EMC:n maailmanlaajuinen IT Trust Curve -tutkimus* kertoo karua kieltä siitä, miten luotettavana yritysjohto pitää oman organisaationsa IT-infrastruktuuria.
Tutkimuksessa kysyttiin 3200 liiketoiminta- ja IT-johtajalta, miten hyvin he uskovat oman yrityksensä IT-infrastruktuurin toipuvan erilaisista hankaluuksista, kuten käyttökatkoksista, tietoturvaloukkauksista ja tietojen häviämisistä. Lisäksi selvitettiin, kuinka hyvin tieto on saatavilla sekä miten tiedon varmistukset ja palautukset on hoidettu.
Tulokset olivat hälyttäviä: maailmanlaajuisesti lähes puolet (45 %) johtajista ei luottanut siihen, että heidän it-infrastruktuurinsa on riittävän korkealla tasolla tietojen saatavuuden ja suojauksen osalta. Pohjoismaissa tulos oli vieläkin surkeampi, sillä lukema kohosi täällä 54 %:iin. Joka viides, 21 prosenttia, pohjoismaisista yritysjohtajista pitää tietotekniikkaansa kokonaisuutena epäluotettavana.
Tutkimuksessa mukana olleet maat asetettiin paremmuusjärjestykseen sen mukaan, miten kypsästi ne katsovat soveltavansa nykyaikaisia menetelmiä taatakseen yrityksen tietotekniikan turvallisen ja keskeytyksettömän toiminnan. Pohjoismaita on usein pidetty tietotekniikan käytössä edistyksellisinä, mutta tutkimus kertoo toista: Kuudentoista maan ja alueen vertailuryhmässä sijoitus oli toiseksi viimeinen eli viidestoista.
Uuden tietotekniikan käyttöönoton kypsyyttä arvioitaessa Pohjoismaista 26 % kuuluu jahkailijoihin ja 52 % niihin, jotka vasta arvioivat tekniikoita. 21 % soveltaa tekniikoita tehokkaasti käytäntöön, ja vain 1 % kuuluu edelläkävijöiden ryhmään.
Miksi IT tökkii? Suurin syyllinen on vastaajien mielestä raha. Pohjoismaisista vastaajista 44 % syytti budjetin rajallisuutta siitä, että tietojen saatavuuteen, tietoturvaan, varmistamiseen ja vikatilanteista toipumiseen ei pystytä riittävän hyvin varautumaan. Muita syitä ovat suunnittelun ja ennakoinnin puute (32 %), tietojen ja taitojen rajallisuus (30 %) sekä resurssit ja työkuorma (27 %).
Huonosti toimiva tekniikka aiheuttaa luonnollisesti ongelmia. Pohjoismaiden vastaajista 63 % oli kärsinyt suunnittelemattomista käyttökatkoksista, tietojen katoamisesta tai tietoturvaloukkauksista. Yleisin haittavaikutus on tuottavuuden lasku (48 %), muita kielteisiä seurauksia ovat liikevaihdon laskeminen (36 %), asiakasuskollisuuden väheneminen (30 %) ja liiketoimintatilaisuuksien menettäminen (29 %).
”Informaatioteknologian neljä megatrendiä ovat pilvi, big data, mobiililaitteet ja tietoturva. Näiden kypsä käyttö yrityksissä tarvitsee luottamusta - tämä tarkoittaa luottamusta siihen, että tieto on turvallisesti saatavilla pilvessä, että sitä ei hukata tai varasteta ja että IT toimii aina. Mitä korkeampi luottamus, sitä nopeammin ja tehokkaammin uutta päästään hyödyntämään. IT:n uusien mahdollisuuksien hyödyntäminen vaikuttaa suoraan kilpailukykyyn”, sanoo EMC:n Suomen maajohtaja Oula Maijala.
Lisätietoja:
Oula Maijala, maajohtaja, EMC
puh. 040 820 0024
oula.maijala (at) emc.com
* Tutkimuksessa haastateltiin 3200 liiketoiminta- ja IT-päättäjää 10 eri toimialalta. Vastaajat edustivat 16 eri maata ja alueetta. He arvioivat tietotekniikkansa kypsyyttä asteikolla 0 - 100. Tietoturvaan, palvelujen saatavuuteen sekä tietojen varmistukseen liittyviin asioihin keskittyvän tutkimuksen teki EMC:n tilauksesta itsenäinen tutkimusyhtiö Vanson Bourne.
EMC on maailman johtavia tallennus- ja pilviratkaisuiden toimittajia. EMC:n innovatiiviset tuotteet ja palvelut vauhdittavat pilvipalveluiden murrosta ja auttavat yrityksiä säilyttämään, käsittelemään, suojaamaan ja analysoimaan tietoa helposti, luotettavasti ja kustannustehokkaasti. EMC:n liikevaihto vuonna 2012 oli 21,7 miljardia dollaria. www.emc.fi