Netprofile 16.6.2020 12:00

Suomalainen Swappie keräsi yli 40 miljoonaa dollaria rahoitusta 

Swappie, johtava kunnostettujen älypuhelinten kauppapaikka verkossa, on tänään kertonut nostaneensa 40,6 miljoonan dollarin (35,8 miljoonan euron) rahoituksen Series B -kierroksella.  
 
Sijoittajien joukossa ovat muun muassa TESI sekä nykyiset sijoittajat Lifeline Ventures, Reaktor Ventures ja Inventure, jotka kaikki osallistuivat yhtiön A-kierrokselle vuonna 2019. Kaikkiaan Swappie on nostanut 48 miljoonaa dollaria (42,5 miljoonaa euroa) rahoitusta. Yhtiö käyttää rahoituksen kansainvälisen laajentumisen kiihdyttämiseen ja nopean kasvun tukemiseen. 

Swappien perustivat vuonna 2016 Sami Marttinen (toimitusjohtaja) ja Jiri Heinonen (markkinointijohtaja). Yhtiön missio on, että asiakkaat voivat hankkia seuraavan älypuhelimensa niin, että se on korkealaatuinen, edullisempi ja ympäristöystävällisempi. 

Älypuhelinteollisuudella on merkittävä vaikutus ympäristöön. Valtaosa älypuhelimen tuottamista hiilidioksidipäästöistä syntyy valmistuksen aikana. Kaikkiaan keskimäärin 85–90 prosenttia älypuhelimen vaikutuksesta ympäristöön syntyy valmistuksen yhteydessä. Applen mukaan iPhone 11 -mallin valmistus synnyttää yli 56 kilogramman hiilidioksidipäästöt [1].  

Ihmisten motivointi kestäviin valintoihin älypuhelinostoksilla on tärkeämpää kuin koskaan, koska maailmassa on jo enemmän puhelimia kuin ihmisiä. Valitettavasti kuluttajalla on vain vähän luotettavia ja vastuullisia vaihtoehtoja. Tutkimusten mukaan älypuhelimista kierrätetään kunnolla alle prosentti [2].  

Kunnostamalla puhelimia Swappie vähentää jätemäärää ja tarjoaa kuluttajille turvallisen ja edullisen tavan kytkeytyä maailmaan.  Puhelimet huolletaan omassa tehtaassa Helsingissä ja myydään kuluttajille suoraan verkkokaupasta. Swappien ammattimaiset teknikot tarkistavat kaikki Swappien laitteet, ja jokainen puhelin myydään 12 kuukauden takuulla.  

Swappien puhelimille on ollut erittäin paljon kysyntää. Vuodesta 2018 vuoteen 2019 Swappien liikevaihto nelinkertaistui yli 31 miljoonaan euroon. Yrityksen kasvu on kiihtynyt myös koronapandemian aikana, kun ihmiset ovat siirtäneet ostojaan verkkoon. Swappien liikevaihdon kasvu viisinkertaistui huhti- ja toukokuussa vuotta aiempaan verrattuna.  

Swappien pääkonttori sijaitsee Helsingissä, ja yhtiö toimii tällä hetkellä Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Italiassa. Yhtiö aikoo käyttää rahoituskierroksella nostetut varat nopeaan laajenemiseen Euroopassa. Tänä kesänä yhtiö aloittaa toiminnan Saksassa, Irlannissa, Portugalissa ja Alankomaissa.  

Swappie käyttää varoja myös tiimin kasvattamiseen. Yhtiöllä oli kaksi työntekijää vuonna 2017, ja tänä päivänä yhtiöllä on yli 260 työntekijää, jotka edustavat 31 kansalaisuutta. Yhtiö aikoo palkata 400 ihmistä Euroopassa seuraavan 12 kuukauden aikana.  

”Uskomme laadukkaasti kunnostettujen älypuhelinten kysynnän kasvavan merkittävästi, koska kuluttajat ovat yhä tietoisempia ostopäätöstensä ympäristövaikutuksista. Hallinnoimme koko arvoketjua, koska kunnostamme jokaisen laitteen itse omassa tehtaassamme. Tämä tarkoittaa, että voimme tarjota korkeimman laadun laitteita takuulla ja huomattavasti uutta laitetta halvemmalla. Sijoituksen avulla voimme kiihdyttää kansainvälistä laajentumista ja tehdä älypuhelinten kiertotaloudesta valtavirtaa eri puolilla Eurooppaa”, Swappien toimitusjohtaja Sami Marttinen sanoo.  

”Uskomme, että Swappiella on valtavat kasvumahdollisuudet. Euroopan älypuhelinmarkkinan arvo on yli 100 miljardia euroa, mutta käytettyjen ja kunnostettujen puhelinten osuus siitä on vain hieman yli 10 prosenttia ja vain yksi neljästä aiemmin omistetusta puhelimesta myydään uudelleen. Nopean kasvunsa avulla Swappie on todistanut, että se kasvattaa koko kunnostettujen puhelinten markkinaa eikä vain omaa markkinaosuuttaan. Liiketoiminnalla on valtava potentiaali, ja olemme ilahtuneita osallistuessamme tähän rahoituskierrokseen tukeaksemme Samia, Jiriä ja muuta tiimiä, kun he vievät Swappien seuraavaan kestävän kasvun vaiheeseen”, TESIn investment manager Tony Nysten sanoo.  

Swappien taloudellisena neuvonantajana koko kierroksen ajan toimi Arma Partners.  
 
Lisätietoja: 

Sami Marttinen 
toimitusjohtaja 
044 344 3476 
sami@swappie.com 
 

Swappiesta 

Swappie on kunnostettuja älypuhelimia myyvä johtava verkkokauppa. Sen missio on antaa ihmisille tapa uusia puhelimensa niin, että ne ovat korkealaatuisia, edullisia ja ympäristöystävällisiä. Swappie toimii tällä hetkellä Italiassa, Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa. Yhtiö kasvoi vahvasti vuonna 2019, ja sen liikevaihto nousi yli 31 miljoonaan euroon. Elokuussa 2016 perustettu Swappie on kasvanut nopeasti yhdeksi nopeimmin kasvavista ja innovatiivisimmista startupeista Euroopassa. Swappielaisia on jo yli 260, ja yhtiö on nostanut sijoittajilta 42,5 miljoonaa euroa. Lisätietoa: https://swappie.com/fi/ 

[1] Apple iPhone 11 Environmental Impact Report 

[2] Redefining scope: the true environmental impact of smartphones? Int J Life Cycle Assess 20, 1181–1196 (2015)