Judit Vikman 22.2.2021 16:16

Mikä on Clubhouse ja miksi kaikki kohkaavat siitä?

Clubhouse

Clubhouse on uusi sosiaalisen median sovellus, jossa käydään reaaliaikaisia keskusteluja. Videota, kuvaa tai tekstiä ei Clubhousesta löydy, joten piipahdus pöhinän uudessa kodissa muistuttaa pitkälti vuorovaikutteisen live-podcastin seuraamista. Sovelluksesta löytyy paljon viihteellistä sisältöä, mutta sen selvä valttikortti on mahdollisuus ammatilliseen kehittymiseen, verkostoitumiseen ja oman osaamisen jakamiseen. 

Clubhousen mahdollisuudet ovat vakuuttaneet monet, ja sovelluksesta povataankin seuraavaa somejättiä. Jo pikainen visiitti Clubhouseen osoittaa, että tiensä sinne ovat löytäneet monenkirjavat osaajat: toimittajat, markkinoijat, muusikot ja tietenkin bisnes- ja teknologiaväki.  

Mutta miten Clubhouseen pääsee, ja mitä ihmettä siellä pitäisi tehdä? 

Näin pääset mukaan 

Clubhouse on vielä beta-vaiheessa, ja tällä hetkellä tarvitset liittymiseen kaksi asiaa: kutsun toiselta Clubhouse-käyttäjältä sekä jonkinlaisen iOS-laitteen eli toisin sanoen iPhonen tai iPadin. 

Sovellukseen luodaan profiili omalla puhelinnumerolla ja (ainakin teoriassa) omalla nimellä. Profiilisivulle voi lisätä oman kuvan, Twitter- ja Instagram-linkit sekä bion eli esittelytekstin. Jos suunnittelet käyttäväsi Clubhousea ammatillisesti esimerkiksi verkostoitumiseen tai ajatusjohtajuuden rakentamiseen, on bioon syytä panostaa erityisen paljon, sillä muuta viestittely- tai postailumahdollisuutta ei sovelluksessa ole. Lisäksi muiden ihmisten esittelyjä luetaan Clubhousessa erityisen tiuhaan, joten jo siksi bion kirjoittamiseen kannattaa käyttää tovi jos toinenkin. Hyvin valitut avainsanat myös edistävät sitä, että tulet löydetyksi hakutoiminnolla. 

blogi_Clubhouse

Kiinnostavien keskustelujen löytäminen 

Keskusteluja Clubhousesta löytää seuraamalla muita ihmisiä tai itseä kiinnostavia aihepiirejä. Clubhouse myös suosittelee uusia seurattavia niistä ihmisistä, joiden puhelinnumero on tallennettuna puhelimeesi. Vaikka sovellukselle ei olisi sallinut pääsyä omiin yhteystietoihin, suosittelee se joka tapauksessa profiiliasi kaikille niille, jotka ovat toiminnon sallineet ja joiden yhteystietoluetteloa nimesi koristaa. Verkoston rakentaminen on siis Clubhousessa helppoa, piilossa pysyminen vaikeaa, ja arvatenkin sovelluksen tietoturvaa ja yksityisyyttä koskevat käytännöt ovat saaneet osakseen kritiikkiä

Kun olet lopulta löytänyt Clubhousesta seurattavia ihmisiä ja aihepiirejä, sovellus kokoaa yhteen kaikki tulevat keskustelut. Voit myös pyytää sovellusta lähettämään ilmoituksen, kun sinua kiinnostava keskustelu alkaa.

Kun liityt huoneeseen, on mikrofonisi automaattisesti hiljennetty. Keskustelussa mukana olevien ihmisten roolit näet heidän sijainneistaan: ylimpänä ovat moderaattorit ja puhujat, toisiksi ylimpänä puhujien seuraamat ihmiset ja kolmantena muu yleisö. Virtuaalikättä nostamalla voit pyytää puheenvuoroa, ja moderaattori voi nostaa sinut lavalle. Odota kuitenkin puheenvuoroasi ja pidä mikki kiinni, kun olet lavalla. Avaa mikki vain puhuaksesi. 


Haluatko perustaa oman huoneen tai klubin? Näin se käy! 

Jos haluat järjestää itse keskustelun, voit perustaa oman tapahtuman eli Clubhouse-kielellä huoneen. Huoneet voivat olla julkisia, omalle verkostollesi avoimia tai voit kutsua niihin vain haluamasi henkilöt. Kun olet järjestänyt kolme huonetta, Clubhouse antaa sinun perustaa klubin. 

Jako huoneiden ja klubien välillä voi tuntua aluksi hämmentävältä. Klubia voi kuitenkin ajatella tiettyyn aihepiiriin erikoistuneena tapahtumapaikkana, jonka sisällä olevissa huoneissa järjestetään erilaisia tapahtumia. Klubin omistajana voit nimetä jäseniä, jotka saavat järjestää omia huoneitaan klubillasi. Nämä jäsenet voivat edelleen nimetä uusia jäseniä klubiisi, ja pian käsissäsi onkin kukoistava kerhotalo. 


Oletko valmis liittymään mukaan, muttet tiedä, mistä aloittaa? Ei hätää, kokosimme alle suosikkimme! 


Klubitalon aamukahvit (arkiaamuisin kello 9.30)

Aamukahveilla keskustellaan bisneksestä, teknologiasta ja ajankohtaisista asioista suomeksi. Tulossa on monia erilaisia teemoja, joten pysy kuulolla! Aamukahveja houstaavat muun muassa Antti Jogi Poikola, Heidi Kähkönen, Christina Forsgård, Ville Peltola ja Petri Kajander. 
 

Päivä pulkassa – it’s a wrap (arkipäivisin kello 17) 

Netprofilen Christinan suomeksi houstaama huone, jossa pistetään päivä pulkkaan eli kelataan päivän duunit pois ja laskeudutaan työstä vapaa-aikaan. Käy seuraamassa Christina Forsgårdia (@kittikatti) ja varmista asetuksista, että saat ilmoitukset.

Talk Nerdy to Me
Monen sorttiseen nörtteilyyn erikoistunut klubi järjestää yli 20 huonetta viikossa. Aiheet vaihtelevat VR:stä lohkoketjuihin ja hakkeroinnista tekoälyyn. 


Sauna club
Tältä klubilta löydät Suomea ja muita Pohjoismaita koskevia huoneita. Keskusteluja käydään suomeksi, englanniksi ja japaniksi.  

Tech Talks

Tech Talks -klubi on monimuotoinen teknologiasta kiinnostuneiden yhteisö, jossa halutaan mahdollistaa tiedon saavutettavuus sijaintiin tai sosioekonomiseen asemaan katsomatta. Aiheena on teknologia laajalla skaalalla aina videopeleistä virtuaalitodellisuuteen ja kvanttilaskennasta big dataan. 


 
Jos kiinnostuit, käy katsomassa Christinan videoilta lisää:


Mikä on Clubhouse - mikä siinä viehättää?

 

Miten Clubhousessa toimitaan? | Näin pääset alkuun