Pakollinen etätyövaihe vain jatkuu ja osa tiimistä on imeytynyt sohvannurkkaan nököttämään. Tämä on todellista korona-ajan apatiaa, jonka tunnistaminen ja tunnustaminen vaatii rohkeutta.
Nyt tarvitaan herkkyyttä nähdä työyhteisön fiiliksissä hiljakseen kypsyneet motivaation muutokset. Pitkään jatkuneen työyhteisöttömyyden aikana apatia ja kyynisyys ovat pesiytyneet kotisohvien yksinäisiin nurkkiin. Aiemmin kukoistanut säkenöivä draivi, joka syntyy yhteisestä tekemisestä ja työyhteisöön kuulumisen tunteesta, on vaarassa hiipua.
Kun yhteistyö ei enää tunnu yhteistyöltä tai sitä ei ole lainkaan, sitoutuminen organisaatioon ja työhön häviää. Lähes jokaisessa organisaatiossa on jo yksi tai useampi pandemiaan hukkunut puurtaja, jolla ei ole ollut kosketusta muuhun kuin näppäimistöön ja älylaitteisiin.
Ehkä moni yrityksen avainhenkilö kirjoittaa juuri tälläkin hetkellä työhakemusta toisaalle. Mikä tahansa käy, kunhan tähän toinen toistaan samanlaisina seuraaviin päiviin tulee edes joku muutos. Ehkä jossain jopa on työyhteisö, jossa voisi tuntea kuuluvansa joukkoon. Olemme jotain innostavaa yhdessä, emme vain suorituksia syytäviä puurtajia.
Työyhteisön merkitystä työntekijälle ja työssä innostumisen kulttuuria lienee mahdoton yliarvioida. Ihminen on sosiaalinen olento, joka kukoistaa, koska kuuluu joukkoon – hänet nähdään ja häntä kuullaan. Työssä viihtyvä ja motivoitunut työntekijä on sitoutunut yhdessä onnistumiseen ja se luo tuottavuutta pitkällä aikavälillä.
Se, ettemme voi kokoontua yhteiseen työpaikkaan imemään itseemme energiaa yhdessäolosta, ei poista tarvettamme kohdata ihminen. Olen nähnyt miten etäyhteydet kaikesta parjauksesta huolimatta mahdollistavat asiapalaverien lisäksi aidosti empaattisen koossa pitävän voiman. Ne toimivat, jos annamme niille mahdollisuuden.
Päivittäiset ja osin pakolliset yhteiset check in -tilaisuudet ja kahvihetket ilman mitään työtehtäviin liittyvää agendaa, korvaavat edes osittain kahvikoneella käytävät spontaanit keskustelut asioiden vierestä. Yhdessä nauraminen verkossa on työkaraokea parhaimmillaan.
Kun yrityksen johto viestii ymmärtävänsä poikkeustilanteen vaikutukset työyhteisön henkiseen hyvinvointiin, ottaa jokaisen yksilöllisen tilanteen huomioon sekä tarjoaa empatian lisäksi epävirallisia keskustelukanavia ja työpsykologien palveluja, työntekijä näkee työyhteisön välittävän juuri hänestä. Se pitää kiinni arjen hyvissä työrutiineissa ja lisää motivaatiota.
Itseäni uutena työntekijänä ilahduttaa, että turvallinen työskentely Netprofilen uuden toimiston erillistiloissa on mahdollistettu ja käytössämme on myös mahdollisuus tehdä firman piikkiin töitä oman kodin lähellä sijaitsevissa coworking-tiloissa.
Toimiston huoneiden lisäksi, kotisohvan ankeutta voi torjua myös parin tunnin työskentelyllä vuokratyöhuoneessa. Se on myös erinomainen keino rytmittää työn ja vapaa-ajan vaihtelua – maiseman vaihto piristää myös mieltä.
Vahva yhdessä tekemisen kulttuuri tuntuu ja se kantaa pitkälle myös haastavissa tilanteissa. Pakolliset ja ei-pakolliset aamu- ja iltapäiväkahvit sekä perjantain yhteinen pysäkki verkossa hitsaavat porukkaa yhteen myös etätyöaikana.
Kukaan ei ole yksin, olemme yhdessä.