Emmi Paunonen 10.7.2019 15:40

Mitä tekisit kesälomalla? Parhaat TV-sarjat, leffat, kirjat, podcastit ja videopelit teknologian ystäville

blogi_Mita_tekisit_kesalomalla_Parhaat_TV_sarjat_leffat_kirjat_podcastit_ja_videopelit_teknologian_ystaville

Se on kesä nyt! Monen suomalaisen kesä sisältää yleensä ainakin kolme seuraavista vapaasti valittavaa elementtiä:

itikoita, hellettä, raekuuroja, väärään säähän varustautumista, autojonoja, aurinkorasvaa, hiekkaa (kengässä), jäätelöä, mökin saunapuiden kaatamista/halkomista/pinoamista/kantamista, mansikkakakkua ja tietysti kaiken kruunaavan kesäloman.

Edellä mainittujen lisäksi kyseisellä kesälomalla on myös täysin sallittua nauttia itseä miellyttävistä viihdesisällöistä, kuten TV-sarjoista, elokuvista, podcasteista, kirjoista ja videopeleistä. Ne vievät mukavasti ajatukset pois töistä ja mahdollisesta ulkona pauhaavasta kesämyrskystä, ja mikä olisikaan parempi hetki ahmia kauan himoittu TV-sarja kuin silkkaa vapaa-aikaa sisältävä loma?

Jotta sinun jäätelösi ei ehtisi sulaa sillä aikaa, kun selaat suoratoistopalveluita läpi jo kolmatta kertaa miettien, mitä seuraavaksi katsoisit, kokosin tähän alle aimo kasan omia suosikkejani sekä kollegoideni vinkkaamia uuteen teknologiaan liittyviä tai sitä hyödyntäviä viihdesisältöjä. Ole hyvä!

Koukuttavimmat TV-sarjat:

Nörtti:Dragon Slayer 666

Päivisin nörtti, öisin servun pelätyin. Youtubesta suosioon noussut sympaattinen kulttihahmo Nörtti eli Dragonslayer666 raivaa tietä e-urheilutähdeksi jo kolmen tuotantokauden verran. Sarjassa nähdään pelaamista, kasvukipuja, ihmissuhdesekoilua sekä tietysti maailman suolasin turnaus.

Stranger Things

Kulttimaineessa se on jo tämäkin. Juuri alkanut kolmas kausi rikkoi Netflixin kaikkien aikojen katsojaennätyksen: avausjaksolla on jo yli 40 miljoonaa katsojaa. Erityisesti 80-luvulla lapsuuttaan ja nuoruuttaan eläneet rakastuvat sarjan visuaaliseen ilmeeseen, pelikonsoleihin ja vaatteisiin. Suomalainen peliyhtiö Next Games on myös ilmoittanut julkaisevansa ensi vuonna sarjaan perustuvan mobiilipelin.

Black Mirror

Yksi kuumottavimmista sekä ehdottomasti kiinnostavimmista TV-sarjoista, joita olen koskaan katsonut. Viides kausi on vielä jemmassa kesälomalle, mutta aiemmat kaudet ovat olleet toinen toistaan kovempia. Ajatuksia herättävät surrealistiset skenaariot, joista ainakin osa on kauhistuttavalla tavalla täysin mahdollisia vähintään lähitulevaisuuden teknologialla. Lempijaksojani ovat Nosedive, jossa ihmiset jakavat toisilleen somepisteitä ja The Entire History of You, jossa ihmisiin on asennettu muisti-implantti, joka tallentaa kaiken, mitä henkilö tekee, näkee ja kuulee. Yritä siinä sitten perheriidan keskellä inttää, että kuka sanoikaan ja mitä Aune-tädin synttäreillä kolme vuotta sitten maaliskuussa.

Love Island Suomi

Ai miksi tämä on teknologialistalla? No siksi, että Love Island oli ainakin itselle ensimmäinen tv-sarja, jossa katsoja vaikuttaa oikeasti ohjelman tapahtumiin. Puhelimeen ladattavalla Love Island -sovelluksella sai äänestää, mitä talolla tänään tehdään tai kuka tippuu seuraavaksi. Minulle muodostui melko tiivis suhde sarjan hahmoihin ja veikkaan, että tällä vuorovaikutuksella oli osansa asiassa. Uutta kautta odotellessa siis!

