LinkedInin rahoittaman ajatushautomon, The B2B Instituten, Ty Heath summasi Inbound 2020 -tapahtumassa kolme markkinointitrendiä, jotka eivät muutu: pitkäjänteinen brändinrakennus, toimivaksi todettuihin asioihin panostaminen ja tavoittavuudesta huolehtiminen.
Vuodesta toiseen firmat, joilla nämä ovat hallussa, menestyvät. Lienee siis helppo menestyä!
Käytännön kokemus ja monet muut Inboundissa kuulemani esitykset kuitenkin osoittavat, ettei menestyminen ole ihan näin yksinkertaista. Syy tähän on vastatrendeissä.
1. Pitkäjänteinen brändinrakennus jää lyhytjänteisen inbound-markkinoinnin jalkoihin
Kehittyneiden markkinointiautomaatio- ja analytiikkatyökalujen ansiosta dataa on tarjolla enemmän kuin koskaan, mutta silti vain neljä prosenttia tämän päivän brändeistä seuraa mitään yli kuuden kuukauden aikajänteellä. Nopeatempoisen ja reaaliaikaisia tuloksia tarjoavan inbound-tekemisen rinnalla brändillinen markkinointi tuntuu hähmäiseltä ja hitaasti etenevältä kokonaisuudelta, jonka tehokkuutta on vaikea todentaa.
Sitä ei silti pidä unohtaa! Vahva brändi on kuin juurakko, jonka ansiosta mäntysi pysyy pystyssä säällä kuin säällä. Se on kuin moottori, joka pitää purjeveneesi liikkeessä silloinkin, kun ei tuule. Ja parhaimmillaan se on kuin magneetti, joka vetää yleisöä loistavien sisältöjesi pariin, vaikka kilpailijoiden sisällöt olisivat suunnilleen yhtä loistavia.
2. Ketteriä kokeiluja tehdään niin paljon, että toimiviin asioihin panostaminen unohtuu
Ketterä kokeilukulttuuri on rantautunut monelle markkinointiosastolle ja mikäpä siinä – kokeilujen ja erehdysten kautta löytää todennäköisesti itselleen toimivimman keinojen ja kärkien kokonaisuuden. Överiksi homma menee siinä vaiheessa, jos koko tiimin kaikki aika menee pelkkiin kokeiluihin, eikä kukaan ikinä pääse mihinkään lopputulokseen siitä, mikä asia toimi niin hyvin, että sitä kannattaa jatkaa.
Kun näin käy, on markkinointi silkkaa säheltämistä, eivätkä tulokset koskaan kohoa täyteen potentiaaliinsa. Myös työntekijöiden motivaatio voi laskea, jos kovalla vaivalla tehdystä työstä saa jatkuvasti palkkioksi vain kasan ehdotuksia uusiksi kokeiluiksi, eikä oma kädenjälki pääse näkymään markkinoinnin kokonaisuudessa.
3. Mainoskohdennukset rajataan niin tiukoiksi, että tavoittavuus kärsii
Internet on siitä ihana paikka, että jos jostain syystä haluan mainokseni näkyvän vain julkisista vessoista kiinnostuneille yrityspäättäjille, se on mahdollista. Hypertarkka kohdentaminen perustuu kuitenkin aina oletuksiin, ja yleisön ulkopuolelle jäävät ne, joita emme keksi ajatella. Ehkäpä sisällöstäni olisi hyötyä myös muunlaisten vessojen ystäville?
Kasvu ja brändin pitkäjänteinen rakentaminen edellyttävät, että tavoitat muutkin kuin ne, joita ensimmäisenä keksit ajatella. Osa mainonnasta voi hyvin olla vain pienen yleisön silmille sopivaa, mutta toisinaan on tarpeen täräyttää toimenpiteitä isommallekin joukolle.
Kaipaatko markkinointiviestinnän kumppania, joka muistaa puolestasi markkinoinnin brändillisen kerroksen, kohdentaa kokonaisvaltaisesti ja huolehtii, että voittavat kokeilut jäävät pysyviksi käytännöiksi? Ota yhteyttä, niin katsotaan miten voimme olla sinulle avuksi!