Emmi Paunonen 18.11.2019 12:04

Luottamus, rakkaus, onni ja yhteinen tulevaisuus esillä Web Summitissa

blogi_websummit_emmi

Kuten Sami Kuronenkin sen tietää, on yhteisen tulevaisuuden rakennusaineina luottamus, rakkaus ja onni. Uutta teknologiaa varmasti niin rakastetaan kuin vihataankin, mutta luottamus on nyt pahasti koetuksella. 

Tämän vuoden Netprofile Tourin kohteekseni valitsin Lissabonin Web Summitin. Tässä kenties maailman suurimmassa teknologiamarkkinoinnin seminaarissa kohistiin paljon luottamuksesta ja kriiseistä. Wikipedian toimitusjohtaja Katherine Maher liputtaa avoimen tiedonkulun puolesta – ja mitä muutakaan voisi vapaan sisällön tietosanakirjan edustajalta odottaa?

Maher pohti puheenvuorossaan sitä, onko yhteiskuntamme kriisissä tiedon kanssa ja totesi, että luottamus se on mikä on kriisissä. Joudumme luottamaan ihmisiin, laitteisiin, systeemeihin ja valuuttaan, joita emme voi nähdä ja joita emme oikeasti tunne lainkaan.

Jos et halua asua kiven alla, joudut elääksesi solmimaan sokeita luottamussuhteita ja tekemään niin sanotun paholaisen valinnan: jos haluat käyttää [lisää tähän lähes mikä vain sovellus, alusta, palvelu tai laite], joudut laittamaan raksin ruutuun, jossa annat luvan tiedon keräämiseen ja jatkokäyttämiseen.

Puhelimemme seuraavat ja tallentavat meidän koko elämäämme: missä olemme, mitä ruokaa tilaamme, mitä katsomme televisiosta, mitä sairastamme ja milloin nukumme.

 

Datan tallentamisen avulla voidaan tietysti myös parantaa elämää, mutta pieleen mentiin siinä vaiheessa, kun internetin päätettiin olevan ilmainen.

Jos alusta asti netin mahdollistamat palvelut olisivat olleet maksullisia, tulisi se liiketoiminta niistä palveluiden euroista. Mutta koska netin sisältö on (pääasiassa) ilmaista, jouduttiin bisnes keksimään muualta. Ja tässä kuvioihin tuli tiedon kerääminen ja myyminen.

Parissakin puheenvuorossa pohdittiin sitä, mitä Web Summit -sovelluksen tiedoilla tehdään tapahtuman jälkeen. Yhteystietojen antamisen lisäksi minäkin olen laittanut sovelluksessa rastia ruutuun ja ilmoittanut olevani kiinnostunut sisällöstä & mediasta, tulevaisuuden työstä ja markkinoinnista sekä luonut oman tapahtuma-aikataulun, josta on helposti haettavissa kiinnostuksen kohteitani vielä tarkemmin.

Miten teknologia lisää onnellisuutta?

Nokian Marcus Weldonin mukaan tiedon luominen johtaa onnellisuuteen. Me odotamme, että meillä – eli laitteilla – on pääsy kaikkeen maailman tietoon. Vuonna 2020 maailman tiedon määrä tuplaantuu joka 12. tunti. Mutta se myös unohtuu yhtä nopeasti. Emme sisäistä asioita samalla tavalla laitteiden ruuduilta kuin sanomalehdistä tai kirjoista lukemalla.

Tieto auttaa meitä myös erottamaan totuuden valheesta. Valeuutiset, vaalimanipulaatiot ja muut valheelliset sisällöt on tunnistettava, mikä on ihmiselle jopa mahdotonta. Teknologian kehittyessä tekoäly – eli mekaaninen tieto – auttaa meitä valheiden tunnistamisessa.

Uuden huippunopean 5G-verkon myötä tulemme olemaan jatkuvasti yhteydessä verkkoon, eli tietoon. Jos emme tietoisesti harjoita aivojamme ja muistiamme, saatamme ehkä jopa tyhmistyä tai ainakin laiskistua, mutta jatkuva, reaaliaikaisen tiedon saaminen tuo silti mielihyvää ja tyydytystä.  

Onnellisuutta lisää myös hyvä terveys ja onnistumisen kokemukset. Maailmanluokan purjehtija Alex Thomson kilpailee tällä hetkellä yhdessä maailman vaativimmissa purjehduskisoissa lähes 7 miljoonan euron kilpapurjeveneellään. Vene on täynnä tutkia ja sensoreita, ja niin on kipparikin.

Alexista ja hänen 5G-yhteydellä varustetusta veneestään tehdyt digitaaliset kaksoset ohjaavat veneen ja purjehtijan toimia kertoen reitin lisäksi esimerkiksi optimaalisen hetken nukkumiselle. Purjehduskisa kestää yli 70 päivää ja pisimmillään yhtäjaksoista unta saa yhden tunnin verran. On siis hyvinkin kriittistä, että levosta saa kaiken mahdollisen hyödyn irti.

Miltä yhteinen tulevaisuutemme näyttää?

Shellin strategiajohtaja Ed Daniels vei yleisön aikamatkalle ja esitteli kolme eri tulevaisuusskenaariota. Tulevaisuutta ennustaessa aivot venyvät ja erilaiset liiketoimintamahdollisuudet nousevat esiin.

Danielsin 3 vaihtoehtoista tulevaisuutta:

  1. Digitaaliset saaret

Globaali järjestys menee palasiksi ja teknologian kanssa otetaan askel taaksepäin. Ihmiset alkavat vastustaa yksityisyytensä menetystä ja datan sokeaa jakamista. Valtiot nostavat digitaaliset rajat ylös ja globaali yhteistyö on harvinaista. Perinteiset arvot nousevat tärkeämmiksi, samoin kuin kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset. Päätöksiä tekevät ihmiset, eivät algoritmit. 

  1. Avoimet alustat

Kaikkea jaetaan ja algoritmit ohjaavat päivittäistä päätöksentekoa. Teknologian yhä sopivammiksi räätälöimät tuotteet ja palvelut otetaan ilolla vastaan. Lopulta hallitusten on puututtava peliin suuremmalla sääntelyllä. Yritysten liiketoimintamallit ovat avoimempia ja tiedonkulku ja -saanti yhä helpompaa. Sosiaalinen vuorovaikutus muuttuu digitaalisemmaksi ja perinteiset sosiaaliset rakenteet heikentyvät.

  1. Mukaudu ja menesty

Digitaalisuus kasvaa ja yhteiskunta polarisoituu. Jopa vapailla markkinoilla ihmiset odottavat hallituksen puuttumista digimaailmaan. Ajan myötä kaikkia tärkeitä järjestelmiä ja infrastruktuureja hallitsevat hallitukset – julkisen sekä yksityisen tiedon avulla. Tehostettu valvonta vähentää pikkurikollisuutta ja ihmisiä rangaistaan sekä palkitaan elämäntavoistaan.

Jokainen meistä voi varmasti vaikuttaa siihen, millaisessa tulevaisuudessa elämme.

 

Jos haluat rakentaa luottamusta, rakkautta ja onnea yhteiseen tulevaisuuteen, ota yhteyttä – me autamme!

OTA YHTEYTTÄ