Aleksi Airaksinen 21.6.2021 12:26

Harjoittelu loppusuoralla – kevään opit ja pari vinkkiä

Puolen vuoden harjoitteluni Netprofilella alkaa olla jo loppusuoralla. Aika on vierähtänyt nopeasti ja tuntuu siltä, että vastahan aloitin täällä työt. Ja miten paljon olenkaan ehtinyt oppia puolessa vuodessa!

Mitä kaikkea harkka piti sisällään?

Useamman kerran kevään aikana joku kaverini kysyi, että mitä oikein teen siellä harkassa ja millaisia työpäiväni ovat. Vastaus tähän harvoin oli lyhyt ja yksiselitteinen. Työtehtävät olivat hyvin monipuolisia ja vaihtelevia.

Rutiinihommiini kuuluivat päivittäinen Netprofilen sosiaalisen median päivitysten ideoiminen ja tekeminen sekä Netprofilen oman somen kehittäminen. Lisäksi huolehdin blogien julkaisusta sekä blogien maksetusta mainonnasta eri somekanavissa. Pääsin mukaan myös moniin erilaisiin asiakasprojekteihin.

Netprofilen omassa somessa pääsin kehittämään paljon uutta ja kokeilemaan omia ideoitani. Kirjoitin näiden kokemusten pohjalta toukokuussa myös blogin yrityksen kesäsomesta. Muun muassa Netprofilen ystäväkirja ja uutiskirjeiden nostot saivat alkunsa näppäimistöltäni. Löysin sisältäni myös nettisivujen rakentelijan, kun pääsin Hubspotissa kasaamaan esimerkiksi sivustollemme strategiapalveluiden osiota.

Mielenkiintoisia asiakasprojekteja mahtui kevääseen paljon. Pääsin mukaan podcast- ja webinaarituotantoihin ja tutustuin algoritmien ihmeelliseen maailmaan. Copyja ja muita tekstejä kirjoittaessa opin paljon esimerkiksi 5G:stä, tekoälystä tai palvelumuotoilusta.

Digiviestinnän saavutettavuuteen perehdyimme kesäharkkari Sofian kanssa niinkin syvällisesti, että pidimme kesäkuussa aiheesta muille toimiston tyypeille koulutuksen Netprofile Akatemiassa.

Harkan antamat eväät tulevaan

Harkan oppeja miettiessä aivan ensimmäisenä mieleen tulevat käytännölliset taidot erilaisiin viestinnän töihin. Tulevaisuuteni kannalta hyödylliseksi taidoksi koin esimerkiksi juuri somepromojen pyörittämisen eri kanavissa. Tietämys ja tuntemus sometekemisestä on sellaista, mitä koulussa ei opeteta juurikaan – vaikka ehkä pitäisi.

Podcast- ja webinaarituotannoissa mukana oleminen opetti kestämään entistä enemmän tiukkoja aikatauluja ja yllättäviä tilanteita sekä toimimaan asiakasrajapinnassa. Uusissa ja jännittävissä tilanteissa myös positiivinen asenne ratkaisee paljon.

Teknologia-alan yritysten markkinointisisällöt eivät aina ole niitä yksinkertaisimpia ja usein aiheiden sisäistäminen vaati hetken. Harkan edetessä kuitenkin aloin huomaamaan, että eihän 5G:stä tai hybridipilvipalvelusta kirjoittaminen olekaan niin vaikeaa kuin alussa vaikutti. Vaikeiden asioiden sisäistämisestä tuli kerta kerralta helpompaa.

Vaikka olenkin aina ollut itseohjautuva, niin harkka on sitä opettanut entistä enemmän: joka kerta ei tarvitse kysyä apua, jos tiedän mistä jonkin tiedon löytää.

Yhtä asiaa ei voi sivuuttaa: mahtavaa joukkoa työkavereita. Osaava, mutta itseään ei liian vakavasti ottava, parikymmenpäinen joukko on opettanut, inspiroinut ja kannustanut tänä aikana aivan valtavasti. Kiitos siitä siis jokaiselle kollegalle!

3 vinkkiä tuleville harkkareille

Lopuksi haluan jakaa vielä muutaman vinkin niille, jotka ovat aloittamassa harjoittelua esimerkiksi viestintätoimistossa:

  • 1. Ole rohkea ja tartu haasteisiin. Minulta kysyttiin usein harkan aikana, että olisiko aikaa tehdä jokin asia. Vastasin joka kerta kyllä, jos aikaa oli saatavilla tai järjesteltävissä. En aina aluksi tiennyt, mitä tulevan piti tai mitä tehtävässä piti tehdä. Tämä antoi erittäin hyvän mahdollisuuden oppia uutta niin viestinnästä ja markkinoinnista kuin erilaisista teknologiaan liittyvistä aiheista.
  • 2. Jos et tiedä, kysy! Moni asia selviää usein itse selvittämällä tai etsimällä tietoa Googlesta, mutta harjoittelussa varsinkaan ei aina tiedä, mistä etsiä. On myös opettavaisempaa, jos joku kollega pystyy kertomaan aiheesta omiin kokemuksiin pohjaten.
  • 3. Osallistu yhteisiin hetkiin. Työporukkaan mukaan pääseminen näin etäaikaan oli yllättävän helppoa. Kannattaa ehdottomasti hyödyntää kaikki mahdolliset yhteiset hetket oman työporukan kanssa. Netprofilella kokoonnutaan arkipäivisin aamu- ja iltapäiväkahveille viettämään aikaa yhdessä. Lisäksi yhteisiä hetkiä ovat projektien castingin ideointisessiot ja luonnollisesti myös virkistyspäivät!

Parempaa paikkaa tehdä harjoittelua varsinkaan näin pandemia-aikaan ei oikein olisi voinut kuvitella. Kiitos siis Netprofile tästä keväästä ja mahdollisuuksista. Ehkä tiemme kohtaavat jälleen!

Kiinnostaako harjoittelu Netprofilella?

Haemme nyt harjoittelijaa syksyksi. Lue lisää täältä!