Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT Oy:n esineiden internetiin, digitaaliseen mediaan, pilviaikakauden ohjelmistoteollisuuteen ja digitaalisiin palveluihin keskittyvät tutkimusohjelmat jatkavat työtään kuluvana vuonna yhteensä noin 38 miljoonan euron budjetilla. Hankkeiden rahoitukseen osallistuvat yritykset, akateemiset toimijat sekä TEKES. Hankkeet ovat merkittävä investointi suomalaiseen osaamiseen ja ne ovat esikaupallisia. Niiden tulokset tuottavat Suomeen uutta kasvua ja uusia työpaikkoja.
Internet of Things -ohjelma toimii noin 9,3 miljoonan euron budjetilla. Ohjelma tutkii ns. esineiden internetiä eli keskenään kommunikoivien laitteiden ja esineiden verkkoa. Tämän verkon päälle voidaan rakentaa mitä innovatiivisimpia palveluita esimerkiksi liikenneruuhkien tai kaupunkien energiankulutuksen hallintaan. Yksittäisiä Internet of Things -sovelluksia on kehitetty niin maailmalla kuin Suomessakin, mutta alan maailmanlaajuinen ekosysteemi on vasta muotoutumassa. Suomella on hyvät edellytykset saavuttaa alalla johtava asema. Internet of Things -ohjelman veturiyrityksenä toimii Ericsson.
Digitalisoituvan median tutkimusohjelma Next Median budjetti on noin 8 miljoonaa euroa. Ohjelmassa tutkitaan, millaisilla toiminta- ja ansaintamalleilla media voi menestyä tuotannon, jakelun ja kulutuksen digitalisoituessa. Ohjelman keskeiset tutkimusteemat ovat digitaalisen aikakauden liiketoimintamallit ja mediakokemukset, yhteisöllinen vuorovaikutus, sisällön mukauttaminen käyttäjäprofiilien ja kontekstien perusteella sekä sisältömassojen hallinta ja tuotannon uudet prosessit ja työkalut. Ohjelman veturiyrityksenä toimii Sanoma.
Pilvipalveluiden teknologiaan ja arvoketjuihin keskittyvä Cloud Software -ohjelma toimii tämän vuoden reilun 12 miljoonan euron budjetilla. Ohjelma vahvistaa suomalaisen ohjelmistokehityksen kilpailukykyä. Ohjelmassa keskitytään erityisesti Internet-palveluiden arvoketjuihin, kestävään kehitykseen, käyttäjäkokemukseen ja tietoturvaan. Cloud Software -ohjelman veturiyritys on F-Secure.
Digital Services -ohjelma toimii noin 9 miljoonan euron budjetilla. Ohjelmassa luodaan ja otetaan käyttöön erilaisia digitaalisia palveluita, erityisesti sellaisille toimialoille, jotka eivät tähän mennessä ole suuresti hyötyneet digitaalisista palveluista. Ohjelman neljä pääteemaa ovat pienten ja keskisuurten yritysten, opetuksen ja koulutuksen, terveyden ja hyvinvoinnin sekä finanssialan digitaaliset palvelut. Ohjelman veturiyrityksenä toimii Nokia.
Lisätietoja:
Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT Oy
Toimitusjohtaja Reijo Paajanen
p. 050 1905 reijo.paajanen (at) tivit.fi
Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT Oy on ICT-alan strategisen huippuosaamisen keskittymä (SHOK). TIVIT luo tutkimuksen ja liiketoiminnan ekosysteemejä uuden osaamisen, liiketoiminnan ja työpaikkojen synnyttämiseksi. Toiminnan perustana ovat TIVITin omistavien yli 40 erikokoisen yrityksen, yliopiston ja julkisyhteisön määrittelemät strategiset tutkimusalueet. TIVIT kokoaa näiden alueiden hankkeita määrätietoisiksi tutkimusohjelmiksi, nostaa innovoinnin rimaa ja tavoitteita, vaikuttaa alan kansainvälisissä hankkeissa ja hakee toiminnalle vaikuttavuutta lisäävän kokonaisrahoituksen. Lisätietoa: www.tivit.fi.