Judit Vikman 16.6.2021 15:33

Podcast etänä – näillä vinkeillä onnistut

Kulunut vuosi pakotti monet podcastaajat siirtymään etätuotantoihin ja miettimään, miten varmistaa laadukas lopputulos ilman kontrolloidun studioympäristön turvaa. Pakko ei kuitenkaan ole ainut syy tehdä podcastia etänä, vaan etäpodi tuo mukanaan myös etuja. Kun vieraiden ei tarvitse matkustaa studioon, ovat castingin mahdollisuudet – ainakin maantieteellisesti – rajattomat. Myös useiden ihmisten sisällyttäminen jaksoon on helpompaa, ja tunnetusti monen podcastin hienous piileekin juuri moniäänisyydessä.

Mutta mitä etäpodia tehdessä pitäisi huomioida?

Jään murtaminen etänä vaatii ekstratöitä

Viime ajat Teamsissa, Zoomissa ja Meetissä istuneet tietävät, että vaikka kyseiset alustat ovat käteviä työkaluja, typistyy ihmisten välinen vuorovaikutus niissä melko kömpelöksi ilmiöksi. Sama pätee tietenkin myös äänitysalustoihin. Kasvokkain äänitettävissä podcasteissa keskustelu, jota käydään ennen varsinaista nauhoitusta, on yllättävänkin tärkeää – ja siksi sitä kannattaa simuloida myös etätuotannoissa. Ykkösvinkkimme onkin:

Tapaa vieraasi etukäteen (virtuaalisesti)

Kysy kuulumiset, murra jää, juttele säästä, tutustu! Lyhyt epävirallinen juttutuokio tekee äänitystilanteesta rennomman ja auttaa osallistujia ymmärtämään toistensa keskustelutyylejä. Lyhyen small talkin jälkeen kannattaa käydä läpi jakson teemat tai haastattelukysymykset. Näin itse nauhoitustilanteessa vältytään turhalta takeltelulta, mistä sekä leikkaaja että yleisö kiittävät.

Käytä äänityksessä myös videoyhteyttä

Kaikissa podcast-äänitysohjelmissa ei ole mahdollista käyttää videoyhteyttä. Keskustelusta tulee kuitenkin luontevampi, kun sen osapuolet näkevät toisensa. Valitse siis ohjelma, jossa on video-ominaisuus, tai pyöritä taustalla mykistettyä videopuhelua. Omissa tuotannoissamme hyväksi yhdistelmäksi on osoittautunut podcast-alusta Zencastr ja videoalusta Teams.

Tekniikka pettää aina – paitsi hyvin valmistautuneella podcastaajalla

Tutustuta vieraasi nauhoituksessa käytettävään tekniikkaan

Kun tapaat podcast-vierastasi etukäteen, kannattaa tapaaminen hoitaa samalla alustalla ja täysin samalla tavalla kuin varsinaisessa nauhoituksessa. Jo tällä menettelyllä pystyy välttämään monet tekniset ongelmat.

Pyydä myös vierastasi valmistautumaan tapaamiseen etsimällä pöytälaatikostaan erilaisia kuulokkeita. Näin voit tehdä testinauhoitukset ja kuulostella, minkä kuulokkeiden mikki on äänenlaadultaan paras. Omassa kokeilussamme testivoittaja oli vanhan nokialaisen kylkiäisenä tulleet nappikuulokkeet, jotka peittosivat monet hintavammat kuulokemikit – varaudu siis positiivisiin yllätyksiin! Varmista myös, että vieraasi osaa tarkistaa tietokoneensa käyttävän juuri ulkoista mikkiä, sillä tietokoneen sisäisen mikrofonin räminä pilaa herkästi muutoin laadukkaan podcastin.

Kannusta keskustelukumppaniasi saunan lauteille

...tai muuhun äänenlaadultaan miellyttävään paikkaan. Puun lisäksi erilaiset pehmeät tekstiilit tekevät nauhoituksesta laadukkaamman kuuloisen, joten esimerkiksi makuuhuone tai liinavaatekomero ovat oivallisia paikkoja kotistudiolle.

Kaipaatko kumppania podcast-projektiisi?

OTA YHTEYTTÄ