Joni Svärd 29.6.2021 13:25

Hyvä itsetunto vie läpi harmaan pelon

Kollegani Pauliina Savola kirjoitti blogin psykologisesta turvallisuudesta ja innostuin jälleen pohtimaan itsetunnon roolia ja muutoksia. Olen nimittäin pannut merkille itsetunnon kohoamisen ikäpolvi ikäpolvelta niin työelämässä, kulttuurissa kuin joukkueurheilussa. 

Milleniaalit ovat vyöryneet joukolla niihin paikkoihin, joissa nuoruus on valttia ja ehtineet jo niihinkin, joissa pidemmälle kokemukselle annetaan arvoa. Mukaan ovat tulossa myös Z-sukupolveen syntyneet. 

Satuin näkemään vuonna 2016 Suomen U20-jääkiekkojoukkueen juhlintaa jäällä tuoreen maailmanmestaruuden voittamisen jälkeen. Nuorten kasvoilla paistoi rento ilo, joka huokui itseluottamusta. Paidoissa luki muun muassa Puljujärvi, Aho ja Laine. En ole vuosiin seurannut jääkiekkoa, mutta jäin tuolloin katsomaan tuota vapautunutta riemua. Haastatteluissa nuoret puhuivat kuin kaikki olisivat tienneet jo ennen turnausta, että voimme hyvin voittaa tämän.

Samaan aikaan minulla oli kollegoina pari nuoremman pään milleniaalia, joilla tuntui olevan tämä sama asenne. Keittiöanalysoin tämän tuolloin itselleni elämään jääneellä lausahduksella ”Teitä milleniaaleja on pidetty lapsena sylissä ja kehuttu piirustuksia, vaikkei niissä olisi ollut aihetta kehuihin. Kai se nyt vahvistaa itsetuntoa.” 

Tätä banaalia havaintoani tukee myös Mieli, eli Suomen Mielenterveysseura ry, joka kuvaa hyvän itsetunnon olevan optimistista realismia. Myönteiset kasvukokemukset vahvistavat itsetuntoa, jonka ansiosta omakuva on niin vahva, ettei tunnistetut haasteet ja puutteet sitä romuta. Se kasvattaa luottoa itseen ja valmiuksia nähdä omat kyvyt, mutta myös heikkoudet.

Itsetuntoa voi myös kehittää, Mielen sivuilla muistutetaan. Työelämässä myös esihenkilöt ja kollegat voivat tukea ja parantaa itseluottamustasi. Tästä sain kuulla erinomaisia esimerkkejä Älyradion jaksosta, jossa vieraili Huuhkajien päävalmentaja Rive Kanerva. Nykyisissä Huuhkajissa on taas erinomainen esimerkki positiivisen kannustuksen, osallistamisen, vuorovaikutuksen ja luottamuksen vaikutuksista.

Itse edustan X-sukupolven nuorinta ikäluokkaa. Ehkä muutama kehu lapsuuteni piirustuksille ja positiivisempi kannustus olisivat voineet tehdä terää itsetunnolleni. Sen sijaan olen oppinut, että työn oppii tekemällä. Omalla kohdalla se tarkoittaa jo melkoista repullista kokemuksia viestinnästä, sillä näitä alati muuttuvia töitä olen päässyt tekemään jo reilut 12 vuotta. Se tuo varmuutta. Voin sen lisäksi väittää pokkana, että osaan korjata autot siihen vuosimalliin saakka, kun niistä tuli tietokoneita.

Kaipaatko apua viestintä- ja markkinointiponnistuksissasi? Kaikilla netprofilelaisilla on varsin hyvä itsetunto, mutta myös erilaisia supervoimia, joiden avulla pelastamme teknologiayrityksiä mainekriiseiltä, sisältöpulalta ja somehaasteilta. Tutustu asiantuntijoihimme ja ota yhteyttä!