Hanna-Maria Lifländer 15.1.2016 10:41

Podcastien mitä missä milloin

Podcastien mitä missä milloin

Luurit ovat katukuvassa tuttu näky, mutta yhä useammin niistä ei kuunnellakaan musiikkia vaan puhetta. Tarkemmin sanottuna podcasteja.

Itse taisin törmätä podcasteihin ensimmäisen kerran iTunesissa tehtyjen satunnaisten hakutulosten myötä. Ensimmäinen lähetys, jota aloin seurata ja joka edelleen kuuluu suosikkeihini, oli Freakonomics.

Kiinnostuin "outoustaloudesta" etsiessäni lisätietoa samannimisestä kirjasta, jossa taloustieteilijät valottavat kiehtovasti erilaisten ilmiöiden taustoja. Nykyisin Freakonomics kuuluu taustalla aina kotitöiden keskellä tai jos aihe on erityisen mielenkiintoinen ja haluan keskittyä, värityskirjan äärellä.

Koska podcastien valikoima on vuosien varrella laajentunut huomattavasti ja tuntuu, että niistä nykyisin myös puhutaan enemmän, ajattelin kysäistä työkavereiltani, mitä podcasteja he suosittelevat, missä he niihin ovat törmänneet ja milloin niitä kuuntelevat.

Tässä heidän suosikkinsa jakoon muillekin!

Juha: Biohakkerin podcast
"Biohakkerin podcast löytyi muiden biohacking-kuvioiden kautta. Herrat ovat vahvasti läsnä somessa, julkaisseet kirjan ja järjestäneet tapahtumia. Kuuntelen podcastia juostessa, salilla ja ajaessa. Tähän kohtaan yleisesti voisi sanoa, että bluetooth-tekniikan parantuminen on merkittävästi lisännyt käyttötapoja, kun ääni hyppää sekä kuulokkeisiin että autostereoihin automaattisesti, nopeasti ja ilman säätötarpeita."

Essi: Mystery Show
"Kuulin Mystery Show'sta ensimmäisen kerran kaverilta. Starlee Kine ratkaisee jaksoissa tosielämän pieniä mysteereitä, jotka eivät selviä googlaamalla. Podcastista kiinostuneen kannattaa aloittaa vaikka jaksosta Belt Buckle. Hyvä esimerkki kaikin tavoin, jopa siitä kuinka mainokset parhaimmillaan toimivat podcasteissa. Kuuntelen sitä työmatkalla bussissa, tylsiä kotitöitä tehdessäni ja kävelyllä. Kuunteluun Android-puhelimella käytän Acast-nimistä sovellusta."

Tommi: The Critical Path
"Bisnekseen ja teknologiaan keskittyvä The Critical Patch on Apple-painotteinen mutta käsittelee yleisemminkin disruptiivisia innovaatioita, ATK-ajan ihmeitä jne. Podcastin taustalla häärii Horace Dediu -niminen romanialainen jäbä, joka tuli aikoinaan Suomeen Nokialle töihin. Törmäsin joskus hänen Asymco-blogiinsa ja havaitsin sen erinomaiseksi, ja kun hän myöhemmin laajensi podcasteihin, ryhdyin niitäkin seuraamaan. Kuuntelen ohjelmaa siivotessa, vaatteita silittäessä ja muissa epäinspiroivissa ylläpitopuuhissa. Se milloin EN kuuntele on urheillessa. Jos pystyy kuuntelemaan jotain kun treenaa, ei treenaa tarpeeksi kovaa."

Antti: Yle Puheen Politiikkaradio
"Erinomaisesti toimitettu puheohjelma kaikille politiikasta kiinnostuneille. Toimittajina erittäin asiantuntevat Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen – kaksikko, joita haastateltavat eivät saa höynäytettyä tai ohjattua sivuraiteille! Erityisesti pidän siitä intonaatiosta ja intohimosta, joka toimittajien äänestä kantautuu ohjelmasta toiseen. Löysin ohjelman alun perin Ylen Puheen sivuilta summan mutikassa. Kuuntelen sitä urheillessa eli lenkkipolulla silloin, kun haluan oppia jotain uutta tai vain rentoutua kuuntelemaan mielenkiintoista asiaa. Yle Puheella suosittuihin Sarasvuon radio-ohjelmiin kannattaa myös tutustua."