Ari Saarelainen 29.6.2017 9:50

3 + 2 webinaarialustaa vertailussa

rawpixel-com-214788.jpg

Webinaarin järjestäjän tärkein yksittäinen valinta koskee tekniikkaa. Mikä siis on paras valinta webinaarialustaksi? Nopealla googlauksella voi bongata tusinoittain pilvipohjaisia webinaarialustoja. Ennen kuin tekee ostopäätöksen, kannattaa puntaroida, miten vaihtoehdot vastaavat omia tarpeita ja toiveita.

Heti kättelyssä suosittelen karsimaan pois alustat, joita ei pysty integroimaan markkinointiautomaatioon. Näin varmistat, että ilmoittautumisten laskeutumissivu kytkeytyy webinaarialustaan ja saat arvokkaat liidit talteen.

Toiminnallisuuksien osalta kannattaa valita ohjelmisto muutaman pääominaisuuden perusteella. Olennaista on varmistaa supermatala osallistumisen kynnys ja miellyttävä kokemus.

Otan tässä esiin kolme alustaa, joita olen käyttänyt ja kaksi, joita tekisi mieli kokeilla. Yhteistä kaikille on helppous, rekisteröityneille automaattisesti lähtevä kalenterikutsu, interaktiivisuus pikagallupeilla ja analytiikka.

1. ClickMeeting https://clickmeeting.com/

+ integroinnit, mm. Marketo ja HubSpot

+ helppous, monipuoliset ominaisuudet

+ mitä tahansa dokumentteja voi esittää, myös whiteboard

+ nopea ja pätevä tukipalvelu

- vaatii Adobe Flashin tietokoneella

- surkea livevideo testiwebinaarissa

Jenkkifirmojen dominoimilla markkinoilla tämä puolalainen webinaarialusta on ilahduttava poikkeus. ClickMeeting on suhteellisen edullinen: Jos 500 osallistujaa riittää, taksa on 109 euroa kuukaudessa.

Oman kokeiluni mukaan alusta toimii hyvin. Se kuitenkin saa pitkän miinuksen siitä, että tietokoneella on pakko olla Adobe Flash -lisäosa. Loputtomien tietoturva-aukkojen takia yhä useammat eivät enää halua sitä koneelleen. Luvassa on siirtymä html5-tekniikkaan, mutta niin kauan kuin sitä ei ole, ClickMeeting ei selviä finaaliin.

2. ReadyTalk https://www.readytalk.com/products-services/webinars

+ sisällön vienti ennakkoon aikajanalle, mitään ei vahingossa unohdu

+ laajat integroinnit

+ ei vaadi mitään selaimen laajennuksia

- esittäjän pitää ladata sovellus

- mobiilisovelluksen ääniongelmat

- ei livevideota

ReadyTalkilla on komea referenssisulka hatussaan, sillä markkinointiautomaatiofirma Marketo käyttää sitä omissa webinaareissaan. Integrointi on myös Microsoft Dynamicsiin, HubSpotiin, Pardotiin ja Eloquaan. Joten olisiko se oiva valinta?

Oman testini perusteella paras piirre on äärimmilleen viety varmuus. Sen takaa eräänlainen esityksen aikajana, jolle esittäjä voi ennakkoon raahata mitä tahansa sisältöä haluttuun järjestykseen. Esimerkiksi valmiin videoleikkeen voi sijoittaa mihin vain kalvosetin keskellä. Näin kaikki on valmiiksi paikoillaan eikä tarvitse pelätä, että jokin vahingossa unohtuisi.

Alusta ei ole halvimmasta päästä, mutta ei kalleinkaan. Mobiilisovelluksessa testaajan oli vaikea saada ääntä kuuluviin. Heikkous on livevideo: sitä ei käytännössä ole.

