Netprofile 15.6.2021 15:29

Nets lanseeraa Pohjoismaisen maksuraportin 2020 – muutosten vuosi myymälöille

Koronapandemia on muuttanut radikaalisti fyysisten myymälöiden olosuhteita vuonna 2020. Kuten odotettu, useat toimialat Pohjoismaissa kokivat negatiivista kehitystä. Laskusuuntaus käteisen käytössä on ollut voimakasta kaikissa Pohjoismaissa, ja kuluttajien luottamus käteisettömään yhteiskuntaan on vahvistunut jonkin verran samalla, kun lähimaksun käyttö on lisääntynyt roimasti.

– Vuosi 2020 oli rankka vuosi myymälöille. Rajoitukset ja pandemian vaatima sosiaalinen eristäytyminen olivat kova isku usealle toimialalle, ja muutokset vaikuttivat siihen missä kuluttajat käyttivät rahansa, mutta myös kuinka he tekivät ostoksensa, sanoo Petri Carpén, Netsin myyntijohtaja.

Pohjoismainen maksuraportti on tilastollinen raportti maksuista ja niihin liittyvistä aiheista kauppiaille, jossa tarkastelun kohteena on erityisesti fyysiset myymälät. Nets mittaa Pohjoismaisten kuluttajien osto- ja maksukäyttäytymistä omien maksupäätteidensä korttidatan pohjalta, kuten myös vuosittaisen laajan kuluttajatutkimuksen perusteella. Tarkoituksena on jakaa tietoa sekä asiantuntijuutta.

Raportin pääteemat:

  • Lähes kaikki fyysisen kaupan toimialat Pohjoismaissa kokivat negatiivista kasvua* vuonna 2020. Ruokakaupoilla sitä vastoin oli vahva vuosi useimmissa maissa ja tietyillä alakategorioilla, jotka myyvät kodintuotteita, oli todella hyvä vuosi.
    Tilastot pääkategorioissa Suomessa:
    • Myymälät: - 14,8 prosenttia
    • Ruokakaupat: + 8,4 prosenttia
    • Ravintolat ja kahvilat: - 25,6 prosenttia
    • Liikenne: - 5,2 prosenttia
    • Palvelupisteet: - 19,1 prosenttia
  • Kuluttajien maksukäyttäytyminen – joka yleensä muuttuu hitaasti – kehittyi voimakkaasti viime vuoden aikana. Käteisen käyttö laski entisestään ja lähimaksamisen osuus Suomessa kasvoi 64:stä 68 prosenttiin kaikista korttimaksuista. Mobiilimaksut kasvoivat myös hieman.
  • Raportti sisältää myös tietoa siitä, miten kuluttajien näkemys eri maksutavoista on muuttunut, sekä tietoa eri tunnistautumistavoista, digitaalisista kuiteista sekä kanta-asiakkuusohjelmista.


Raportti on kokonaisuudessaan ladattavissa täältä:
https://www.nets.eu/fi/payments/nordic-payment-report-2020/

*Nets Spending Index
Toisin sanoen Netsin kulutusindeksi, on fyysisissä myymälöissä tehtyihin korttimaksutapahtumiin pohjautuva kasvudata. Data on tilastollisesti merkittävää, edustavan näytteen valinta perustuu aktiivisiin kauppiaisiin, joiden myyntipäätteet ovat vertailtavissa molempina vertailuvuosina. Täten Netsin oma suoritus ei vaikuta dataan, vaan se antaa hyvän kuvan vuosittaisista muutoksista eri toimialakategorioissa.

Lisätietoja:
Petri Carpén
pjcar@nets.eu

Netsistä

Me Netsillä näemme yksinkertaisemmat maksuratkaisut kehityksen ja kasvun perustana – sekä kaupankäynnissä että yhteiskunnassa. Nets-konsernilla on yli 4000 työntekijää useissa Euroopan maissa, ja siihen kuuluvat muun muassa saksalainen Concardis, sekä suomalaiset Paytrail ja Poplatek. Autamme satoja tuhansia yrityksiä ja kauppiaita sekä satoja rahoituslaitoksia helpottamaan asiakkaidensa elämää ja tarjoamaan samalla vertaansa vailla olevaa turvallisuutta ja vakautta. Olemme mukana kehittämässä helpompaa huomista.