Sofia Väänänen 12.7.2021 10:34

Kaikki irti harjoittelusta – 5 + 1 vinkkiä tehokkaaseen työssä oppimiseen

Työharjoittelu kannattaa nähdä ennen kaikkea mahdollisuutena oppia uutta, rakentaa omaa verkostoa ja saada jalka oven väliin. Onnistunut harjoittelu on kahden kauppa ja vaatii panostusta molemmilta osapuolilta. Reippaalla asenteella ja uskalluksella haastaa itseään pääsee kuitenkin jo pitkälle. Kokosin alle viisi vinkkiä, joiden avulla saat puristettua harjoittelusta irti mahdollisimman paljon.

1 – Älä epäröi pyytää apua!

Suomalaiseen mentaliteettiin vedoten, avun pyytäminen voi joskus tuntua vaikealta. Harjoitteluun tullaan kuitenkin harjoittelemaan ja oppimaan, eikä kukaan oleta, että osaat ja tiedät kaiken saman tien. Työkaverisi auttavat sinua mielellään, joten älä jää yksin kysymystesi kanssa, vaan kysy apua matalalla kynnyksellä.  

2 – Ole rohkea ja haasta itseäsi

Reippaalla asenteella ja uskalluksella tarttua uusiin asioihin pääset kehittämään itseäsi toden teolla. Työnantaja kuuntelee mielipiteitäsi ja on varmasti iloinen, jos ehdotat päästä mukaan johonkin sinua kiinnostavaan projektiin. Oman oppimisen kannalta on myös hyvä poistua välillä omalta mukavuusalueelta. Samalla saatat oppia itsestäsi täysin uusia puolia.

3 – Tuo oma osasi työyhteisöön

Oman kokemukseni kautta voin sanoa, että on todella tärkeää osallistua työpaikan yhteisiin hetkiin, kuten kahvitauoille. Yhteisissä hetkissä pääset juttelemaan työkavereiden kanssa muustakin kuin työstä. Samalla opit tuntemaan kollegasi paremmin ja he myös sinut! Tauot tuovat työpäivään pienen hengähdystauon työn kiireestä, ja voit palata työn pariin täysin uudella energialla.

4 – Aikatauluta ja ennakoi

En voi painottaa tätä enempää. Aikataulutus ja ennakointi harjoittelussa, kuten työssä muutenkin, on kaiken A ja O. Työtehtäviä voi olla paljon ja monet niistä täysin uusia, minkä vuoksi omaa työntekoa on olennaista aikatauluttaa ja suunnitella ennakoivasti. Hyvällä valmistautumisella selviää viime hetken paniikista ja hutiloimisesta.

5 – On sallittua tehdä virheitä

Vaikka kuinka yrittäisi parhaansa, me kaikki teemme virheitä – ja se on ihan ok! Virheiden tekeminen on olennainen osa oppimisprosessia ja niitä tekemällä oppii asioihin kiinnittämään jatkossa enemmän huomiota. Älä siis pelkää mokaamista, sillä olit sitten missä pestissä tahansa, me kaikki mokailemme aina välillä.

Image from iOS (10)-1

Muista, että harjoittelu ei ole vain yhden ihmisen kannateltavissa

Toki vastuu on myös työnantajalla. Jos yrityksen säännöt ja toimintatavat ovat epäselvät, on harjoittelusta vaikeaa saada kaikkea irti. Selkeät käytännöt ja hyvä ohjeistus luovat perustan toimivalle tekemiselle, jossa kaikki työntekijät ovat samalla aaltopituudella.

Omaksi onnekseni olen päässyt harjoittelupaikkaan, jossa näihin asioihin panostetaan. Minulle on annettu mahdollisuus vaikuttaa työnkuvaani ja ottaa vastaan haasteita. Työyhteisö on tehnyt oloni tervetulleeksi alusta alkaen ja olen saanut tukea kollegoiltani. Tärkeää on muistaa, että harjoittelu on myös yritykselle mahdollisuus osoittaa olevansa esimerkillinen työnantaja.

Oletko sinäkin kiinnostunut harjoittelusta Netprofilella? Lue edellisen harjoittelijamme Aleksin harjoittelukokemuksesta ja tarkkaile avoimia työpaikkojamme - Netprofile etsii oppimishaluisia harjoittelijoita useamman kerran vuodessa!