LUE JA OPI!

Netprofilen blogi kertoo, mitä viestinnän maailmassa tapahtuu juuri nyt.

Helpotusta esiintymisjännitykseen – 5 vinkkiä äänenkäyttöön

23.11.2018

Kauhistuttaako sinua ajatus puheen pitämisestä, podcast-haastattelusta tai vaikkapa siitä, että joudut soittamaan tärkeän puhelun? Pelkäätkö, että äänesi pettää? Ei hätää – vain kuollut ei jännitä. Tässä muutama perusvinkki, joilla tilanne tuntuu paremmin hallittavalta ja joiden avulla voit kuulostaa parhaimmaltasi. 

matt-nelson-259365-unsplash

 1. Mitä paremmin tunnet aiheesi etukäteen, sitä vaivattomammin tilanne sujuu. Valmistaudu listaamalla esimerkiksi avainsanoja valmiiksi ja käy ne läpi pari kertaa ennen tapahtumaa. Tallenna avainsanasi itsellesi luontevimpaan muotoon. Muista kuitenkin, että paperien rapina kuuluu mikrofonista todennäköisesti läpi, kännykän pieneltä näytöltä voi olla vaikea lukea lauseita tai näytönsäästäjä saattaa tulla päälle kesken session – mitä tahansa saattaa tapahtua. Ennakoi siis apuvälineesi toimivuus eri puhetilanteissa.
 1. Juo riittävästi vettä päivän aikana, jotta äänihuulesi eivät kuivu. Se on paras niksi torjua narinaa ja käheyttä. Eri juoma- ja ruoka-aineilla voi olla muutenkin vaikutusta ääneesi. Usein esimerkiksi tulinen ruoka ärsyttää, kahvi kuivattaa ja kivennäisvesi röyhtäyttää.  
 1. Fyysinen lämmittely ennen h-hetkeä helpottaa. Liiku ja kävele, pyöritä hartioita, venyttele ja haukottele, hymise hiljaa  vaikka vessassa, jos pelkäät muiden kuulevan. Tärkeintä on saada keho rennoksi. Lihaskireyksiin oivaa apua tarjoaa myös voice massage -hieronta, jossa käsitellään hengitykseen ja äänentuottoon osallistuvia lihasryhmiä.  
 1. Puhu seisaaltasi myös studiossa tai puhelinhaastattelussa. Silloin on helppo pitää hyvä ryhti ja oma sanoma skarppina. Varo jännittämästä vatsaa, sillä se tekee hengityksestä pinnallisen. Hengitä palleasta ja pyri tietoisesti rentouttamaan vatsa. Oikean hengitystekniikan opetteluun voi hakea vinkkejä esimerkiksi täältä.
 1. Puhuessasi ajattele, että puhut jollekulle kahden metrin päässä – silloinkin, kun edessäsi on mikrofoni. Vältä narinaa. Puheen saa kuulostamaan selkeämmältä myös aavistuksen yliartikuloimalla, mutta sekin kannattaa tehdä rennosti, liioittelematta.   

Oman äänen kuuleminen jälkikäteen äänitettynä on useimmille varsin piinallista. Mikäli siihen kuitenkin tarjoutuu tilaisuus, ota ihmeessä opiksi, jotta voit kehittyä. Treenaa joskus varta vasten vaikka puhelimen nauhurilla. Seuraa myös muiden puhetekniikkaa ja kiinnitä huomiota siihen, mitä asioita itseäsi eniten miellyttävät ja vakuuttavat puhujat tekevät toisin.

Harjoitus tekee puhumisessakin mestarin ja mestari harjoittelee aina, joten rohkeasti kokeilemaan! Ken tietää – ehkäpä aloitat joku päivä jopa oman podcastin?

Kuva: Matt Nelson / Unsplash

Tutustu sisällöntuotannon palveluihimme!

Tagit: podcast, äänitekniikka, puhe

  Kirjoittanut

  Uusimmat

  Kategoriat

  see all

  Twitter