Christina Forsgård 21.1.2019 14:15

Disobey on hakkereille haaste, taviksille tajunnanräjäytys

 
Disobey 2019
 
  
Neljä vuotta sitten noin 200 nörttiä hakkeroi itsensä ensimmäiseen Disobeyhin. Verkkosivut, joilla tuo mystinen tieto oli mahdollista saada, oli tietysti kryptattu eli salattu. Jotta tietäisi mistä on kyse, piti siis osata hakkeroida tapahtuman tiedot. 
 
Nyt neljättä kertaa järjestetty Disobey veti paikalle jo 3 000 osallistujaa. Tapahtuman massiivinen kasvu kertoo jotain ajastamme ja tietoturvan tilasta. Benjamin Särkän perustamassa huikeassa valkohattuhakkereiden tapahtumassa on täysin uniikki fiilis – vastaavaan en ole törmännyt missään. 
 
Mutta mikä ihme on Disobey ja miksi? 
 
Disobey on valkohattuhakkereiden eli digitaalisen universumin hyviksien seikkailuretriitti. Yhtymäkohta supersankariuniversumiin on ilmeinen. Disobey tuo yhteen joukon verkon supersankareita, koska globaalit verkkouhat vaativat yhteistyötä ja tiedon jakamista. Toisilta oppiminen ja yhdessä ongelmien ratkominen on tämän sankarijengin dna:n ytimessä. 
 
Pimeästä kattauksestaan huolimatta, Disobey on valkoinen tapahtuma. Se hersyy huumoria – hmm, siis nörttihuumoria. Tupa on täynnä ystävällisiä ja auttavaisia tyyppejä, joilla on valtava sisäinen palo löytää digitaalisesta universumista reikiä, virheitä ja pahiksia. Tavoitteena on tietysti tehdä verkosta turvallisempi paikka meille kaikille.
 
Vuoden 2019 Disobey on minulle kolmas, varmaan ihan puhtaasti siksi, että vasta toisena vuonna tämän hakkeritapahtuman pystyi löytämään ilman maagisia hakkerointitaitoja. Tavis kiittää tapahtumanrajapinnan avaamisesta myös digikuolevaisille. Tilaisuus on siis kaikille avoin yleisötapahtuma, mutta liput kannattaa ostaa heti, kun ne tulevat myyntiin. 
 
Suomalainen Disobey on kotikulmista huolimatta täysin kansainvälinen hakkeritapahtuma ja se on kasvanut nyt jo Pohjoismaiden merkittävimmäksi tietoturvatapahtumaksi. Tämä ei ole jäänyt yrityksiltäkään huomaamatta. Edelläkävijäyritykset ovat tapahtumassa mukana yhä kasvavilla panostuksilla, sillä näitä valkohattuja tarvitaan digitaalisia palveluja kehittävissä yrityksissä. 
 
Yrityksille tosikovien koodaajien rekrytointi näyttäisi olevan merkittävin syy osallistua. Mutta mikään tavallinen rekrypatsastelu ei Disobeyssä kannata. Näitä hakkereita ei rekrytoida kuten taviksia. Disobeyssä hakkerin voi ehkä saada koukkuun riittävän inspiroivalla digitaalisella haasteella. Todennäköisesti sekään ei riitä. 
 
Disobey on täynnä vihjeitä, joita vain hakkerit pystyvät huomaamaan. Tapahtuman badgekin on aina piirilevy ja sen ohjelmoinnista kaikki hauska alkaa. 
 
Haastattelin vapaaehtoisena jo kolmatta kertaa mukana ollutta Pipsa Aroa, jolle tapahtuman tukeminen on merkityksellistä ja tärkeää – hakkereiden tietoturvatapahtuman mahdollistaminen on arvokasta meille kaikille. 

Haastattelin myös tapahtuman perustajaa, Benjamin Särkkää, Disobeyn menestyksestä ja tulevaisuuden suunnitelmista. Tapahtumassa julkistettujen Powered by Disobey -hakkerikerhojen toivotaan leviävän ympäri Suomea. Ensi vuonna tapahtumassa on lapsille omat työpajat. Toivelistalla on tilat, joissa voisi ylläpitää jatkuvaa toimintaa. Olisiko hakkerikahvila toimiva konsepti, kuten kissakahvila? Ehdottomasti, tule silittämään hakkeria.
 
 
Jos haluat jatkossa kuulla digitaalisen universumin seikkailuista ensimmäisten joukossa, tilaa uutiskirjeemme.
 
New Call-to-action