Lauantaina 18.3. vietetään kansainvälistä Digisiivouspäivää. Tavoitteena on herättää yksityishenkilöitä ja organisaatioita vähentämään oman digitaalisen jalanjäljen painoa konkreettisilla digisiivousohjeilla sekä parantamaan arjen digitaalista turvallisuutta. Digisiivous on vastuullisuusteko, mutta myös merkittävä ympäristöteko. Digiroska kuluttaa energiaa, vaikka käyttäjä olisi sen unohtanut.
Digijalanjäljellä tarkoitetaan tietojälkeä, jonka jätämme verkkoon. Se sisältää esimerkiksi julkaisemamme sisällön, mutta myös sivustot, joilla vierailemme ja tiedot, joita ne keräävät meistä.
Digisiivous on hyvä ottaa tavaksi ympäri vuoden, mutta teemapäivä on hyvä alku.
Digitaalisen painolastin siivous säästää ympäristöä, ja samalla suojaat itseäsi tehokkaammin verkkorikollisilta.
Vuoden 2023 alussa käynnistyi #Kansalaiskyberteko-kampanja. Sen tavoite on laajentaa keskustelua kyberturvallisuudesta. Tavoitteena on parantaa turvallisuutta ja nostaa yhteiskuntamme toimintavarmuutta kyberuhkien edessä. Kampanjaan voivat osallistua niin organisaatiot kuin yksityiset henkilöt. Osallistuminen on ilmaista.
Keskustelu jatkuu koko vuoden 2023 sosiaalisen median kanavissa sekä tilaisuuksien, teemapäivien ja kummiorganisaatioiden esille tuomien erikoisteemojen kautta.
Suunnitteilla on muun muassa ylimmän yritysjohdon ajatushautomo yritysten kyberyhteiskuntavastuun määrittelyyn ja kehittämiseen, teemapäivätempauksia, kyberturvatunteja kouluihin ja erilaisia digitaitoja lisääviä tukimuotoja vanhuksille ja muille erityisryhmille.
Kampanjaa koordinoi kotimainen tietoturvaohjelmistoalan kasvuyritys Cult Security Oy. Cult Securityn tavoitteena on digiturvataitojen tasa-arvoisuus yhteiskunnassamme. Cult Security luotsaa ensimmäistä kyberyhteiskuntavastuun sertifiointia organisaatioille ja uudistaa tietoturvakoulutusta CyberCoach-tuotteellaan.
Yrityskummeina mukana ovat mm. Aktia, Alma Media, DNA, Elisa, Enfuce, Fingertip, FISC Kyberala ry. Google, Gubbe, Futurice, Microsoft, Netprofile, OP pankki, POP Pankki, Sellai, Soste, Telia, Tietoevry, Tietoturva ry, Vamos ry sekä Vanhustyön Keskusliitto. Lisäksi mukana lukuisia vaikuttajia liike-elämästä ja politiikasta yli puoluerajojen, sekä tubettajia, urheilijoita ja muita näkyviä henkilöitä, jotka haluavat tehdä turvallisuuskeskustelusta näkyvää.
Suurin osa yhteiskunnan palveluista on siirtynyt digiaikaan ja päivittäinen vuorovaikutuksemme verkossa lisääntyy. Verkossa esiintyvä väärä tieto sekä vaikuttamisyritykset lisääntyvät, ja meihin kohdistuvat uhat verkossa muuttuvat hienostuneemmiksi. Olemme haavoittuvaisempia kohteita rikollisille ja informaatiovaikuttajille.
Meidän on yhä vaikeampi hallita sitä, mitä tietoja haluamme jakaa itsestämme ja kuinka tietojamme käytetään.
Yritykset säätelevät itse itseään ja pyrkivät toimimaan vastuullisesti, minkä lisäksi lainsäätäjät EU-tasolla kehittävät yhteisiä pelisääntöjä seuraamaan teknologian kehitystä. Näillä pelisäännöillä ja niiden noudattamisella on valtava merkitys sekä yksilötasolla että koko yhteiskuntamme tulevaisuuden kannalta.
Demokraattisen maan kansalaisina meillä on oltava oikeus vaikuttaa siihen, mitä tiedoillamme saa tehdä, missä määrin meitä saadaan valvoa ja millainen läpinäkyvyys meillä on digitaaliseen valtaan.
Emme voi ulkoistaa tätä keskustelua vain asiantuntijoille ja viranomaisille. Jokaisen meistä täytyy tuntea oikeutemme ja äänestää kyvykkäitä edustajia päättämään digitaalisesta tulevaisuudesta. Jokaisen meistä tulee myös osata tarkistaa ja vaatia sääntöjen noudattamista tahoilta, jotka tietojamme käsittelevät.
Kampanjan nettisivut www.kansalaiskyberteko.fi
Sosiaalisen median kanavat: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn.
Digisiivouspäivä 18.3.2023 Kansainvälinen sivusto https://www.digitalcleanupday.org
Maria Bique, CEO
Puh. 040 557 6798
Sähköposti maria@cultsecurity.com
Dana Paredes, Communications & Operations Officer
Puh. 041 505 9340
Sähköposti dana.paredes@cultsecurity.com