The IT Crowd

Brittihuumoria, ATK:ta, nostalgisia tietokoneaiheisia t-paitoja, kiusallisia tilanteita ja kenties se alkuperäinen toimistogootti. ”Have you tried turning it off and on again?”

 

Viihdyttävimmät leffat:

Black Panther

Marvel-universumi on hyvin lähellä sydäntäni. Tämän elokuvan kantavana voimana ovat upeat vahvat naiset (kuninkaan kaarti koostuu naisista ja teknologiaguru on kuninkaan pikkusisko) ja hyperteknologia. Elokuvassa nähdyn supersiistin teknologian mahdollistaa kuvitteellinen metalli vibranium. Kuten Mashablen videostakin voi nähdä, ei elokuvan teknologia ole oikeastaan kovinkaan kaukana todellisuudesta. Videolla esitellään myös lempimateriani grafeeni, joka on tosielämän vastine vibraniumille. Such wow.

Spider-Man: Far from Home

Spider-Man: Far from Home on Marvel-universumin kolmannen vaiheen ja Infinity-saagan viimeinen osa. Ja mikä loppu tämä onkaan! En halua paljastaa yhtään sen enempää, joten sanon vain, että elokuva on täynnä mahtavaa huumoria ja upeaa virtuaalitodellisuutta. Vahva suositus.  

The Imitation Game

Alan Turing avasi tien modernille tietokoneelle ja tekoälylle. Elinaikanaan hän ei saanut tunnustusta, vaikka hän muun muassa lyhensi toista maailmansotaa selvittämällä natsi-Saksan Enigma-koodin ja pelasti näin tuhansia ihmishenkiä. 8 Oscar-ehdokkuutta kerännyt elokuva on intensiivinen ja koskettava henkilökuva nerokkaasta ja moniulotteisesta miehestä.

Men in Black: International

Nyt myös naiset ovat mustissa! Ensimmäisen MIB-elokuvan ensi-illasta on jo 22 vuotta, mutta ei tämä vitsi ole vielä täysin kulunut. Aivot narikkaan -henkinen toimintakomedia pitää sisällään kivoja gadgetteja, uudenlaisia avaruusolioita ja hömppähuumoria. Aivan hyvää kesäviihdettä siis.

 

Kiinnostavimmat podcastit:

Tiedeykkönen

Ajankohtainen tiedeohjelma tarjoaa tietoa ja ymmärrystä aikamme ilmiöistä sekä itsestämme. Podcastissa pureudutaan esimerkiksi elämän syntyyn, lentokoneen fysiikkaan, valolla ohjattavaan mikrorobottiin, peliteoriaan ja kyberuhkiin.

Älyradio

Älyradio-podcastissa Vuoden Spokespersoniksikin nimetty Salesforcen maajohtaja Petteri Poutiainen selvittää, miten suomalaiset yritykset hyödyntävät uusinta teknologiaa, millainen on tämän päivän bisnesmaailma ja millaista osaamista siinä tarvitaan.

Mitä pitää tietää

Mitä pitää tietää on DNA Busineksen podcast-sarja, jossa otetaan selvää tämän hetken kuumimmista teknologioista. Jaksoissa oman alansa asiantuntijat kertovat selkokielellä, mitä nyt pitää tietää lohkoketjuista, eksoskeletoneista, 5G:stä, tekoälyn etiikasta, tietoturvauhkista, lisätystä todellisuudesta sekä koneoppimisesta.

Crazy/Genius

The Atlanticin Crazy/Genius-podcast käsittelee isoja kysymyksiä teknologiasta, tieteestä ja kulttuurista. Jaksoissa pohditaan muun muassa onko nettideittailu pilannut romantiikan, viekö teknologia meitä eteen- vai taaksepäin, miksi emme ole löytäneet elämää ulkoavaruudesta ja miten itseohjautuvat autot muuttavat maailmaa.

The Future of Everything

Wall Street Journalin podcast katsoo tulevaisuuteen. Jaksoissa tutustutaan muun muassa niin keinotekoisen saaren, lihan kuin ihmisenkin rakentamiseen, teknologian tuomiin asumisen, teollisuuden ja maanviljelyn muutoksiin sekä siihen, voiko tekoäly auttaa mielenterveyden hoidossa.

