Netprofile 16.3.2021 9:11

Suomalaiset keksijät jättivät pandemiasta huolimatta 11 prosenttia enemmän patenttihakemuksia Euroopan patenttivirastoon

Euroopan patenttiviraston tiedote 16.3.

  • Suomalaisten yritysten vuonna 2020 tekemät patenttihakemukset kasvoivat voimakkaimmin sitten vuoden 2014.
  • Eniten kasvoi digitaalisen viestinnän (+37 %) ja tietotekniikan (+19 %) aloilta haettujen patenttien määrä.
  • Suomi on nyt viiden eniten patentoineen maan joukossa väkilukuun suhteutettuna.
  • Helsingin ja Uudenmaan alueella jätettyjen patenttien määrä nousi 77 %.

Suomesta Euroopan patenttivirastolle (EPO) vuonna 2020 jätettyjen patenttihakemusten määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 11,1 %. Hakemuksia jätettiin viime vuonna 1 895 (2019: 1 705) kappaletta. Tiedot käyvät ilmi tänään julkaistuista EPO:n vuoden 2020 patenttitilastoista. Suomesta jätettyjen hakemusten määrä kasvoi viime vuonna voimakkaammin kuin missään EPO:lta eniten patentteja hakeneessa 20 maassa. Samalla pysähtyi myös edellisvuosien laskeva kehitys (-1,3 % vuonna 2019 ja -3,8 % vuonna 2018). (Kaavio: Growth of Finnish patent applications at the EPO).

Suomalaisten hakemien patenttien kasvu perustuu suurelta osin Suomen merkittävimmän teknologiatoimialan eli digitaalisen viestinnän 36,7 % nousuun vuoteen 2019 verrattuna. Myös tietotekniikka-alan nousu (+ 18,6 %) toiseksi aktiivisimmaksi patenttien hakijaksi vauhditti kasvua. Suomessa nämä alat nousivat enemmän kuin EPO:n alueella keskimäärin. Suomalaisyrityksistä kolmanneksi eniten patenttihakemuksia jättänyt käsittelyala (joka sisältää pakkausteknologiat) kutistui 9,6 %, kun taas neljänneksi suurin televiestintäala kasvoi 20,8 %.

"Haastavana vuonna Suomen patenttihakemusten kaksinumeroinen kasvu on vaikuttava saavutus, joka perustuu vankkaan osaamiseen digitaalisen teknologian alalla", EPO:n puheenjohtaja António Campinos sanoo. "Se on osoitus suomalaisen innovatiivisuuden resilienssistä, jota ovat Suomessa vahvistaneet kunnon panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä niiden infrastruktuuriin. Se näkyy myös Suomen korkeana sijoituksena väkilukuun suhteutettujen patenttien määrässä. Tämä on hyvä uutinen, sillä innovaatiot, joiden tukena on vahva patenttijärjestelmä, ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan. Näin teemme maailmasta terveellisemmän ja ympäristöystävällisemmän sekä tuemme talouden elpymistä pandemian jälkeen."

Patenttisuojan kysyntä säilyi vakaana koko EPO:n alueella

EPO:n patenttihakemusten kokonaismäärä pysyi vuonna 2020 hyvin vakaana. Laskua edellisvuodesta oli 0,7 %. Kuitenkin alueiden ja toimialojen välillä tapahtui huomattavia muutoksia. EPO vastaanotti yhteensä 180 250 patenttihakemusta, mikä oli hieman alle vuonna 2019 saavutetun ennätystason (181 532). (Kaavio: Growth of European patent applications). Hakemusmäärissä johtavat maat olivat Yhdysvallat, Saksa, Japani, Kiina ja Ranska.

Top 10 maat: Kiina ja Etelä-Korea kasvoivat nopeimmin, Euroopasta vähemmän hakemuksia

Kymmenen eniten patentteja hakeneiden maiden joukossa eniten nousi kiinalaisten (+9,9 %) ja eteläkorealaisten (+9,2 %) hakemusten määrä. Tilanne oli sama myös vuonna 2019. Sitä vastoin yhdysvaltalaiset patentinhakijat, joiden osuus on neljännes kaikista EPO:n hakemuksista, jättivät 4,1 % vähemmän hakemuksia vuonna 2020. Eurooppalaisten yritysten patenttihakemusten määrä laski 1,3 % ja japanilaisten hakemusten määrä 1,1 %.

