Netprofile 2.4.2020 16:05

Yritysten toiminnanohjauksessa raju pilvikäänne: ERP pyörii pian vain pilvessä

  • Boomin teettämän ERP Innovator’s Dilemma -kyselytutkimuksen mukaan toiminnanohjausjärjestelmät (ERP) siirtyvät pikavauhdilla pilveen: vuoteen 2021 mennessä ERP on täysin pilvessä 56 prosentilla yrityksistä.
  • Jo kaksi kolmasosaa IT-budjeteista käytetään modernisointiin ja innovointiin.
  • Suomalaiset modernisointiaallon kärjessä: 82 % on viemässä sovelluksia pilveen (EMEA-keskiarvo 68 %).

Dell Technologiesiin kuuluvan Boomi-yhtiön teettämän ja myös Suomen kattavan riippumattoman tutkimuksen mukaan yritysten tietohallinnoissa on käynnissä voimakas modernisointiaalto ja erityisesti pilvipalveluiden käyttö kasvaa. Uudistuksilla yritykset haluavat mahdollistaa strategisen kasvun ja ketteryyden. Boomin ERP Innovator’s Dilemma -tutkimukseen vastasi 12 maassa EMEA-alueella 825 IT-päättäjää, joista 50 oli Suomesta.

Boomin tutkimuksen mukaan raju käänne on menossa etenkin toiminnanohjausjärjestelmissä: vuoteen 2021 mennessä ERP ei enää pyöri missään yrityksessä vain omassa konesalissa, ja peräti 56 prosenttia siirtyy kokonaan pilveen (Suomi 54 %). Pilvi-ERPin uskotaan parantavan toimintavarmuutta, suorituskykyä ja tietoturvaa (Suomi 73 %, keskiarvo 57 %).

Siirtymässä esiintyy kuitenkin isoja ongelmia. Vastaajista 51 % (Suomi 40 %) pitää pahimpana puutteena integroinnin työkaluja, jotka voivat hakea dataa mistä tahansa tietolähteestä. 39 % (Suomi 30 %) piti isoimpana haasteena integrointiosaamisen puutetta. Boomin tarjoama pilvialusta on tarkoitettu näiden ongelmien ratkaisemiseen.

”Kun ERP viedään pilveen, yritykset ovat kriittisessä tienhaarassa. Samalla täytyy kiihdyttää reippaasti tietojärjestelmien integrointien toteutuksen vauhtia sekä varmistaa, että siirtymässä ei tule yhtään katkoksia toiminnanohjaukseen ja koko liiketoimintaan. Tämän takia yritykset tarvitsevat integroinnin pilvialustoja, joiden hyödyt ovat ilmeisiä: integroinnit sujuvat kuukausien ja vuosien sijasta viikoissa”, sanoo Boomin Pohjoismaiden myyntijohtaja Petri Ahveninen.

”IFS:n pilvi-ERPin kysynnän kasvu tukee Boomin teettämää tutkimusta. Olemme pyrkineet jatkuvasti kehittämään palveluamme ja vastaamaan lisääntyneeseen kysyntään, joka jo vuonna 2019 näkyi liikevaihdossa pilvipalveluiden 56 prosentin kasvuna edelliseen vuoteen verrattuna. Elämme ketteryyden ja modernisoinnin aikaa, jossa ERP-palvelut tuotetaan nopeasti ja tehokkaasti pilvestä. Toinen merkittävä tekijä kysynnän kasvussa on selvästi se, että yritykset ja päättäjät ovat alkaneet luottaa siihen, että kaikki tärkeimmätkin järjestelmät voidaan tuottaa pilvipalveluna”, sanoo liiketoimintajärjestelmiä toimittavan ohjelmistoyhtiö IFS:n teknologiajohtaja Sakari Jorma.

ERP tällä hetkellä vs 12 kk kuluttua, Suomi:

 

Nyt

12 kk

ERP 100 % pilvessä:

10 %

54 %

ERP pääosin pilvessä:

32 %

32 %

ERP pääosin konesalissa:

34 %

14 %

ERP omassa konesalissa, ei pilveä:

24 %

0 %

 

Boomin tutkimuksen muiden tulosten perusteella suomalaiset yritykset ovat modernisointiaallon kärjessä. Esimerkiksi sovellusten pilvisiirtymän parissa työskentelee Suomessa 82 prosenttia vastaajista, kun keskiarvo oli 68 prosenttia. Vastaajien mukaan IT-budjeteista kolmasosa niin Suomessa kuin muualla käytetään modernisointiin ja toinen kolmasosa uuden innovointiin. Vain viimeinen kolmasosa kuluu ”valojen päällä pitämiseen”, mihin ennen upposi noin kolme neljäsosaa rahoista.

Boomin tutkimusyhtiö Coleman Parkesilla teettämä kysely oli suunnattu yrityksille, joiden vuotuinen liikevaihto on yli 250 miljoonaa dollaria. Suomalaiset vastaajat olivat pääosin 500–1000 miljoonan kokoluokassa.

Lisätietoja englanninkielisessä tiedotteessa:

https://resources.boomi.com/press-releases/european-businesses-rethinking-legacy-erp-investments

Boomi

Dell Technologies -yhtiö Boomi yhdistää nopeasti ja helposti kaiken yrityksen digitaalisessa ekosysteemissä, jotta yritys voi saavuttaa parempia liiketoiminnan tuloksia yhä nopeammin. Boomin älykäs, joustava, helppokäyttöinen ja skaalautuva pilvi-integroinnin alusta yhdistää datan, järjestelmät, sovellukset, prosessit ja ihmiset. Boomi tarjoaa yli 10 000 organisaatiolle ympäri maailman mahdollisuuden tulevaisuudenkestävään sovellusstrategiaan.
Lisätietoa: http://www.boomi.com

Lisätietoja medialle:

Ari Saarelainen
Netprofile
+358 40 513 8605
ari@netprofile.fi