 

Mukaansatempaavimmat kirjat:

Yuval Noah Harari: Homo Deus

Hararin kirjasarjan ensimmäinen osa Sapiens tarkasteli sitä, mistä me tulemme. Toinen osa Homo Deus käsittelee ihmiskunnan seuraavia askeleita, eli mihin me olemme menossa. Teknologia on iso osa huomisen historian muotoutumista ja kirja saattaakin herättää enemmän kysymyksiä, kuin mitä se tarjoaa vastauksia. Viime vuonna ilmestyi myös sarjan kolmas osa 21 oppituntia maailman tilasta, joka on tukevasti kiinni nykyajassa.

Dan Brown: Alku

Olen lukenut kaikki Dan Brownin kirjat, joten joku voisi väittää minua hänen fanikseen. Kuten aiemmatkin, myös tämä uusin kirja sisältää salaperäistä symboliikkaa, taidehistoriaa, kirjallisuutta ja rutkasti mielenkiintoisia faktoja, joita Brown tyylilleen uskollisena tiputtelee fiktion seassa. Mutta aiemmista poiketen, yksi tämän kirjan päähahmoista on tekoäly.

Richard Morgan: Muuntohiili

2400-luvulla kuolema ei ole lopullinen, vaan oikeastaan pieni piippaus näyttöpäätteellä. Ihmisen tietoisuus voidaan ladata aina uuteen kehoon ja virtuaalitodellisuudessa kuulustelu tarkoittaa sitä, että henkilö voidaan kiduttaa kuoliaaksi, herättää henkiin ja aloittaa koko homma alusta. Jos lukeminen ei ole sinun juttusi, tästä kyberpunk-scifi noir-dekkari-trilleristä on tehty myös Netflix-sarja Altered Carbon, joka on saanut Emmy-ehdokkuuden visuaalisista erikoistehosteistaan.

Marja-Riitta Ollila: Tekoälyn etiikkaa

Tekoäly-termiltä ei voi tänä päivänä välttyä kukaan ja seuraava suuri kysymys liittyykin tekoälyn etiikkaan. Kuka päättää, mitä tai ketä itseohjautuva taistelurobotti ampuu? Saako seksirobotille tehdä mitä haluaa? Ollila valottaa vauhdikkaassa tietokirjassaan tekoälyn uhkia ja mahdollisuuksia ihmisläheisellä tavalla.

Stephen Hawking: Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin

Onko muualla maailmankaikkeudessa elämää? Kuinka selviydymme planeetallamme? Mitä ilmastonmuutos tuo tullessaan? Onko tekoäly tuhomme vai pelastuksemme? Onko jumalaa olemassa? Maailman tunnetuimman tiedemiehen viimeiseksi jääneessä kirjassaan hän vastaa suuriin kysymyksiin tieteestä ja ihmiskunnan kohtalosta.

 

Videopelit:

Control

Okei, tämä peli ilmestyy vasta elokuussa, mutta pakko se oli ottaa listalle. Suomalaisen pelitalo Remedy Entertainmentin okkultismia, salatiedettä ja räiskintää sisältävästä Control-pelistä julkaistiin vastikään video, jonka alussa näkyy ja kuuluu monelle suomalaiselle tuttu hahmo Martti Suosalo – tai siis talonmies Ahti. Videolla viehättävät myös upeat suoraan englanniksi käännetyt suomalaiset sananlaskut, joita Suosalo rallienglannillaan latelee suomenkielisellä kiroilulla höystettynä. ”-- we all disappear like a fart in Sahara, perkele. ”

Spider-Man PS4

Jos Marvelin Spider-Man-elokuvat on jo nähty, sinua saattaa kiinnostaa Insomniac Gamesin Spider-Man PS4 -peli. Peli saa kehuja etenkin vapaan tuntuisesta verkkoswingailusta ja upean yksityiskohtaisista New Yorkin maisemista. Hieman yllättäen uusimmassa Spider-Man: Far from Home -elokuvassa viitataan tähän peliin ja pelintekijät ovatkin innoissaan siitä, että kerrankin näin päin!

 

Eiköhän se kesä mene kivasti näiden sisältöjen parissa. Jos kaipaat kuitenkin myös ihmiskontakteja ja keskustelua kesälle, niin tsekkaa Jennin tärpit työn ja huvin yhdistämiseen!