Netprofilen tiedotteet

Suomen elinkeinoelämä tarvitsee osaajapulan helpottamiseen merkittävästi lisää koulutusperäistä maahanmuuttoa

Kirjoittanut Netprofile | 20.10.2023 7:00

Tampere, 20.10.2023 – Suomalaisten fotoniikka-alan yritysten liikevaihto ylittää kaksi miljardia euroa ja alan ennustetaan kasvavan jopa 18 % vuosivauhtia. Kasvua rajoittaa kuitenkin pahentuva työvoimapula. Alan tilanne kuvastaa hyvin koko Suomen elinkeinoelämän kasvavia toimialoja. Keskeinen keino helpottaa tilannetta on kiihdyttää opiskelijaperäistä maahanmuuttoa. 

Yliopistojen rehtorit ovat ottaneet kantaa kaavailtuihin maahanmuuttolinjauksiin ja niiden vaikutuksiin kansainvälisten opiskelijoiden ja osaajien houkuttelemiseen Suomeen. 

”Suunnitelmat ovat herättäneet yhteisössämme ja koko suomalaisessa yliopistokentässä sekä yrityskumppaneissamme suurta huolta. Toteutuessaan kiristykset olisivat inhimillisesti järkyttävä asia – ja rapauttaisivat korkealaatuisen tutkimuksen ja opetuksen perustaa, jolle uudet innovaatiot, kestävä kasvu ja Suomen kilpailukyky rakentuvat”, Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä korostaa. 

Koko suomalaisen vientiteollisuuden kilpailukyvylle kansainvälisten opiskelijoiden määrän tuntuva lisääminen on ratkaisevan tärkeää. 

”Suomalaisia nuoria täytyy edelleen sinnikkäästi rohkaista muun muassa fotoniikan alan koulutukseen, mutta on täysin selvää, ettei kotimaisten opiskelijoiden määrä riitä vastaamaan työvoimatarpeeseen. Koulutusperäisen maahanmuuton ilmiselvä etu on se, että liikkuminen maasta toiseen ja juurtuminen uuteen kotimaahan on ihmiselle helpointa opiskeluvaiheessa”, sanoo Jyrki Saarinen, Suomen Akatemian fotoniikan PREIN-lippulaivan vaikuttavuusjohtaja ja Itä-Suomen yliopiston fotoniikan tutkimuskeskuksen johtaja. 

Kasvualojen yritykset ovat jo pitkään rekrytoineet työntekijöitä ulkomailta, mutta onnistumisen tiellä on monia esteitä. Työuralla edennyt asiantuntija on tyypillisesti jo ehtinyt luoda vahvoja siteitä asuinmaahansa. 

”Valmiiden osaajien rekrytoinnissa yritykset kohtaavat sitä paitsi kovan maailmanlaajuisen kilpailun niin fotoniikassa kuin monilla muilla kasvualoilla. Jos työvoimaa ei ole tarpeeksi saatavilla, suomalaiset yritykset joutuvat siirtämään yksiköitään ja toimintojaan ulkomaille, mikä väistämättä heikentää Suomen kansantaloutta”, toteaa fotoniikka-alan kattojärjestön Photonics Finlandin toiminnanjohtaja Juha Purmonen. 

Kansainväliset opiskelijat täytyy sitouttaa Suomeen 

Samaan aikaan kuin yliopistoille on asetettu tavoitteeksi kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrän merkittävä lisääminen, hallituksen linjaukset vaikeuttavat koulutusperäisen maahanmuuton lisäämistä. Niiden mukaan yliopistot eivät saisi antaa huippulahjakkuuksille alennuksia lukukausimaksuista, jotka voivat nousta noin 10 000 euroon vuodessa. Tämä luo monille opiskelijoille esimerkiksi Etelä-Aasian ja Afrikan maissa liian suuren taloudellisen kynnyksen hakeutua Suomeen. 

Lisäksi on huomattava, että pelkkä opiskelupaikka ja valmistuminen suomalaisesta oppilaitoksesta ei vielä takaa uuden osaajan jäämistä Suomeen. Kansainvälisten osaajien Suomi -hankkeen loppuraportin mukaan lähes puolet kansainvälisistä opiskelijoista harkitsee muuttoa pois valmistumisen jälkeen. 

”Suomesta täytyy tehdä lahjakkaille ja motivoituneille nuorille houkutteleva määränpää paitsi viestimällä tasokkaista opiskelupaikoista myös Suomen työmarkkinoiden imusta. Jo opintojen aikana yliopistojen ja yritysten on yhteistuumin edistettävä työllistymistä ja varmistettava, että valmistuvat opiskelijat sitoutuvat Suomeen, jotta investointi ei valu hukkaan”, sanoo Goëry Genty, Suomen Akatemian fotoniikan PREIN-lippulaivan johtaja ja Tampereen yliopiston professori. 

