Toni Stubin 6.6.2019 15:18

Koillisväylän kaapelihankkeen kansainvälinen toteuttaminen etenee

Cinia Oy on Cinia-allianssin nimissä solminut tänään MegaFon-yhtiön kanssa aiesopimuksen, jonka tavoitteena on Koillisväylä-kaapelin rakentamiseen tarvittavan hankekehitysyhtiön perustaminen. Tämän laajasti kansainvälisen hankkeen on tarkoitus valmistella täysin uuden, muita globaaleja yhteyksiä varmentavan tietoliikenneyhteyden rakentamista. Uusi kaapeli palvelisi myös arktisen alueen yhteystarpeita. Cinia-allianssiin kuuluu tässä vaiheessa kumppaneita Japanista ja Pohjoismaista sekä lisäksi kansainvälinen investointipankki. Aiesopimuksen tavoitteena on hankekehitysyhtiön perustaminen syksyllä 2019.

Kansainvälinen talous on yhä vahvemmin riippuvainen tietoliikenneverkkojen ja logistiikkajärjestelmien toimivuudesta. Koillisväylän kaapeli tarjoaa täysin uuden reitin ja siten merkittävästi varmentaa olemassa olevia globaaleja maa- ja merikaapeliyhteyksiä.

Koillisväylän kaapeli tarjoaa dataliikenteelle pienimmän latenssin eli kulkuaikaviiveen Euroopan ja Aasian välillä. Tämä perustuu lyhimpään maantieteellisen reittiin sekä uusimpaan tekniikkaan.

”Tuleva koillisväylän tietoliikenneyhteys tukee arktisen alueen yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystä. Tämä kaapeli on ympäristöystävällinen ratkaisu edistämään maailmanlaajuista, alueellista ja paikallista kehitystä. Valmistuttuaan kaapeli liittää yhteen kolme mannerta, joilla asuu yhteensä 85 % maailman väestöstä”, sanoo Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

”MegaFon on ylpeä saadessaan liittyä tähän merkittävään kansainväliseen infrastruktuuriprojektiin, joka ei pelkästään liitä useita eri mantereita yhteen, vaan myös tukee MegaFonin toimintaa johtavana digitaalisten ratkaisujen toimittajana, mahdollistaen tietoliikenneverkkojen kehittämisen asiakkaillemme sekä Arktisella alueella että Kaukoidässä”, sanoo MegaFonin toimitusjohtaja Gevork Vermishyan.

Tänä päivänä merikaapeleissa kulkee noin 99 prosenttia globaalista internet-liikenteestä. Uudessa, noin 10 000 kilometrin arktisessa kaapeliosuudessa yhdistyvät kustannustehokkaasti datanopeus, aiempia yhteyksiä varmentava uusi fyysinen reitti sekä korkea käytettävyys. Globaaleista tietoliikenteen runkoverkoista on tähän asti puuttunut optinen merikaapeli, joka yhdistäisi Euroopan, Venäjän pohjoiset ja itäiset rannikkoseudut, Japanin ja Pohjois-Amerikan.

Cinia rakennutti ja otti vuonna 2016 käyttöön uudella teknologialla toteutetun, noin 1200 kilometrin C-Lion1-merikaapeliyhteyden Suomen ja Saksan välille. Hanke vahvisti yhtiön kyvykkyyttä johtaa ja toteuttaa vaativiakin kansainvälisiä merikaapelihankkeita.

MegaFonilla on aikaisempaa kokemusta nopeiden kuitukaapeliverkkojen rakentamisesta ja operoinnista sekä Venäjällä että sen naapurimaissa. Tällä hetkellä yhtiö operoi omaa, yli 200 000 kilometrin valokuituverkkoa.

Lisätietoja antavat:

Ari-Jussi Knaapila, toimitusjohtaja, Cinia Oy

Puh. +358 50 2179

Sposti aj.knaapila@cinia.fi

 

Artem Lebedev, Head of Corporate Communications, MegaFon

Puh. +7 925 696 0677

Sposti artem.lebedev@megafon.ru

Cinia tarjoaa turvallisia korkean käytettävyyden tietoverkko- ja ohjelmistoratkaisuja. Toimintamme perustana on vankka asiantuntemus modernista sovelluskehityksestä, tietoverkkoteknologioista ja kriittisistä toimintaympäristöistä.

Noin 15 000 reittikilometrin laajuinen optinen kuituverkkomme C-Lion1-merikaapeleineen mahdollistaa nopeimmat tietoliikenneratkaisut Keski-Eurooppaan sekä Aasian ja itäisen Euroopan markkinoille. Yhdistämällä omia ja kumppaniemme palveluja toteutamme luotettavia kokonaisratkaisuja, jotka mahdollistavat asiakkaidemme digitaaliset menestystarinat. Lisätietoa Cinia Oy:stä: www.cinia.fi

MegaFon on johtava verkko-operaattori ja digitaalisten ratkaisujen tarjoaja Venäjällä. Meillä on pitkäaikainen kokemus korkealaatuisten ja nopeiden Internet-yhteyksien tarjoamisessa. Ookla on myöntänyt meille “The Fastest Mobile Communication Network in Russia” -tunnustuksen. Avasimme vuonna 2012 Venäjän ensimmäisen 4G LTE -verkon, ja vuonna 2014 avasimme maailman ensimmäisen kaupallisen LTE-Advanced-verkon ja nostimme datasiirtonopeuden 300 Mbps:iin. Vuonna 2017 olimme yksi maailman ensimmäisistä operaattoreista, joka avasi Gigabit LTE -verkon kaupalliseen käyttöön, saavuttaen 979 Mbps datasiirtonopeuden. Tällä hetkellä MegaFonilla on Venäjällä eniten mobiilitukiasemia: 227 961 asemaa, joista 87 611 on LTE-standardin mukaisia. Vuonna 2018 yritys tarjosi palveluita yli 76,9 miljoonalle käyttäjälle. Lisätietoja, kts. http://corp.megafon.com/