Laura Kulmakivi 20.9.2022 14:27

Työharjoittelijan kapula siirtyi seuraavalle kokelaalle

Annin päivät toimistossa ovat luetut. Hän ojentaa läppärinsä ja tietopakettinsa seuraavalle harjoittelijalle, Roosalle. Anni tietää omien sanojensa mukaan aivan liikaa. Hyviä vinkkejä ja oppeja on saatu niin runsaasti, että matkaa voi jatkaa hyvillä mielin eteenpäin.

”Paras neuvo, jonka jätän seuraavalle harjoittelijalle: ole oma-aloitteinen. Pitää hahmottaa kokonaisuus kokonaisuutena, ennen kuin oikea oppiminen alkaa. Parhaiten työ tuli tutuksi, kun tajusin osallistua useampiin sisäisiin palavereihin ja myös asiakaspalavereihin. Näin sain konkreettisen käsityksen viestintätoimiston arkiduunista”, summaa Anni.

Epäonnistuminen kuuluu oppimiskäyrään ja muiden palautteesta tulee ottaa mieluummin opiksi kuin itseensä. 

”Rakentavaa palautetta saa ja pitää antaa, sillä tekstikin on tuote, jota kehitetään yhdessä paremmaksi. Itse olen saanut paljon tukea ja apua kollegoilta, joiden ansiota työssä oppiminen on lähtenyt lentoon!”

Tavoitteet antavat suuntaviivoja, mutta älä ole ehdoton

Anni asetti harjoittelun alussa itselleen vain pari tavoitetta: kehity kirjoittajana ja tarkkaile viestinnän maailman tarjoamia mahdollisuuksia. Hän halusikin pitää ovet ja mielen avoinna. Aina on tilaa jollekin uudelle.

”Tavoitteet ohjaavat yhteen tiettyyn suuntaan, mutta en halunnut rajata niitä liikaa. Joskus parhaat asiat ilmestyvät yllättäen. Onnistuin rajaamaan omia haaveita työhön liittyen ja nyt tiedän taas hieman tarkemmin mitä haluan. Lisäksi opettelin elämään sovussa viestinnän työn keskeneräisyyden kanssa,” Anni hymähtää.

Erittäin tärkeää on pysähtyä juhlimaan omia saavutuksia. Asia konkretisoitui Annille, kun hän istui alas seuraajaansa Roosan viereen ja aloitti oppitunnin. Tammikuussa ensimmäistä kertaa suoritetut tehtävät sujuivat nyt ketterästi.

"Työyhteisömme suurimmat vaikuttajat työssäjaksamiseen ovat olleet joustavuus ja inhimillisyys: kiitos kuuluu hurmaaville kollegoilleni!” 

Roosa odottaa harjoittelulta käytännön oppeja ja uusia tuttavuuksia

Annin saappaisiin astuva Roosa aloittelee uuden työn ohella maisteriopintojaan Vaasan yliopistossa. Hän kokee tämän parhaaksi mahdolliseksi hetkeksi kokeilla siipiään viestintä- ja markkinointitoimiston arjen parissa. 

“Tunnen olevani etuoikeutettu siinä mielessä, että saan joka päivä toimia näin ammattitaitoisten ihmisten kanssa, jotka ovat valmiita auttamaan sekä jakamaan tietojaan ja taitojaan eteenpäin.”

Roosa on opiskellut myös radiotoimittajaksi Laajasalon opistossa. Nämäkin taidot olivat heti hyödyksi, kun Roosa napattiin mukaan podcast-tuotantoihin.  

“On mahtavaa huomata, että pääsen hyödyntämään koulutukseni oppeja, mutta silti opin päivittäin jotain uutta ja työ tuntuu tarpeeksi haastavalta. Haastattelussa minulle painotettiin, että täällä harjoittelija pääsee ihan oikeasti mukaan tekemään kaikkea ja näin on oikeasti ollutkin! Olen jo kuukauden aikana ollut mukana tekemässä webinaaria, suunnittelemassa podcastia ja tällä viikolla palasin radiotoimittajan oppien alkulähteelle, kun pääsin haastattelemaan ihmisiä tapahtumassa. Tekemistä siis riittää!”

Kissoja, kuntosalia ja korupajoja

Roosan vilkasta syksyä siivittävät myös uudet harrastukset. Harjoittelun ja koulun lisäksi hän aloitti kuntosalilla käymisen lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Lisäksi hän taiteilee vapaa-ajallaan maalauksia ja helmikoruja sekä toimii kissansa Sansan palvelijana.

"Pandemian aikana innostuin palaamaan peruskoulun kuvistunneille – eli vapaa-ajallani tykkään näpertää helmikoruja, maalata akryyliväreillä tai tehdä savitöitä. Käsillä tehtäessä pystyy rauhoittumaan ja mietiskelemään asioita somen selailun sijaan.”

Vaikka älypuhelimen voisi sanoa liimautuneen Roosan käteen ja tietoteknisten asioiden olleen tuttua juttua jo pienestä pitäen, on teknologiassa ja sille tehtävässä viestinnässä vielä paljon opeteltavaa.

“Teknologiassa minua kiinnostaa kaikki! Päivittäin tulee niin paljon uusia termejä, että olen ottanut asiakseni päivittää teknologiset tietoni nyt ajan tasalle. Olen myös erittäin kiinnostunut teknologian vastuullisuusnäkökulmasta.”

Annin saappaisiin astuminen jännitti Roosaa, mutta Annilta ja muilta työkavereilta saadun tuen myötä hänellä on nyt taskut täynnä tsemppiä ja innostusta harjoittelua varten.

“Summaisin asian niin, että juuri nyt olen oikeassa paikassa ja oikealla hetkellä, joka on mielestäni harvinaista!"

Kiinnostaako viestintäharjoittelu Netprofilella? Lue edellisen harjoittelijan Sofian ajatuksia hänen blogistaan