Amerikkalaiset podcast-juontajat keskustelemassa suomalaisen viestintätoimiston laatimasta toimialaraportista? Amazing! He osaavat poimia juuri oikeat näkökohdat ja jutustelevat niistä ihanan innostuneesti. Kylläpä on mukava oppia uutta, kun joku on valmiiksi pureskellut kaiken tiedon ja tiivistää minulle siitä olennaisen helposti kuunneltavaan muotoon!
Oikeasti nämä podcast-hostit, kutsutaan heitä vaikka Johniksi ja Jilliksi, ovat vain Googlen tekoälyn luomat äänet. Googlen uusi NotebookLM-tekoälypalvelu mullistaa muistiinpanojen ottamisen, opiskelun ja omien sanojensa mukaan jopa ajattelun.
Ideana on, että voin kerätä yhteen muistioon materiaalia haluamastani aiheesta esimerkiksi pdf-dokumentteina, verkkolinkkeinä tai videoina. NotebookLM auttaa muodostamaan materiaalista näppäriä muistioita, aikajanoja ja vaikkapa tosiaankin podcastin, jossa John ja Jill keskustelevat aiheesta antamani taustamateriaalin pohjalta amerikkalaisen inspiroivasti.
Toistaiseksi NotebookLM toimii vasta englanniksi, mutta ties vaikka tulevaisuudessa voisin pyytää sitä tuottamaan jostain kymmenien hyllymetrien kotimaisesta lakihankkeesta raikkaan keskusteluohjelman ja kuunnella sitä kuntopyöräillessäni äidinkielelläni. Tekoälytyökaluista esimerkiksi tekstiä ääneksi muuttava Murf AI tukee jo suomea kiitettävästi.
Jopa tässä experimental-vaiheessa Jack ja Jill ovat todella autenttisia.
Jillin sanoin: “At the heart of it, it’s all about human connection” – mutta kumpi onkaan inhimillisempi, tekoäly-Jill vai tymäkällä jargonilla maustettu pdf-raportti? Siinäpä pohdittavaa!
Tästä pääset kuuntelemaan, kuinka Googlen NotebookLM:n tekoälyjuontajat ruotivat Netprofilen Insight Track -raporttia. Tämän podcastin generoimiseen kului kollegaltani Jirimikolta arvionsa mukaan viitisen minuuttia!
Merja Haverinen pohtii blogissaan ylipäätään audion viehätystä – kannattaa lukea (tai kuunnella!) sekin!
Artikkelin kuva on tuotettu Open AI:n Dall-e-tekoälyllä.