Vilma Suokko 2.7.2024 14:56

Tiedän mitä teet tänä kesänä – 5+1 lomailijan ehdotonta ChatGPT-vinkkiä

Joskus on vain helpompi antaa toisen tehdä ajatustyö – varsinkin lomalla! Näillä kuudella vinkillä säästyt loputtomalta googlaamiselta ja rasittavalta pähkäilyltä. Pidäthän kuitenkin aina varovaisuuden mielessäsi, kun otat vinkkejä tai ohjeita vastaan tekoälyltä. 

 

1. Kemiallinen, fysikaalinen, mineraali, UVA vai UVB? 

Erilaisia aurinkosuojatuotteita tuntuu tänä päivänä olevan tuhansia, eikä hutiostoksia mielellään ostaisi kaappiin pölyttymään. ChatGPT auttaa sinua rajaamaan tutustumisen arvoisia tuotteita ihan nimeltä, kun vain kuvailet ihosi tyyppiä ja muita itsellesi tärkeitä ominaisuuksia.  

 

2. Tekoälybotti auttaa tunnistamaan pihapiirin kasvit 

Pilkistääkö kukkapenkistä raparperi vai rikkaruohon alku? Nappaa versosta kuva ja lähetä se ChatGPT:lle! Tekoäly osaa varsin hienosti tunnistaa kasvit ja kertoa myös niiden myrkyllisyydestä.

 

3. Ulkoista sadepäivän leffavalinta 

Suoratoistopalveluiden selaus käy välillä työstä. Tiesitkö, että voit hyvinkin yksityiskohtaisesti kertoa tekoälylle, millaista elokuvaa etsit ja se haarukoi sinulle vaihtoehtoja? 

Esimerkiksi kehote ”Etsin elokuvia, jotka ovat vähän samantyyppisiä kuin Bridget Jones -elokuvat. Ehdottaisitko muutamaa?” poiki ehdotuksiksi elokuvat: The Holiday, Notting Hill ja Himoshoppaajan päiväkirja. 

Tekoäly on myös oiva kaveri auttamaan elokuvan etsinnässä hämärilläkin spekseillä.

 

tekoäly_apuna

4. ”Tapahtuukohan tänään missään mitään?”

 Jos kyllä, niin ChatGPT on paras sen kertomaan. Riittää, että kerrot kaupunkisi nimen ja kysäiset tapahtumien perään. Botti seuloo internetistä sinulle vaihtoehtoja, jotka ainakin allekirjoittaneen kohdalla kattoivat liikunnan, musiikin ja teatterin.

  

5. Lomalla saa luvan kanssa heittää aivot narikkaan ihan kokonaan. Oletko kokeillut ulkoistaa esimerkiksi mökkireissun ruokalistan luomisen?

Pyysimme ChatGPT:ltä apua näillä sanoin: 

”Heippa, talouteemme kuuluu yksi aikuinen ja yksi kolmevuotias lapsi. Olemme kesälomalla ja meidän tulisi syödä kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Haluaisimme päästä ruoanlaitossa mahdollisimman helpolla, joten kaipaisin neljän viikon ruokalistan, jossa huomioidaan lounas ja päivällinen joka päivä. Ruokien tulisi olla luonteeltaan sellaisia, että niitä voidaan valmistaa iso erä kerralla ja tarvittaessa pakastaa. Lapsella on laktoositon ruokavalio ja aikuisella gluteeniton. Suosi kasvisruokia, mutta sisällytä kerran viikossa mukaan myös kanaa ja kalaa. Voitko suunnitella ruokalistan?” 

Vastauksena tuli erittäin kattava lista hyvin monipuolisia ideoita! Ja jotta saat viimeisetkin avut irti, muista pyytää tekoälyä kirjoittamaan sinulle ostoslista annetun menun perusteella. Se osaa arvioida ehdottamiensa aterioiden perusteella tarvittavat määrät kutakin ainesta.

 

6. Anna ChatGPT:n toimia matkaoppaanasi 

Kun matkustat uuteen kohteeseen, infoähky tekemisen mahdollisuuksista ja ravintolavaihtoehdoista voi yllättää. Miltä kuulostaisi sinulle räätälöity matkasuunnitelma, joka noudattaa juuri sinun mielenkiintosi kohteita ja päiväbudjettiasi? Kun annat tekoälylle matkakohteesi, toiveesi, budjettisi ja muut huomioitavat asiat, saat vastineeksi halutessasi jopa kellontarkan matkasuunnitelman. Aikaa vapautuu huomattavasti oleellisemmille asioille, kuten lomailulle.

 

Ajattelun ulkoistaminen ja ideoiden pallottelu toisen kanssa on tehokasta myös silloin, kun kaipaat uutta puhtia yrityksesi viestinnälle ja markkinoinnille – tällöin tosin kannattaa katse suunnata meihin. Ota siis yhteyttä ja katsotaan, millaiset 5+1 keinoa nostavat teidät uudelle tasolle!