Hanna-Maria Lifländer 7.1.2021 16:22

Nämä meemit jäivät mieleen vuodelta 2020

Tein aikanaan graduni Helsingin yliopiston folkloristiikan laitokselle lauluparodioista, kuvista, vitseistä ja muusta aineistosta, jota SKS:n arkistoon oli kerätty Lahden MM-kisojen dopingskandaalin jäljiltä. Niihin aikoihin alettiin puhua ns. nettiloresta tai e-loresta. Se taisi olla ensimmäisiä, jos ei ihan ensimmäinen, täälläpäin tehty tutkimus siitä, mitä nykyisin kutsutaan meemeiksi.

Huumori tutkitusti auttaa vaikeidenkin aiheiden käsittelyssä ja kuten Lahdessa vuosituhannen vaihteessa, sen osoitti myös mennyt vuosi, jolloin virtuaalikanavien käyttö viestinnässä kasvoi aivan uusiin mittasuhteisiin ja sitä mukaa myös nettimeemit kukoistivat. Hauskoja listoja löytyy jo esimerkiksi täältä ja täältä, mutta koska yhteenvedot sopivat tähän vuodenaikaan kuin Impact-fontti rakeiseen meemikuvaan, tässä vielä muuta poiminta, joista ehkäpä löytyy inspiraatiota myös tulevan vuoden kevennyksien nikkaroijille.

Vuosi 2020 alkoi profiilikuvilla hassuttelevalla #DollyPartonChallenge-haasteella:

Pian tämän jälkeen meemit alkoivat kuitenkin painottua yhä vahvemmin koronaan, joka muutti monien opiskelun ja työnteon virtuaaliseksi aiheuttaen samalla jännittäviä tilanteita niin yhteyksien kuin uusien ”työkavereiden” osalta:

Samalla keksittiin hauskoja parodioita ja käyttötapoja niin klassikkomaalauksille kuin biiseillekin:

Eristäytyminen ja rajoitukset ottivat luonnollisesti voimille. Selviytymiskeinoja kuitenkin löytyi:

Syksyn rokoteuutiset herättivät nekin monenlaisia tunteita:

Loppuvuodesta mieleen jäi varsinkin TikTokin nousu menneiden hittien uudelleennostajana, mikä konkretisoitui näkyvimmin Fleetwood Macin Dreams-biisiin pohjaavaan #DreamsChallenge’n sekä karpalomehun uutena tulona:

Aivan viime metreillä somekanavat täytti vielä Spotifyn Vuosi paketissa -yhteenveto, josta moni keksi muokata ihka oman versionsa:

Tässäpä nämä. Mitä lisäisit?

Nyt on taas uusi vuosi ja kohta tietysti uudet meemit. Mad Max sijoittuu vuoteen 2021, joten jäämme jännityksellä odottamaan, mitä on tulossa. 

Nappaa tästä linkistä samalla Jannin mainiot vinkit Instagramin visuaalisiin sisältöihin ja muista tilata myös Netprofilen uutiskirje. Ja parempaa uutta vuotta!

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuva: Igor Rodriguez / Unsplash