”Koulutusperustainen maahanmuutto rakentaa Suomen tulevaisuutta. Tarvitsemme kuitenkin pitkäjänteistä ja laaja-alaista näkemystä ja toimia varmistaaksemme, että ratkaisu on menestyksekäs ja kestävä. Kansainvälisten opiskelijoiden integroituminen vaatii myös yleisen ilmapiirin muutosta”, Jyrki Saarinen sanoo. 

Lisätietoja medialle: 

Jyrki Saarinen, professori, vaikuttavuusjohtaja, PREIN 
jyrki.saarinen@uef.fi 
+358 50 595 4348  
 
Juha Purmonen, toiminnanjohtaja, Photonics Finland  
juha.purmonen@photonics.fi 
+358 50 354 3832 

 Kristiina Pispala (media, kuvat), viestinnän asiantuntija, PREIN 
kristiina.pispala@tuni.fi
+358 40 191 8882 

Fotoniikka – valon tiedettä ja teknologiaa 

Fotoniikka on valon tiedettä ja tutkimusta. Se on keskeinen teknologia tulevaisuuden innovaatioille ja kestävälle kehitykselle. Fotoniikka mahdollistaa monia keskeisiä teknologisia sovellutuksia nopeasta internetistä, uusiutuvaan energiaan, tehokkaampaan teolliseen tuotantoon ja terveysteknologian innovaatioihin, sekä ympäristön monitorointiin ja mittaukseen. Suomesta on kahden viime vuosikymmenen aikana tullut yksi Euroopan johtavista maista fotoniikan tutkimus- ja kehitystyössä ja fotoniikka on merkittävä ala Suomen talouskasvulle.  

PREIN – fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaiva 

Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaiva PREIN on valopohjaisen tieteen ja teknologioiden tutkimuskonsortio. PREIN kokoaa yhteen Tampereen yliopiston, Itä-Suomen yliopiston, Aalto-yliopiston ja VTT Oy:n tutkimusosaamisen ja asiantuntemuksen. Maailmanluokan tutkimuskapasiteettinsa ansiosta PREIN on fotoniikan eri sovellusalojen eturintamassa johtamassa läpimurtoteknologioiden kehitystä. Konsortion yhteistyö alan kansainvälisten toimijoiden kanssa, sitoutuminen teknologian siirtoon sekä avoin tutkimusinfrastruktuuri edistävät merkittävästi fotoniikan ja sen mahdollistamien muiden toimialojen kasvua Suomessa. 

Kattavien koulutusohjelmiensa ansiosta PREIN on keskeisessä roolissa korkeatasoisten osaajien kouluttamisessa ja ulkomaisten opiskelijoiden houkuttelussa fotoniikan alalle. Photonics Finlandin ja PREINin asiantuntemus luovat ainutlaatuisen synergian, joka nopeuttaa fotoniikan ja sen sovellusten kehitystä, varmistaa kestävän tulevaisuuden ja turvaa Suomen teknologisen riippumattomuuden. 

Photonics Finland – fotoniikan ekosysteemin kohtaamispiste Suomessa 

Photonics Finland sai alkunsa vuonna 1996, kun tutkijat perustivat Suomen optiikan seuran. Vuonna 2014 yhteisö laajensi toimintaansa voimakkaasti kattamaan akateemisen puolen lisäksi myös yritysmaailmaan ja alan teollisuuden. Samalla se muutti nimensä Photonics Finlandiksi.  

Tänä päivänä Photonics Finland on kasvava teknologiakeskittymä, joka pyrkii edistämään fotoniikkateollisuuden ja -tutkimuksen kehitystä Suomessa. Keskittymään kuuluu yli 300 yksilöjäsentä sekä yli 110 organisaatiota, ja se toimii yhdistävänä tekijänä fotoniikkayritysten, yliopistojen, tutkimuslaitosten ja julkishallinnollisten tahojen välillä. Uusista jäsenistä edustetuimpia ovat kasvuyritykset ja fotoniikkaa hyödyntävät yritykset. Photonics Finland on koko Suomen fotoniikan ekosysteemin kohtaamispiste. 

Photonics Finland tukee uusien kaupallisten ja tieteellisten mahdollisuuksien kehitystä ja fotoniikan koko potentiaalin valjastamista monilla sovellusalueilla. Näihin lukeutuvat biotieteet, terveydenhuolto, tieto- ja viestintätekniikka, energiatehokkuus, turvallisuus, teollinen valmistus, maatalous, metsätalous ja kestävä kehitys. Vuonna 2022 tehdyn toimialakyselyn mukaan suomalaisten fotoniikkayritysten toiminta painottuu vahvasti vientiin, pääalueena Eurooppa ja etenkin Saksa. Fotoniikkateollisuuden pääpaino on fotoniikkajärjestelmissä, työvälineissä ja komponenttivalmistuksessa.