Hanna-Maria Lifländer 16.8.2018 10:33

5 vinkkiä parempiin Instagram-kuviin

photo-1499875955911-45331bd0fbca

Tuntuuko sinusta joskus, että omat valokuvat voisivat olla parempia? Vertaat Instagramissa omia kuviasi muiden otoksiin, mutta et oikein keksi, missä mättää? Jälkikäsittelyyn ei ole aikaa tai se ei edes kiinnosta? Ei hätää, tässä muutama helppo perussääntö, joilla pääset hyvin alkuun itse tai autat muita kamerakammoisia organisaatiossasi lähtemään mukaan.  

  1. Tutustu kännykkäsi ominaisuuksiin. Moni uusi älypuhelin on varustettu esimerkiksi kaksoiskameralla, jolla saa kohteelle vaikkapa sumean taustan. Tämä on hyvä lisä varsinkin muoto- ja makrokuvissa. Samoin sarjakuvaus on ominaisuus, josta on hyötyä, kun haluat tallentaa nopeasti liikkuvia kohteita. 
  2. Valitse kuvausajankohta tarkoin. Suora, kova auringonvalo on haastava etenkin keskipäivällä, sillä se jättää ikäviä varjoja ja vaaleimmat kohdat ns. palavat puhki. Tämä näkyy selvimmin kasvokuvissa, jos kuvattava joutuu siristelemään silmiään eikä pysty pitämään luonnollista ilmettä. Päivällä helpointa on hakeutua varjoon tai odottaa, että aurinko menee pilven taakse. Kaikkein parhaita hetkiä kuvaukseen ovat auringonnousut ja -laskut. 
  3. Kun kuvaat ihmisiä, tarkista taustalle jäävä ympäristö: ettei kenenkään päästä kasva puita ja pensaita eikä ympäristössä näy häiritseviä roskia. Ongelma korjaantuu yleensä muutamalla sivuaskeleella tai kokeilemalla eri etäisyyksiä. 
  4. Ota kamerasta kunnon ote kahdella kädellä. Mikäli kamera tärähtää laukaisinta painaessa, kuvasta tulee epäterävä. Jos horisontti jää kovasti vinoksi, katsojasta tuntuu, että taivas putoaa ja muu maailma sen mukana. Toki kuvaa voi aina suoristaa jälkikäteen, mutta silloin sitä pitää myös leikata samalla.  
  5. Panosta sommitteluun. Mieti, mitä olet kuvaamassa ja rajaa kuva sen mukaan. Jos kuvattavalta puuttuu vaikkapa käsi, sitä ei (ainakaan helposti) saa lisättyä jälkikäteen. Siksi on hyvä varmistaa jo kuvaustilanteessa, että kuvassa on mukana kaikki tarvittava, eikä esimerkiksi tyhjä seinä tai asfaltti vie huomiota turhaan. Sommittelussa auttaa ns. kolmanneksen sääntö, jossa tärkeimmät elementit osuvat apuviivojen risteyskohtiin. Apuruudukko löytyy useimmista kännykkäkameroista. Jollei se näy automaattisesti, sen saa päälle asetuksista. 

Kuvien muokkaukseen Instagram tarjoaa jo sinällään melko hyvät työkalut. Instagram suosii fiidissään lisäksi kuvia, joissa on käytetty sen omia filttereitä, joten näkyvyyden puolesta niiden käytössä on järkeä. Valojen ja värien suhteen muokkaus on monesti maku- ja tyylikysymys – haetko vintage-fiilistä, pidätkö enemmän kylmistä vai lämpimistä sävyistä jne. Ilmaissovelluksista suosittuja ovat esimerkiksi VSCO ja Snapseed, jotka toimivat sekä Android- että iOS-puhelimissa. 

Kannattaa kuvata paljon ja kokeilla erilaisia juttuja, sillä virheitä tekemällä oppii parhaiten. Aina ei voi onnistua, etenkään kiireessä, ja joskus ns. epäonnistuneissakin kuvissa on jotakin, joka saadaan toimimaan jo pienillä muokkauksilla. Näillä vinkeillä ainakin turhautumisia pitäisi olla vähemmän ja säästät myös paljon jälkikäsittelyistä aiheutuvaa vaivaa! 

Mikäli olet edistynyt Instagramin käytössä jo pidemmälle ja kaipaat neuvoja Instagram Stories -mainontaan, suosittelen lukaisemaan Emmin bloggauksen aiheesta.

 

Tilaa uutiskirjeemme, joka kokoaa bloggauksia, tiedotteita, uutisia, linkkejä ja kenties muutakin: asiaa ja ajatuksia digiajan viestijän iloksi ja hyödyksi.

New Call-to-action

Kuva: Dayne Topkin / Unsplash