- Kesäriennoissa puhelimelle voi käydä köpelösti. Rikkinäinen puhelin ei kuitenkaan kuulu sekajätteeseen, vaan se pitää kierrättää asianmukaisesti.
- Suomalainen Swappie ostaa ja kunnostaa käytettyjä toimivia ja toimimattomia iPhoneja. Yhtiö kunnostaa iPhoneista uudenveroisia sekä hyötykäyttää ja kierrättää tarpeettomat osat.
- Arvokas älypuhelin kannattaa suojata elämän kolhuilta panssarilasilla ja suojakuorella. Käytetystä puhelimesta saa sitä paremman hinnan, mitä paremmassa kunnossa se on.
Kun älypuhelin kulkee mukana kaikkialle, on selvää, että sille voi käydä myös vahinkoja. Jos puhelin ei kesäisten kommellusten jälkeen käynnisty, heittää moni puhelimensa menemään – jopa sekajätteeseen.
”Älypuhelimen kuuluu kiertää, eikä sen paikka ole missään nimessä sekajätteessä. Esimerkiksi me Swappiella ostamme monenlaisessa kunnossa olevia iPhone-puhelimia, mutta ainakin puhelin kannattaa viedä SER-keräykseen, jossa se kierrätetään asianmukaisesti”, sanoo Swappien kuluttajaostoliiketoiminnasta vastaava Mikko Hagelberg.
Puhelimen kunnostaminen on myös ympäristöteko, koska älypuhelimen valmistus aiheuttaa 85–95 prosenttia laitteen hiilijalanjäljestä. Tämä johtuu siitä, että valmistukseen ja siihen tarvittavien metallien louhintaan kuluu huomattava määrä energiaa.
Suomessa kehitetty huoltoteknologia pienentää jätevuorta
Swappien huollon käsissä tokenevat myös enemmän elämää nähneet iPhonet, ja täyden kunnostuksen jälkeen ne myydään vuoden takuulla. IPhonet huolletaan Swappien omalla huoltoteknologialla Helsingin ja Tallinnan tehtailla.
Kun käytetty iPhone saapuu Swappien tehtaalle, käy se ensin läpi 52-vaiheisen tarkastusprosessin. IPhone puhdistetaan täysin sisältä ja ulkoa, rikkinäiset osat korjataan ja vaihdetaan, jonka jälkeen puhelin tarkastetaan vielä uudestaan. Jos puhelimesta ei itsessään saa toimivaa, voidaan siitä hyödyntää osia ja ainakin kierrättää harvinaiset maametallit.
”Swappien teknikoille mikään inhimillinen ei ole vierasta. Puhelimet ovat esimerkiksi olleet pyykinpesukoneessa tai niitä on yritetty korjailla itse, jolloin emolevyä on sorkittu pikaliimalla. Onpa puhelimen sisältä löytynyt niin koirankarvaa, ihmisten hiuksia ja pieni hyönteinenkin”, Hagelberg sanoo.
Hammastikkuniksi auttaa yleiseen vikaan
Suomalaisille Hagelbergillä on kaksi vinkkiä. Panssarilasi on halpa vakuutus näytölle, joka voi hajota puhelimen pudotessa. Suojakuori suojaa puolestaan puhelimen runkoa siihen kohdistuvilta iskuilta. Esimerkiksi Swappielle myydessä iPhonesta saatava hinta perustuu mallin lisäksi siihen, missä kunnossa se on.
Jos iPhone ei suostu lataamaan, löytyy siihenkin kätevä kotikonsti. Puhdistukseen voi käyttää puista hammastikkua.
”Moni säilyttää puhelinta taskussa tai laukussa, jolloin puhelimen latausporttiin kertyy muun muassa nukkaa, pölyä ja muuta likaa. Tämä voi joskus estää puhelimen lataamisen. iPhonen latausporttia voi puhdistaa hellin ottein puisella hammastikulla. Käytämme näitä myös Swappien huollossa”, vinkkaa Hagelberg.
Lisätietoja
Mikko Hagelberg
kuluttajaostoliiketoiminnan johtaja
050 436 6632
mikko.hagelberg@swappie.com
Swappiesta
Suomalainen Swappie on kunnostettuja älypuhelimia myyvä verkkokauppa, joka on yksi maailman nopeimmin kasvavista yrityksistä. Swappien missio on tehdä huolletusta elektroniikasta valtavirtaa. Swappie toimii tällä hetkellä yli kymmenessä Euroopan maassa, ja uusia markkinoita avataan jatkuvasti. Elokuussa 2016 perustetun Swappien liikevaihto yli kolminkertaistui 98 miljoonaan euroon vuonna 2020. Lisätietoa: https://swappie.com/fi/.