Netprofile 9.11.2023 15:36

IQM Quantum Computers julkaisee IQM Radiancen – 150 kubitin järjestelmä vie kohti kvanttihyötyä

 • IQM Radiance tulee saataville kahtena versiona: 54-kubittinen versio on tarkoitus julkaista vuoden 2024 kolmannella vuosineljänneksellä ja 150-kubittinen versio vuoden 2025 ensimmäisellä vuosineljänneksellä.
 • 150 kubitin järjestelmä toimii korkealuokkaisten  kubittien ja porttien ansiosta käyttäjän astinlautana kohti kvanttihyötyä.
 • IQM Radiance on suunniteltu yrityksille, suurteholaskennan keskuksille, datakeskuksille ja viranomaisille.  

  Espoo, Suomi, 9. marraskuuta 2023 - Maailman johtava kvanttitietokoneiden valmistaja IQM Quantum Computers (IQM) julkisti tänään uuden kvanttilaskenta-alusta IQM Radiancen. Sen tavoitteena on viedä organisaatioita jo lähivuosina kohti kvanttihyötyä 150 kubitin järjestelmän avulla. 

  Nyt julkaistava alusta tarjoaa yrityksille ja viranomaisille mahdollisuuden soveltaa kvanttilaskentaa suurteholaskennan keskuksissa ja datakeskuksissa. 

  “Yritysten on oikea hetki investoida, koska varhaisessa vaiheessa saavutettu kvanttihyöty tuo ratkaisevaa kilpailuetua. IQM Radiancen avulla yritykset voivat keskittyä todellisiin käyttötapauksiin ja testata sovelluksia, joilla on eniten liiketoimintapotentiaalia. Tällaisia aloja ovat muun muassa koneoppiminen, kyberturvallisuus, järjestelmien ohjaus, energiaverkkojen ja reittien optimointi, lääke- ja kemikaalitutkimus sekä hiilidioksidin talteenotto”, sanoo Jan Goetz, IQM Quantum Computersin toimitusjohtaja ja yksi perustajista.  

  Uusin askel kohti kvanttihyötyä 

  IQM Radiance seuraa IQM:n aiemmin tänä vuonna julkistamaa IQM Spark -kvanttitietokonetta, jossa on esiasennettu viiden kubitin kvanttiprosessori.  Yliopistoille ja tutkimuslaitoksille räätälöity IQM Spark tarjoaa täyden pääsyn laitteistoon sekä mahdollisuuden opetella ja kokeilla kvanttitietokoneen käyttöä. 

  Nyt julkaistava IQM Radiance on seuraava askel matkalla kohti kvanttihyötyä. IQM aikoo tuoda Radiancen saataville vuonna 2024 54-kubittisella järjestelmällä. Alkuvaiheen käyttäjät pääsevät ottamaan etumatkan voidessaan oppia hallitsemaan järjestelmän operointia, integroida järjestelmiä olemassa oleviin ympäristöihin, tutkia algoritmien toimintaa ja tehdä kvanttihyötyyn tähtääviä kokeiluja.

  IQM tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden päivittää 54 kubitin järjestelmä 150 kubitin järjestelmäksi vuonna 2025. IQM tukee asiakkaidensa matkaa kohti kvanttihyötyä korvaamalla alkuperäiset 150 kubitin sirut suorituskykyisemmillä siruilla heti, kun ne ovat saatavilla. Näin asiakkaat voivat tarjota loppukäyttäjille lisäarvoa ratkaisemalla ongelmia nopeammin, pienemmällä tehonkulutuksella tai saavuttamalla tarkempia tuloksia verrattuna parhaaseen samankokoiseen, samanpainoiseen ja hinnaltaan vastaavaan perinteiseen tietokoneeseen.

  "Radiance on yrityskäyttöön tarkoitettu järjestelmä, jonka uskomme tuovan kvanttihyötyä joihinkin sovelluksiin jopa suhteellisen maltillisella määrällä huippulaadukkaita kubitteja. Hankkimalla IQM Radiancen yritykset saavat merkittävän etumatkan käytännön sovellutuksiin ja järjestelmäintegraatioon. Päivityspolkumme ansiosta varhaiset käyttäjät voivat aloittaa pienemmällä järjestelmällä ja siirtyä myöhemmin suurempaan järjestelmään, jonka laskentateho harppaa tuntuvasti eteenpäin", sanoo IQM Quantum Computersin tuotepäällikkö Björn Pötter

  IQM on jo osoittanut tekniset valmiutensa kehittää teknologioita kvanttitietokoneiden skaalaamiseksi. VTT:lle yritys on toimittanut 20-kubitin kvanttitietokoneen. Seuraavaksi IQM toimittaa 54 kubitin järjestelmän VTT:lle vuoden 2024 toisella neljänneksellä.

  "Haluamme vastata erilaisten asiakkaiden tarpeisiin. Siksi tuotevalikoimamme sisältää ratkaisuja sekä pienemmille että markkinoiden suurimmille toimijoille”, sanoo Pötter. 

  IQM Quantum Computers
  IQM on Euroopan johtava kvanttitietokoneiden valmistaja. IQM tarjoaa supertietokonekeskuksille ja tutkimuslaboratorioille niiden omissa palvelinympäristössä toimivia kvanttitietokoneita, joiden laitteistoon asiakkaat saavat täyden pääsyn. Teollisia asiakkaita IQM vie kohti kvanttihyötyä ainutlaatuisella sovelluskohtaisella, yhteisöllisen suunnittelun periaatteita noudattavalla mallilla. IQM:n kaupallisiin kvanttitietokoneisiin kuuluu Suomen ensimmäinen kaupallinen viidenkymmenen kubitin kvanttitietokone VTT:lle sekä IQM-vetoisen Q-Exa-konsortion HPC-kvanttikiihdytin Saksaan. IQM:n prosessoreja tullaan käyttämään myös Espanjan ensimmäisessä kvanttikiihdyttimessä. IQM:llä on yli 280 työntekijää toimipisteissään Espoossa, Madridissa, Münchenissä, Pariisissa ja Singaporessa. 

Lisätietoja antaa:  
Sylwia Barthel de Weydenthal, Head of Marketing and Communications    
Sähköposti:  press@meetiqm.com