Pauliina Ihalainen 2.11.2020 13:12

5 vinkkiä oman ajankäytön hallintaan  

Image from iOS (33)Tuntuuko välillä siltä, että haukkaat liian ison palasen, teet liian montaa asiaa yhtä aikaa ja vieläpä ajattelet liian monimutkaisesti yksinkertaisista asioista? Itse tunnistan nämä ajankäytön karikot varsin hyvin.

Tänä vuonna Netprofile Tour -kohteeni vei Lissabonin sijaan kotisohvalle Zoomissa käytävään oman ajanhallinnan valmennukseen. Virtuaalivalmennus oli kolmetuntinen oppitunti valmentajan kanssa kahdestaan, mikä mahdollisti tiiviin vuorovaikutuksen ja minulle yksilöllisesti rakennetun kokonaisuuden. 

Kaikilla on yksilölliset keinot ajankäytön hallintaan, joten se mikä toimii sinulla ei välttämättä toimi muilla. Koostin muutaman vinkin, joista voi kuitenkin olla apua – kokeile ainakin! 

1. Tunnista kiire

Erota kiireelliset ja tärkeät asiat. Mikä asia vaatii toimenpiteitä heti, mikä kahden päivän päästä ja mikä kuukauden päästä. Helpommin sanottu, kun tehty, mutta tähän voit varmasti pyytää tukea tiimiltä tai esimieheltä. 

2. Älä suunnittele työaikaasi aina 100%

Jätä tilaa ad hoceille ja muille yllättäville aikaa vaativille tehtäville. Vaikka työaikaa on hyvä suunnitella, pidä huoli, että kalenterissa on jokaiselle päivälle myös edes pieni ad hoc -aukko. 

3. Suorita rästissä olevat asiat pienissä pätkissä

Jatkuvasti kasvava to do -lista on varmasti jokaisen työpöydällä. Listalta usein löytyy myös vähemmän aikaa vieviä asioita, joita voi suorittaa isompien kokonaisuuksien välissä. Kun rästissä olevia asioita yliviivaa pienissä erissä, saa ylisuorittajakin mielenrauhan tehdyistä tehtävistä.  

4. Delegoi 

Jos työpöydälläsi on asia, jonka voi oman kiireellisen aikataulun vuoksi delegoida muille, tee se. Ota huomioon kuka ottaa työtehtävän vastaan, briiffaa hyvin, sovi tehtävän tarkastuspisteet ja anna täysi tuki tehtävän tekijälle. Delegoi myös pienet asiat – silloin ne ovat pois omalta to do -listaltasi.

5. Tauota ja kevennä mieli 

Jokainen varmasti tietää, että työpäivää pitäisi tauottaa. Näin myös mieli ja työtehokkuus pysyy balanssissa. Jos työskentelet kotona, laita pyykit kuivumaan tai tee joogan aurinkotervehdyksiä. Rauhoittava musiikki ja hengitysharjoitukset voivat myös toimia osalla. Pääasia on, että löydät oman tavan tauottamiseen. 

Tässä muutamia vinkkejä, jotka toivottavasti auttavat myös sinua oman ajankäytön hallinnassa!  

 

Haluatko tietää lisää Netprofile Tour -konseptistamme?  

Lataa opas