Juha Frey 27.6.2013 9:38

Suomi hyppää optiikan 3D-tulostamisen eturiviin

- Hollantilaisen LUXeXceLin ainutlaatuinen 3D-teknologia nopeuttaa optiikan tutkimusta ja tuotekehitystä dramaattisesti

 
Itä-Suomen yliopiston fotoniikan instituutti rakentaa yhdessä hollantilaisen LUXeXceLin kanssa Joensuuhun maailman ensimmäisen tutkimukseen ja tuotekehitykseen käytettävän 3D-tulostimen fotoniikan valmistusta varten. Laite otetaan käyttöön loppuvuodesta 2013.

3D-tulostimen valmistajan LUXeXceLin teknologiassa on ainutlaatuista, että yrityksen omalla Printoptical-menetelmällä voidaan tulostaa suoraan käyttökelpoista korkealaatuista optiikkaa. Optisia komponentteja käytetään esimerkiksi liikkeentunnistuksessa ja elekäyttöliittymissä (kuten Microsoft Kinect -sensori), LED-näytöissä ja laserleikkausten laitteistoissa.

Optisten komponenttien valmistaminen 3D-tulostamalla on ollut jo jonkin aikaa mahdollista, mutta ongelmana on ollut tulostettujen osien vaatima jälkikäsittely. 3D-tulostinten jälki on ollut esimerkiksi linssien pinnassa niin karheaa, että komponentteja on pitänyt vielä tulostamisen jälkeen hioa, kiillottaa tai pinnoittaa erikseen.

"LUXeXceLin digitaalisen valmistuksen tekniikka nopeuttaa valtavasti tutkimusta ja tuotekehitystä. Itsekin olen yrityselämässä tyssännyt liian monesti siihen, että hyviä tuoteideoita jää hyödyntämättä, kun prototyyppien ja valmistuslinjojen rakentaminen on ollut hidasta ja vaatinut isoja alkuinvestointeja. Juuri tässä 3D-tulostus on valtava mullistus, kun myös pieniä sarjoja, yksittäisiä tuotteita tai monimutkaisiakin rakenteita voidaan valmistaa nopeasti ja järkevään hintaan", kertoo 3D-tulostinprojektia johtava fotoniikan professori Jyrki Saarinen Itä-Suomen yliopistosta.

"Suomessa on väitetty, että olemme jo myöhässä 3D-junasta, mutta ainakaan fotoniikassa se ei pidä paikkaansa. Tämä hanke osoittaa, että emme ole jääneet odottelemaan vaan ryhtyneet ensimmäisten joukossa tekemään ja kokeilemaan", Saarinen jatkaa.

"Joensuuhun on muodostunut yksi Euroopan johtavista fotoniikan tutkimuksen ja tuotekehityksen keskuksista ja olemme innoissamme yhteistyöstä. Digitaalisen valmistuksen vallankumous tulee muuttamaan koko optiikan ja fotoniikan alan. On hienoa työskennellä etujoukoissa mahdollistamassa uusien tuotteiden ja optisten järjestelmien syntyä", kertoo LUXeXceLin perustaja ja toimitusjohtaja Richard van de Vrie.

Lisätiedot:

Jyrki Saarinen
professori, Itä-Suomen yliopisto
puh: 050 595 4348
s-posti: jyrki.saarinen@uef.fi

LUXeXceL Group BV tarjoaa laitteita ja palveluita optiikan pikavalmistukseen sen omalla Printoptical-teknologialla. Yrityksen kotipaikka on Goesissa, Alankomaissa. Lisätietoa: www.luxexcel.com

Fotoniikka on valon tuottamiseen, käsittelyyn ja tarkkailuun perustuva modernin optiikan alue, joka mahdollistaa esimerkiksi seuraavan sukupolven elekäyttöliittymien toiminnan. Lukuisten sovellusalueidensa ja erittäin suurten kasvuodotustensa vuoksi fotoniikka on nostettu yhdeksi EU:n avainteknologioista. Suomen suurin fotoniikan yliopistoyksikkö ja yritysekosysteemi sijaitsee maailmanluokan fotoniikkakeskukseksi nousseessa Joensuussa. Lisätietoa: www.fotoniikka.fi jawww.carelian.fi.