään mitään syytä, että mihinkään viestiin pitäisi reagoida välittömästi. Sähköpostin lähettäjäkin useimmiten vain yrittää siirtää oman todo-listansa sinulle.

Ja jos vastausta joutuu odottamaan hetken aikaa, viestin lähettäjä saattaa jopa kyllästyä ja keksiä ratkaisun pulmaansa ihan itse. Lapsi oppii elämässä tarpeelliset taidot helpommin, kun helikopterivanhempi ei tee kaikkia asioita hänen puolestaan. Samaa ajattelumallia voi vallan mainiosti soveltaa myös työelämässä.

Hyvä renki, umpisurkea isäntä

Digitalisaation edut ovat usein harhaa. Koska moni asia on tietokoneiden ja älylaitteiden ansiosta aidosti helpottunut, kuvittelemme että ne ovat ratkaisu myös muihinkin ongelmiin.

Mutta jos digitaalisuus on vasara, jolla hakataan kaikki naulat, synnytetään uusia ongelmia. Viime vuosina on puhuttu yhä enemmän siitä, kuinka monet keskeytykset heikentävät kykyämme tehdä työtä kunnolla.

Slackin, Trellon ja Asanan kaltaiset työkalut saattavat helpottaa sähköpostitulvaa, mutta tuovat mukanaan taas yhden uuden digitaalisen työvälineen, joka yrittää jatkuvasti saada huomiotamme.

Jos omia digitaalisia rajoja ei aseta, jo pelkästään työviikosta selviäminen saattaa olla urakka, josta toipumiseen ei viikonloppu läheskään riitä.

Sosiaalisen median oma Marie Kondo

Yhdysvaltalainen tietojenkäsittelytieteen professori Cal Newport on profiloitunut digitaalisen minimalismin puolestapuhujana. Neljä vuotta sitten julkaistu menestysteos Deep Work esitti huolen siitä, että nykyinen työelämä ohjaa tekemään asioita nopeasti, hutiloiden ja keskittymättä. Tämä "matala työ" syrjäyttää "syvän työn" eli keskeytyksettömän keskittymisen johonkin tärkeään asiaan.

Ilman syvää työtä ei hänen mukaansa pystytä saavuttamaan merkityksellisiä asioita, vaan aika menee touhuiluun. Matala työ on myös sellaista, että se on yleensä helppo korvata automaation avulla. Tuhoamme siis tulevaisuuden työpaikkamme ihan itse, turha syytellä tekoälyä tai robotteja.

Digital Minimalism on Newportin vuonna 2019 julkaistu ja hienosti ajan hermoon osuva teos, joka ohjaa keskittymään olennaiseen. Konmarihenkisesti tässäkään ajattelumallissa ei ole tarkoitus luopua kaikesta ja muuttaa sähköttömään erämaamökkiin tekemään puhdetöitä päreen valossa, vaan miettiä, miten elämästä voi poistaa turhat asiat.

Oleellista on katsoa, mikä käyttämistäsi digitaalisista välineistä on aidosti iloa tuottava. Esimerkiksi Facebookista ei tarvitse luopua kokonaan, vaan jos jossain FB-ryhmässä on sinulle kiinnostavaa asiaa ja keskusteluja, voit vaikkapa kerran viikossa hyvinkin osallistua siihen ja jättää vain loput Facebook-hälystä huomiotta.

Newportin fiksun kuuloinen ohje on myös poistaa sosiaalisen median sovellukset puhelimesta ja käyttää niitä vain selaimen kautta. Erityisen kiintoisa oli myös vinkki lopettaa sosiaalisen median päivitysten tykkääminen ja kommentoiminen kokonaan. Näin motivaatio jatkuvaan vuorovaikutukseen palvelujen kanssa laskee ja irtautuminen helpottuu.

Jos kiireinen elämä ei jätä aikaa kirjojen lukemiselle, Newportin ajatuksia voi kuunnella tiivistetysti muun muassa Art of Manliness -podcastissa.

Mitäpä jos laittaisit hintalapun sähköpostille

Tuntuuko digitaalisen työpöydän siivoaminen kuitenkin liian hankalalta? Mieli tekisi käyttää aikaansa järkevämmin, mutta uusien viestien, tykkäysten ja kommenttien houkutus on liian suuri?

Kokeile laittaa hintalappu sille, miten paljon käytät aikaa johonkin sellaiseen, joka ei tuota hyötyä tai tee sinua onnellisemmaksi. Oletetaan, että olet ahkera ja suhteellisen hyväpalkkainen konsultti, joka veloittaa työstään 200 euroa tunnilta.

Kirjaa päivän ajan tukkimiehen kirjanpidolla (käytä kynää ja paperia), kuinka usein katsot sähköpostia, piipahdat tsekkaamassa työasian Slackissa, Teamsissa tai Trellossa, ja vilkaiset WhatsApp-viestit.

Uudelleen työn imuun pääseminen keskeytyksen jälkeen kestää pahimmillaan yli 20 minuuttia. Tietojärjestelmätieteen apulaisprofessori Henri Pirkkalainen on sanonut, että keskimäärin kolmannes työpäivästä menee keskeytyksistä palautumiseen.

Normityöpäivästä tämä olisi siis 2,5 tuntia, ja esimerkkikonsulttimme tapauksessa 500 euroa päivässä hukkaan heitettyä rahaa. Kymppitonni kuukaudessa. Mietipä sitä.

Kaikki viestiliikenne ei tietenkään ole turhaa, ja joissain Trello-korteissa on oikeasti työn kannalta hyödyllistä asiaa. Erittäin toimiva ratkaisu on laittaa päivästä sivuun esimerkiksi yksi tunti (merkitse kalenteriin!), jolloin käyt läpi viestiliikenteen ja reagoit niihin asioihin, jotka reagoimista vaativat.

Tämän ajankohdan voi myös viestiä tärkeimmille sidosryhmille, jotta he eivät ala hermoilla, kun heidän viestiinsä ei vielä viiden minuutin sisällä ole vastattu.

Digipaasto. Nyt.

Niin kuin monen muunkin paheen kohdalla, digiriippuvuudessakaan ei ole kyse siitä, etteikö meillä olisi riittävästi tietoa.

Esimerkiksi Suomessa Työterveyslaitos tutki asiaa jo 2016 ja julkaisi tämän perusteella Ratkaisuehdotuksia keskeytyvään työhön -raportin. Jos näistä ohjeista edes osaa alettaisiin soveltaa työelämässä, moni asia voisi olla paremmin.

Omien pahojenkin tapojen muuttaminen pysyvästi on hankalaa. Mark Twain totesi aikanaan, että "Tupakoinnin lopettaminen on todella helppoa. Olen tehnyt sen ainakin tuhat kertaa."

Kannattaa kuitenkin käyttää hetki sen miettimiseen, mikä on oikeasti tärkeää. Jos pystyt vähentämään digitaalisia riippuvuuksiasi, siitä iloitsevat sekä työnantaja, lähipiiri että ennen kaikkea sinä itse.

Kuva: Fancycrave / Unsplash

Netprofile on Suomen ainoa markkinointiviestintätoimisto, joka rakastaa insinöörejä ja ymmärtää uutta teknologiaa. Ota yhteyttä, jos yrityksesi kaipaa apua näkyvyyden hankintaan tai viestin kirkastamiseen!

OTA YHTEYTTÄ