3. GoToWebinar https://www.gotomeeting.com/webinar

+ selkeä käyttöliittymä

+ ei asentelutarvetta tietokoneella

+ luotettava toimivuus

+ laajat ja helpot integraatiot

+ laadukas videostriimaus

- ei sisällön vientiä valmiiksi käsikirjoituksen järjestykseen

Citrix-yhtiön tuote on ollut markkinoilla kauan. Se saattaa siksi tuntua vanhalta ja väsyneeltä, mutta tosiasiassa GoToWebinar on oivallinen. Se on täysin selainpohjainen, joten mitään asenteluja ei tarvita esittäjän tai osallistujan tietokoneella.

Selkeä käyttöliittymä tulee nopeasti tutuksi. Kaikki ominaisuudet löytyvät helposti. Alusta toimii omien kokemusten mukaan erittäin vakaasti ja luotettavasti. Webinaarit on helppo brändätä, ja päättyneestä webinaarista saa heti kattavan analytiikan.

GoToWebinaria voin suositella huoletta. Yllättävä valtti on se, että suoran lähetyksen fiiliksen antava esittäjien videostriimaus toimii hyvin, vaikka GoToWebinar ei ole varsinaisesti webcast-alusta.

4. WebinarJam https://www.webinarjam.com/index/

+ webinaarin ja webcastin ominaisuuksien yhdistelmä

+ erittäin edullinen

- ei voi testata, voi vain ostaa vuosimaksulla

- niukat suorat integroinnit

- ei mobiilisovellusta

Tuotekuvauksen perusteella WebinarJam olisi erittäin kiinnostava ja edullinen alusta. Harmi vain, että sitä ei voi kokeilla. Ostajana täytyisi vain luottaa, että homma toimii ja maksaa noin 360 euron vuosimaksu.

Esittelyssä livevideo on pääroolissa, mutta ominaisuudet näyttävät webinaarin ja webcastin tärkeimpien ominaisuuksien yhdistelmältä. Webinaarit striimautuvat automaattisesti YouTubeen, mutta epäselvää on, miten tällöin toimii salasanan vaativa kirjautuminen. Webinaarista syntyy videotallenne automaattisesti.

Markkinointiautomaation integroinnit hoituvat pitkälti Zapier-palvelulla, jonka avulla voi linkittää eri sovelluksia toisiinsa. Lisäksi ominaisuuksiin kuuluu suora Salesforce-integrointi.

5. WebinarNinja https://webinarninja.co/

+ laajat ominaisuudet, hinta

+ ei vaadi lisäosia tietokoneella

+ automaattinen tallennus

- suppeat integroinnit markkinointiautomaatioon

- ei mobiilisovellusta

Löysin tämän kehutun alustan vasta äskettäin, enkä ole ehtinyt kokeilla tarjolla olevaa 14 päivän testiversiota. Ominaisuudet näyttävät olevan huippuluokkaa, ja hintakin on isoja nimiä edullisempi. Esimerkiksi 500 hengen yleisön salliva versio maksaa 155 dollaria kuukaudessa, vuosisopimuksella 115 dollaria.

Uniikki ominaisuus on suoraan selaimessa ilman lisäosia toimiva videolähetys. Webinaarin tallennus tapahtuu automaattisesti, joten siitä ei tarvitse huolehtia.

Harmillinen heikkous on integrointien rajallisuus. Isoista markkinointiautomaation alustoista tuettuja ovat vain HubSpot ja InfusionSoft

Koska webinaarien odotukset vaihtelevat, en väitä, että jokin näistä viidestä olisi vuorenvarmasti oikea valinta kaikille. Suosittelen käymään läpi ominaisuusluetteloita, arvioimaan kustannuksia ja ennen kaikkea rohkeasti kokeilemaan. Testiversioita löytyy yleensä viikoksi, kahdeksi tai kuukaudeksi, mutta parissa tunnissakin voi saada tarpeeksi tuntumaa.

Pystymme Netprofilella neuvomaan ja tekemään alustaselvityksen puolestasi – ja voimme myös tuottaa webinaarin tai webinaarien sarjan avaimet käteen -mallilla, käsikirjoituksesta tekniikkaan ja toteutukseen. Lisätietoa webinaarin toteuttamiseen löydät Antin blogista

 

Tilaa Netprofilen uutiskirje!