Netprofile 9.5.2023 10:36

Autodesk julkisti Forma-pilvipalvelun seuraavan sukupolven rakennussuunnitteluun

Autodesk esitteli maanantaina ensimmäisen version uudesta Autodesk Forma -pilvipalvelusta, joka yhtenäistää rakennetun ympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja käytöstä vastaavien tiimien työnkulut.  

Autodesk Forman automaatioita ja tekoälyä hyödyntävät toiminnot on tarkoitettu erityisesti suunnittelutyön alkuvaiheisiin. Niiden avulla suunnittelukonseptien tarkastelu yksinkertaistuu, toistuvat tehtävät vähenevät ja rakennusympäristön arviointi helpottuu, jolloin arkkitehdeille jää enemmän aikaa keskittyä luoviin ratkaisuihin. Kyse on laajan arkkitehtuuri-, tekniikka- ja rakennusalan tarpeisiin suunnitellun pilvipalvelun ensimmäisen version julkaisusta. Tulevaisuudessa Formaan lisätään jatkuvasti uusia ominaisuuksia ja valmiuksia.

"Autodesk Forma on nopeasti kasvaneen Spacemaker-tekoälyohjelmiston uusi, kehittyneempi versio, johon nykyiset asiakkaat siirtyvät saumattomasti ja jonka ominaisuuksia kaikki pääsevät hyödyntämään. Olemme siitä todella innoissamme", kertoo Autodeskin vuonna 2020 ostaman norjalaisen Spacemakerin toinen perustaja Carl Christensen. Hän johtaa Autodeskin Unified Design -ryhmää, joka pyrkii tuomaan tulospohjaisen suunnittelun arkkitehtuuri-, tekniikka- ja rakennusteollisuuden käyttöön yhdellä alustalla.

"Hyödyntämällä dataa jo rakennusprosessin varhaisissa vaiheissa saadaan parempia tuloksia. Forma tukee arkkitehteja datapohjaisessa päätöksenteossa ja erilaisia käyttäjiä palvelevien tilojen suunnittelussa. Tämä julkaisu on vasta alkua. Odotamme jo tulevaa, jolloin Forman kehitys sekä BIM:n uudelleenajattelu jatkuu, ja data, tiimit sekä työnkulut saadaan yhdistettyä yhteen pilvipalveluun kattaen koko projektin elinkaaren", Christensen jatkaa. 


A person working on a computer

Description automatically generated with medium confidenceForman helppokäyttöiset reaaliaikaiset analyysit antavat tietoa tärkeimmistä tiheys- ja ympäristöominaisuuksista, kuten auringonvalosta, päivänvalosta, tuulesta ja mikroilmastosta.

Forma auttaa arvioimaan nopeasti eri suunnitteluvaihtoehtojen eroja ja optimoimaan toivottuja ominaisuuksia. Nopeiden projektiasetusten ansiosta tuottavuus paranee, ja edistyneitäkin ominaisuuksia voi käyttää ilman syvällistä teknistä asiantuntemusta. Dataa ja havainnollisia visuaalisia esityksiä voidaan myös hyödyntää sidosryhmien vakuuttamiseen visiota viestiessä.  


Autodesk Forman ensimmäiset ominaisuudet:

  • Kontekstuaalinen mallinnus yksinkertaistaa merkittävästi uuden BIM-projektin (Building Information Modeling) aloitusta. Käyttäjät voivat nyt luoda koko hankealueen 3D-mallin muutamassa minuutissa joko syöttämällä tietoja itse tai ostamalla datajoukkoja valituille maantieteellisille alueille saumattomasti Forman sisällä.
  • Konseptisuunnittelutoiminnot tarjoavat käyttäjille vapaamuotoisia rakennussuunnittelutyökaluja, joiden avulla he voivat havainnollistaa ideansa ja luoda monimutkaisia 3D-malleja muutamassa minuutissa.  
  • Automaatioiden ansiosta suunnittelukonseptien varhaisen vaiheen tarkastelu nopeutuu huomattavasti. Yksinkertaisten ja tehokkaiden parametrityökalujen avulla käyttäjät voivat kehittää nopeasti useita eri suunnittelukonsepteja ja varmistaa, että koko ratkaisuväli on haarukoitu, jolloin aikaa vapautuu luovuudelle.  
  • Koneoppiminen suorittaa reaaliaikaisia analyysejä keskeisistä tiheys- ja ympäristöominaisuuksista, kuten auringonvalosta, päivänvalosta, tuulesta ja mikroilmastosta, eikä käyttäjältä edellytetä syvällistä teknistä asiantuntemusta. Ympäristöanalyyseja voidaan toteuttaa heti suunnitteluprosessin alusta alkaen, jolloin kestävyysvaatimusten ja -tavoitteiden saavuttaminen helpottuu.  
  •  Revit-lisäosa tarjoaa tiedostottoman synkronoinnin Forman ja Revitin välillä, jolloin käyttäjät voivat työstää Forma-dataa Revitissä ja tuoda sen sieltä takaisin Formaan analyysejä varten.

"Oikeiden tietojen saatavuus heti alkuvaiheessa voi pelastaa projektin myöhemmiltä ongelmilta", sanoo Swecon arkkitehti, kaupunkisuunnittelija ja digitaalinen strategi Adam Sjödin. Sweco on yksi Euroopan johtavista rakennetun ympäristön ja teollisuuden asiantuntijoista. "Datan tärkein arvo on se, että voimme toteuttaa hankkeita entistä paremmin. Arvailu jää vähemmälle, jolloin voimme luottaa konsepteihimme entistä vahvemmin, ja hankkeissa on otettu huomioon kohteen oikea ympäristö ja haasteet."

Forman myötä Autodesk tarjoaa rakennussuunnittelun täyden kokonaisratkaisun alkaen varhaissuunnittelusta aina Revitissä tapahtuvaan suunnitteluun sekä laajaan tuote-ekosysteemiin, johon kuuluu myös Autodesk Construction Cloud. Forma sisältyy nykyisten tilaajien Autodeskin AEC Collectioniin.  

Lue lisää Autodesk Formasta.

Tietoja Autodeskista


Autodesk muuttaa tavat, joilla maailmaa suunnitellaan ja rakennetaan. Teknologiamme kattaa arkkitehtuurin, tekniikan, rakentamisen, tuotesuunnittelun, valmistuksen, median ja viihteen, ja se antaa innovaattoreille kaikkialla maailmassa mahdollisuuden ratkaista sekä suuria että pieniä haasteita. Ympäristöystävällisemmistä rakennuksista älykkäämpiin tuotteisiin ja lumoavampiin menestyselokuviin – Autodesk-ohjelmistot auttavat asiakkaitamme suunnittelemaan ja luomaan paremman maailman kaikille. Lisätietoja löytyy vierailemalla osoitteessa autodesk.com tai seuraamalla sosiaalisessa mediassa @autodesk.