Yritykset ajattelevat helposti, että tekoälyhyödyt ilmaantuvat maagisesti ihan vain työkaluja käyttöön ottamalla. Eikä ihme, sillä kovaa vauhtia kyvykkäämmäksi kehittyvät kielimallit luovat mielikuvan lähes loputtomista mahdollisuuksista. Totuus on kuitenkin ruusuista haavekuvaa karumpi.
Teknologiaintoilijoiden viestintätoimistossamme on luonnollisesti syleilty vauhdilla kehittyneen generatiivisen tekoälyn suomia mahdollisuuksia jo varhain. Nyt olemme systemaattisesti tutkineet tekoälyn hyödyntämistä työssämme syksyllä 2024 käynnistyneen kehityshankkeemme voimin. Kehityshanke on tarjonnut monia oivalluksia, joista yksi kiinnostavimmista liittyy näennäiseen tehokkuuteen.
Usein tekoälyn kanssa puljaamiseen menee nimittäin enemmän aikaa kuin itse askareen suorittamiseen omin kätösin. Tuntuu esimerkiksi kätevältä taikoa blogitekstiä nopealla ja huolimattomalla promptilla – vain huomatakseen tunteja myöhemmin iteroineensa tekoälyllä useita tekstiversioita, joista on valmiissa tekstissä jäljellä enää rippeet. Kokenut kirjoittaja olisi kirjoittanut saman tekstin alusta loppuun itse huomattavasti nopeammin.
Tekoälyavusteinen työ on ehkä tuntunut tehokkaalta, mutta ihmisen arvokasta aikaa on kulunut hukkaan kuin varkain.
Myyttiset tehokkuushyödyt eivät synny itsestään
Näennäisessä tehokkuudessa saavutetut hyödyt alittavat niiden tavoitteluun käytetyn ajan. Tämän ansan välttämiseksi tekoälystä innostuneen yrityksen kannattaa tunnistaa ajoissa ne käyttökohteet, joihin tekoäly on omiaan sekä varsinkin ne, joissa saavutettavat hyödyt ovat käytännössä tyhjän arvan tasolla.
Ajatus manuaalisen työn karsimisesta on paperilla varsin simppeli, mutta sitä on mahdotonta viedä käytäntöön ilman käsityskykyä siitä, mitä tämä karsittava työ käytännössä on. Lisäksi tarvitaan ymmärrystä suurten kielimallien toiminnasta, jotta vältytään epärealististen odotusten ruokkimalta pettymykseltä.
Muutoin riskinä on, että päättömän kanan lailla generatiivisen tekoälyn suossa hortoilevat tietotyöläiset käyttävät tuntitolkulla aikaa myyttisten tehokkuushyötyjen metsästämiseen – ja yrittävät ulkoistaa tekoälylle sille soveltumattomia tehtäviä.
On hyvin inhimillistä odottaa, että generatiivinen tekoäly täyttää korkeat odotuksemme, ja vielä sillä laatutasolla, jolla itsekin askareen toimittaisimme. Mutta jos emme anna sille riittävää kontekstia, taustatietoja ja tarkkaa ohjeistusta toiveistamme, onnistumme lähinnä luomaan olosuhteet epäonnistumiselle.
Myyteistä todeksi – tekoälyn liiketoimintahyödyt edellyttävät fiksua strategiaa
Vaikuttava viestintä ei synny vain sanoja toistensa perään asettelemalla, vaan se vaatii ymmärrystä asiakkaan arvoista, tavoitteista ja strategiasta. Siis sitä ihmispäässä olevaa kontekstia, joka tekoälyltä puuttuu. Siksi tekoälyn suurin hyöty sisällöntuotannossa ei välttämättä liity itse tekstin kirjoittamiseen, vaan kirjoitusprosessien tukemiseen.
Esimerkiksi haastattelumuistioiden purkaminen tai tekstin tiivistäminen ovat juuri sitä suorittavaa työtä, jossa tekoäly on hyvä ja jota sille kannattaakin ulkoistaa. Nämä pienet prosessin puroset tuovat skaalautuvaa tehoa sisällöntuotannon prosessivirtaan melko pienellä panostuksella.
Jotta yritykset voivat saavuttaa aitoa liiketoimintahyötyä ja kohentaa kilpailukykyään, tulee niiden hyödyntää tekoälyä fiksusti. Huolella mietitty tekoälystrategia antaa suuntaviivat siihen, miten tekoälyä hyödynnetään liiketoiminnan tavoitteiden edistämiseksi. Strategia vaatii muutosjohtamista, osaamisen kehittämistä ja selkeitä käyttökohteita.
Jos työntekijät eivät ymmärrä, miten hyödyntää tekoälyä omassa työssään, ei skaalautuvia hyötyjä saavuteta. Siksi eri alojen ihmisiä yhteen tuovat kehityshankkeet ovat niin hedelmällisiä, vaikka välillä saattaakin tuntua siltä, että opit ja linjaukset vanhenevat hetkessä. Uutta osaamista on kuitenkin helpompi rakentaa olemassa olevan päälle – harva teknologiainnovaatio on vauhdittanut liiketoimintaa ihan vain odottelemalla.
Netprofilen tekoälyaiheisen kehityshankkeen tarkoituksena on tutkia generatiivisen tekoälyn hyödyntämistä viestintätoimistotyössä aina sisällöntuotosta hallintoon ja digimarkkinoinnista analyysi- ja tutkimustyöhön. Tavoitteenamme on löytää ja ottaa käyttöön keinoja, joilla saamme aikaan aitoa vaikutusta kestävällä, vastuullisella ja fiksulla tavalla. Työmme etenemisestä kerromme aina aika ajoin kanavissamme.
Ota uutiskirjeemme seurantaan, ja pysyt ajan tasalla tekoälytyöstämme!