Janni Mäkisalo 17.1.2019 14:04

Kiertotalous kouluihin – Martela tuo tarjolle oppimisympäristön palveluna

  • Oppimisympäristön palvelumalli auttaa uudistamaan oppilaitoksia ja hallitsemaan kokonaiskustannuksia
  • Palvelumallissa tilat ovat aina optimaaliset jatkuvan kehitystyön avulla ja vanhat kalusteet jatkavat elinkaartaan muissa kohteissa
  • Martelan asiantuntijat ovat tavattavissa Educa-messuilla osastolla 6d48

 

Martela laajentaa palvelumalliaan toimistoista kouluihin ja tuo uuden oppimisympäristö palveluna -ratkaisunsa (Learning Environment as a Service) tarjolle Suomessa. Joustavaa reagointikykyä ja kustannusten ennakoitavuutta oppilaitoksille tarjoava hankintamalli on esittelyssä Educa-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 25.–26. tammikuuta.

Suomalainen opetus- ja koulutusjärjestelmä on muutoksen keskellä. Uudet opetussuunnitelmat ja kansalaisten odotukset vaativat yhä yksilöllisempiä opetusmuotoja. Oppiminen halutaan viedä luokkahuoneesta koulun kaikkiin tiloihin ja ympäristöön, ja samalla halutaan ottaa oppilaitosten käyttäjät mukaan oppimisympäristön jatkuvaan kehittämiseen.

Kaikki tämä lisää tarvetta muokata oppimisympäristöjä joustavasti ja käyttäjälähtöisesti.

"Opetusmuotojen uudistaminen avaa upeita mahdollisuuksia, mutta pedagogiikan päivittäminen edellyttää usein myös puitteiden eli oppimisympäristöjen modernisointia. Auttaaksemme oppilaitoksia kehittämään toimintaansa lanseeraamme nyt oppimisympäristö palveluna -kokonaisratkaisun, jonka olemme kehittäneet yhdessä asiakkaidemme kanssa palvelumuotoilun menetelmin”, sanoo Martelan Offering Manager Eerikki Mikkola.

Perinteisesti kunnat ovat hankkineet oppimisympäristönsä suunnittelun projektina ja ostaneet kalusteet omaksi. Kustannusten vuoksi uudistuksia on saatettu lykätä, vaikka käyttäjien tarpeet edellyttäisivät jo selkeää muutosta.

"Kukaan ei osaa tarkasti ennustaa, miltä tulevaisuuden oppimistilan pitäisi näyttää viiden tai kymmenen vuoden päästä. Siksi palvelumallissa aito käyttäjäkokemus ja oppimisympäristön käyttöä koskeva data nostetaan jalustalle ohjaamaan jatkuvaa suunnittelu- ja kehitystyötä, joka huomioi tarpeiden muutokset vuodesta toiseen", Mikkola jatkaa.

Paras mahdollinen oppimisympäristö

Oppimisympäristö palveluna -ratkaisu perustuu kiertotalouteen ja Martelan Waste Nothing -elinkaariajatteluun. Oppilaitosten käytetyt kalusteet lähtevät kiertoon ja löytävän Martelan avulla uuden kodin – ja samalla tilalle tulee tarpeeseen vastaavat kalusteet, jotka voivat myös olla käytettyjä.

"Ajan myötä lopulta aina käy niin, että kerran hankitut kalusteet eivät enää sovellu uusiin vaatimuksiin. Palvelumalliin siirryttäessä me voimme lunastaa nämä kalusteet takaisin ja esimerkiksi myydä eteenpäin Martela Outletin kautta. Kaikki kalusteet voidaan myös vuokrata, mikä tekee opetussektorin budjetoinnista helpommin ennakoitavaa", Martelan oppimisympäristöistä vastaava Business Manager Henna Immonen sanoo.

Sari Rautio on tehtävässään Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja Sitran vanhempana neuvonantajana pohtinut paljon kestävää kehitystä ja kaupunkien roolia muutoksen tekijänä.

”Koulut ja julkiset tilat ovat avainasemassa nuorisomme kestävän tulevaisuuden takia. Sen sijaan, että kuormitetaan luontoa ja kuntien kukkaroa hankkimalla aina uutta ja heittämällä vanhat tavarat pois, asioita on mietittävä koko elinkaaren kannalta. Viisaassa kunnassa kiertotalouden täytyy olla osana oppilaitoksen arkea. Kunnat ja kaupungit ovat hyvin oppineet jo liisaamaan tietotekniikkaa ja autoja. Kaupungin tehtävä on olla edelläkävijä, ja siihen tarvitaan hyviä kumppaneita”, Rautio toteaa.

Martelan asiantuntijat tavattavissa Educa-messuilla

Martela on aiempien vuosien tapaan vahvasti mukana Educa-messuilla. Martela esittelee osastollaan 6d48 paljon uutuustuotteita oppimisympäristöihin.

Martela on kalustanut myös Educa-messujen Tulevaisuuden luokkahuoneen, osastolla 6m2. Siellä Martelan asiantuntijat kertovat perjantaina klo 11 ja lauantaina klo 13, kuinka toteutetaan käyttäjälähtöinen oppimisympäristö.

Lauantaina Taito-lavalla työympäristöasiantuntija Eeva Terävä, Head of Workplace Development puhuu työ- ja oppimisympäristöjen muutosten johtamisesta klo 14.30.

Median edustajat ovat tervetulleita Martelan osastolle tutustumaan tuotteisiin ja keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa.

Lisätietoja:
Eerikki Mikkola, Offering Manager, Workplace Services & Development, Martela Oyj
050 406 7998
eerikki.mikkola@martela.com

Henna Immonen, Business Manager, Martela Oyj
010 345 5186
henna.immonen@martela.com 

 

Martela
Martela Oyj on yksi Pohjoismaiden johtavista käyttäjälähtöisiä työ- ja oppimisympäristöjä toteuttavista yrityksistä. Tarjoamme asiakkaillemme yhden kontaktipisteen koko työympäristön elinkaaren ajaksi – tarpeen määrittelystä työympäristön optimoituun ylläpitoon. www.martela.fi