Sain toimia tuomaristossa arvioimassa Komia Camp –innovaatioleirin tuloksia Seinäjoella kesäkuun lopulla. Puolentoista vuorokauden leirille osallistui 60 eri alojen asiantuntijaa ideoimaan ja kehittelemään digisovelluksia, joilla voitaisiin helpottaa maatalouden ja liikenteen arkea.
Hieman yllättäen kahden kärkeen päätyi palvelukonsepteja – ei niinkään uusia teknologiakeksintöjä:
- Snap2proof käyttää hyväksi jo olemassaolevia älypuhelinten kuvaus- ja paikannusmahdollisuuksia. Maanviljelijä voisi lähettää EU-tukia valvoville viranomaisille kuvan todisteeksi tukipäätöksen mukaisesta viljelystä sen sijaan, että ELY-keskuksen henkilökunta käy paikan päällä tarkastamassa peltoja. Enää tarvitaan vain etä- ja omavalvonnan hyväksyvä EU-lainsäädäntö…
Tässäpä oiva lobbausaihe suomalaispoliitikoille: Suomi kokeilualueeksi - ehkä Alueiden komiteasta heruisi peräti kehitysrahaa maakuntakohtaiseen kokeiluun! - Kisabussi.fi puolestaan on matkojenyhdistelypalvelu urheilujoukkueille pääkaupunkiseudun KutsuPlus-käyttäjille tutulla toimintalogiikalla. Puolen Suomen palloilijat joutuvat jo junnutasolla järjestämään - ja kustantamaan – turnausmatkansa tilausbusseilla satojen kilometrien päähän.
Reissujen reititys- ja yhdistely säästäisi huikeasti vaivaa, aikaa ja varoja. Varmaan liikennöitsijöitäkin kiinnostaisi palvelu, jonka kautta kalusto olisi tienaamassa eikä tallissa.
Itse pidin kovasti myös viljelijöiden tiedon- sekä pelto- ja säähavaintojen jakamiskonseptista. Sen kehittelijät olivat nähneet jo vaivaa sovelluksen ja yhteistyökumppanien sisältösyötteiden hahmottelussa. Samaan tulokseen voitaisiin tosin ehkä päästä jo olemassaolevallakin tekniikalla - vaikkapa Snapchat-storyllä - kunhan kylän viljelijät ylipäätään motivoituisivat jakamaan tietojaan keskenään.
Kaikille osallistujille voi nostaa hattua siitä, että kymmenjäsenisillä joukoilla pystyttiin lyhyen leirin aikana tuottamaan varsin pitkälle jalostettu konsepti ja sen kymmenminuuttinen presentointi tuomaristolle.
Tiimien ansiokkaina sparraajina toimivat hupparihörhö Sami Kuusela ja MaaS-guru Sonja Heikkilä Tekesistä.
Leiristä näkee, miten sujuvaa on ideoida pienessä luovassa tiimissä, jolla on työskentelyn johtamiseen nimetty vetäjä. Olisinpa mielelläni tarkkaillut kärpäsenä katossa komiacamplaisten ryhmädynamiikkaa puolentoista vuorokauden leirin alkuvaiheessa
Isossa iloisessa porukassa ideoista ei varmasti ole ollut puutetta. Kuinka sopia niistä se yksi, jota koko porukka keskittyy työstämään esittelykelpoiseksi?
“Kill your darlings” on nobel-kirjailija William Faulknerin oiva neuvo, mutta omasta rakkaasta ehdotuksesta luopuminen on harvalle helppoa.
Voittajat saivat palkinnoksi tonnin rahaa ja tuntitolkulla kehitysyhtiö Into Seinäjoen palveluita. Toivottavasti ne kannustavat jatkamaan konseptisavottaa, jolla voi tuottaa ideasta oikean startup-yrityksen.