Maittain tarkasteltuna eurooppalaisten hakemusten määrät muuttuivat merkittävästi. Euroopan suurimman patenttien hakijamaan, Saksan, hakemukset laskivat viime vuonna 3,0 %. Suomen lisäksi patenttihakemusten määrä kasvoi selvästi myös Ranskassa (+3,1 %) ja Italiassa (+2,9 %). Euroopan kymmenen suurimman patenttien hakijamaan joukossa suurin lasku tapahtui Alankomaissa (-8,2 %) sekä Isossa-Britanniassa (-6,8 %). Tanskasta ja Ruotsista tehdyt patenttihakemukset pysyivät samalla tasolla kuin vuonna 2019.

Toimialat: Terveydenhuollon innovaatiot nousussa, kuljetusalat laskevat

Johtavista teknisistä aloista suurinta kasvu oli lääkkeiden (+10,2 %) ja bioteknologian (+6,3 %) patenttihakemuksissa kaikkien maiden osalta. Kaikkein suurimman osuuden muodostivat lääketieteellisen tekniikan (+2,6 %) keksinnöt. Vielä vuonna 2019 aktiivisin oli digitaalisen viestinnän ala. Eniten laski kuljetusalan hakemusten määrä (-5,5 %).

Suomi ohitti Saksan patenttien määrässä suhteutettuna väestöön

Suomi nousi Euroopassa kuudennelta sijalta viidenneksi maan väestöön suhteutettujen patenttihakemusten lukumäärällä (340 hakemusta miljoonaa asukasta kohti, kun vastaava luku vuonna 2019 oli 307). Tätä voidaan pitää maan innovaatiokyvyn mittarina. Suomen edelle nousivat vain Sveitsi (966 hakemusta miljoonaa asukasta kohti), Ruotsi (434), Tanska (410) ja Alankomaat (369). Seuraavana Suomen perässä tulee nyt Saksa (324). (Kaavio: Applications per mil. inhabitants).

Nokia pysyy Suomen suurimpana patenttienhakijana

Viime vuonna Nokia jätti 826 hakemusta, mikä on 12,7 % enemmän kuin vuonna 2019. Nokia pysyi ylivoimaisesti Suomen aktiivisimpana patenttihakijana ja sijoittui EPO:n suurimpien hakijoiden joukossa 16. sijalle (2019 sijalla 20). Suomen rankingissa Nokian jälkeen listalla olivat Kone (105 hakemusta), Valmet (65), Stora Enso (43) ja VTT (35), joka nousi kärkiviisikkoon jo toista kertaa peräkkäin. (Kaavio: Top applicants at the EPO in 2020 from Finland).

Helsingin ja Uudenmaan alueella jätettiin eniten hakemuksia

Helsingin ja Uudenmaan alue johtaa ylivoimaisesti Suomen sisäisessä listauksessa ja kasvatti edelleen osuuttaan kaikista suomalaisista patenttihakemuksista 77 prosenttiin (71,6 % vuonna 2019). Se oli myös Euroopan patenttivirastossa 13. aktiivisin patenttihakemusten alue (15. sija vuonna 2019). (Kaavio: Leading EU regions for patent applications at the EPO).

Yksityiskohtaiset tiedot EPO:n vuoden 2020 patentti-indeksistä löydät osoitteesta: www.epo.org/patent-index2020

Euroopan patenttivirasto 
Euroopan patenttivirasto on Euroopan suurimpia julkisia palveluinstituutioita, jossa työskentelee noin 6 400 henkilöä. Sen pääkonttori sijaitsee Münchenissä ja lisäksi sillä on toimistoja Berliinissä, Brysselissä, Haagissa ja Wienissä. EPO perustettiin vahvistamaan eurooppalaista patenttiyhteistyötä. EPO:n keskitetyn patenttien myöntämismenettelyn kautta keksijät saavat korkeatasoisen patenttisuojan keksinnöilleen kaikissa 44 Euroopan patenttiviraston jäsenmaassa, joiden markkina-alueella asuu yhteensä 700 miljoonaa ihmistä. EPO on lisäksi maailman johtava patenttitietokantojen ylläpitäjä ja patenttien etsimiseen erikoistunut viranomainen. http://www.epo.org/

Lehdistökontaktit:
Euroopan patenttivirasto

Luis Berenguer Giménez
Principal Director Communication

Rainer Osterwalder
Press Spokesperson

EPO Press Desk
Puh. +49 89 2399 1820
Puh. +49 163 8399527
press@epo.org

Shepard Fox Communications / Netprofile
Hanna-Maria Lifländer
Puh. +358 40 580 1477
hanna@netprofile.fi