Maisa Enqvist 26.3.2020 12:00

Hyvää fiilistä etsimässä – tienviittoja valmentavasta johtamisesta

iStock-506902398
Esimiestyössä, asiakastyössä, tiimityössä, työssä ja elämässä ylipäätään pääsee usein tekemisiin ihmisten kanssa. Se on samaan aikaan hauskaa ja vaikeaa, opettavaista ja ajatuksia herättävää. Joskus kanssaihmiset saavat minut nauramaan kippurassa. Toisinaan taas mietin, mikä olisi nopein tapa poistua tältä planeetalta. 

Tätä kirjoittaessani koronavirus jyllää ja olen vapaaehtoisessa kotikaranteenissa kolmattatoista päivää. Olen siis tekemisissä ihmisten kanssa enimmäkseen virtuaalisesti, mutta sekin lasketaan 

Oli kanava mikä hyvänsä, kohtaamisista jää aina joku fiilis. Muutama kuukausi sitten minusta tuli digitiimimme esimies (vai pitäisikö sanoa esihenkilö), ja työnkuvaani astui hyvän fiiliksen varmistaminen tiimissäni. Blogin loppupuolelta löydät kolme vinkkiä, joiden avulla tämä onnistuu! 

Hyvä fiilis ei ole minulle leikin asia. Se ei ole vain pallomeriä ja skumpanhuuruisia tiimi-iltoja.  

Työympäristössä hyvä fiilis on ennen kaikkea psykologista turvallisuutta. Sitä, että ihmiset tuntevat olonsa motivoituneiksi, haluavat ottaa vastuuta sekä oppia ja kokeilla positiivisessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä. He tuntevat, että heistä välitetään, heitä kuunnellaan ja kannustetaan.  

Miten minä voisin luoda ja levittää tätä fiilistä? 

Meillä Netprofilella saa kerran vuodessa käydä Netprofile Tourilla, eli haluamassaan kotimaisessa tai ulkomaisessa koulutuksessa, seminaarissa tai vastaavassa tilaisuudessa, joka laajentaa omaa osaamista ja tuo uusia ideoita työhömme. Päätin tänä vuonna osallistua Nitorin ketterän coachingin valmennukseen 

Kurssin kuvaus lupasi, että oppisin käytännön työkaluja aktiiviseen kuunteluun, vahvojen kysymysten esittämiseen, luottamuksen rakentamiseen sekä oppimisen ja tuloksellisuuden tukemiseen.  

Kurssi lunasti odotuksensa! Jaan tässä ja nyt kolme tärkeää oppia, jotka auttavat purkamaan arjen hankaluuksia ja palaamaan takaisin hyvän fiiliksen tielle – olemme sitten etänä tai läsnä: 

1. Kysy lupaa haasteiden edessä
Kysy lupaa ottaa puheeksi vaikeita asioita. Kysy lupaa ehdottaa ratkaisua. Kysy lupaa, jos haluat ottaa kolmannen osapuolen mukaan tilanteeseen. Luvan antava henkilö sitoutuu paremmin sovittuun toimintatapaan ja tuntee olonsa turvalliseksi – kaikki kyllä järjestyy ja kimpassa tästä selvitään. 

2. Kannusta epämukavuusalueen kohtaamiseen
Omasta mielestä vaivattomimman kuuloinen ratkaisu saattaa tuntua nopeimmalta lääkkeeltä mihin tahansa vaivaan, mutta itseoppimista ja ketteryyttä palvelee paremmin se, että kysyy toiselta, kuinka hän ratkoisi asian. Sen jälkeen kysyy uudestaan, mitä muita mahdollisia etenemistapoja hänelle tulee mieleen. Entä muita? Muita? Vaihtoehdoista puhuminen kasvattaa uskoa siihen, että jotenkin tämä kyllä ratkeaa. 

3. Kiteytä vaaleanpunaisten lasien läpi
Kaveri kertoo, ettei tiedä mitä tekisi. Kauan odotettu tapahtuma peruuntui ja nyt tuntuu tosi p*skalta, kun jo tehty työ valuu hukkaan. Hyvä coach kiteyttää asian näin: ”Okei, eli haluaisit löytää tavan hyödyntää jo tehtyä työtä, ettei se valu hukkaan”. Kun saman asian sanoo positiiviselta kulmalta, saa kaivettua kaverin ulos epätoivon kuopasta ja luotua toiveikkaan fiiliksen. 

Yllä mainittujen lisäksi hyvää fiilistä edesauttavat normaaliin kanssakäymiseen sisältyvät itsestäänselvyydet: hymyile, kiitä ja huomioi onnistumiset! Näinä kriisin päivinä se on entistä arvokkaampaa. 

 

Netprofile palvelee hyvällä fiiliksellä läpi vaikeidenkin aikojen. Tuotamme muun muassa webinaarejapodcasteja, virtuaalitapahtumia, sisältöjä ja somemarkkinointia. Ole reippaasti yhteydessä vaikka LinkedInin kautta, niin katsotaan kuinka voimme auttaa! 


Haluatko kuulla lisää meidän fiiliksistä?

Tilaa uutiskirjeemme!