Netprofilen blogi

Tekoäly on täällä ja vie kirjoittajilta työt – just joo

Kirjoittanut Ida Vehnämäki | 7.3.2024 14:25

Generatiivinen tekoäly tuottaa blogipostauksen, tiedotteen tai artikkelin kehotteiden avulla silmiesi edessä vain muutamassa sekunnissa. Tehokkainkin ihmiskirjoittaja käyttää vastaavien tuotosten äärellä muutaman tunnin – ja pahimmillaan mukaan eksyy myös virheitä. Onko tekoäly siirtämässä copywriterit, tiedottajat, sisällöntuottajat ja muut ammattikirjoittajat historiaan? 

Uuden sukupolven tekoälysovellukset voivat olla tehokkaita työkaluja kirjoittajille. Ne generoivat ideoita, tarjoavat tietoa ja auttavat monissa muissa sisällöntuotannon tehtävissä. Tekoälyapuri ideoikin sinne syötetyn tekstin pohjalta helposti viisi vaihtoehtoista otsikkoa tai tuottaa luonnoksen sosiaalisen median postausta varten. Parhaimmillaan se tehostaa ja rikastaa kirjoittajan työtä. 

Geneneratiivinen tekoäly on siis varsin vaikuttava kaveri: se kykenee tuottamaan uutta sisältöä saamansa tiedon, oppimiensa mallien sekä ihmisten antamien kehotteiden perusteella. Yhteen asiaan se ei kuitenkaan taivu, nimittäin inhimillisyyteen. Mutta mitä sellaista inhimillisyys voi muka tarjota, jota tekoälyn taustalta ei löydy?  

Tekoälyn luoma sisältö on vain niin hyvää kuin kehoite sen taustalla. Ilman kuvausta kontekstista, kohderyhmistä, sisällön tavoitteista ja tarkoituksesta edistyneinkään työkalu ei pysty tuottamaan aidosti hyödyllistä sisältöä. Ihmisen asiantuntijuutta ja ainutlaatuista luovuutta tarvitaan myös sisällön laadun ja oikeellisuuden arvioimiseen.  

Tekoäly ei myöskään pääse kokemaan, miltä jokin tilanne on tuntunut. Se ei kykene ymmärtämään kaikkia moninaisia tekijöitä ihmisen tunnereaktion takana. Tekoälyltä puuttuu tunneäly sekä kyky soveltaa empatiaa. Siksi teknologisten harppausten keskellä ihmisten välisen viestinnän rooli tulee vain kasvamaan. 

Tekoäly tuottaa, asiantuntija inspiroi  

Kysyin ChatGPT:ltä millaisia vahvuuksia sillä on sisällöntuotannossa. Ensimmäisenä listassa oli nopeus ja tehokkuus, mitä ei käy kieltäminen. Toisena se mainitsi tietämyksen ja kertoi tarjoavansa tietoa monista aiheista nopeasti. Käytössäni olevan ChatGPT 3.5:n koulutusdata on ajalta ennen vuoden 2022 tammikuuta. Vaikka sovellus pitääkin sisällään valtavan määrän tietoa, se ei ole välttämättä kaikista tuoreinta.

Teknologiayritysten parissa työskentelevänä konsulttina pääsen jatkuvasti opettelemaan uusia asioita. Minulle on muun muassa selvinnyt, mitä reunalaskennalla tehdään, mikä on metaversumi, miten kvanttitietokoneita voidaan hyödyntää ja millaisia käyttötarkoituksia autonomisilla drooneilla on. Teknisesti vaikeiden aiheiden äärellä parasta tietoa minulle ei tarjoa yksikään kone, oli kyse Googlesta tai tekoälystä, vaan ihminen. Tässä kohtaa on hyvä tiedostaa, että ChatGPT ja vastaavat generatiiviset tekoälyt ovat kielimalleja, eivätkä Googlen kaltaisia hakukoneita.  

Olen saanut keskustella oman alansa huippuammattilaisten kanssa juuri heidän erikoisosaamisalueistaan, eikä mikään maailman tietolähde ole tähän mennessä lyönyt laudalta näitä asiantuntijoita. Vaikka ChatGPT pystyy listaamaan minulle kasapäin autonomisten droonien käyttötarkoituksia, se ei pysty tuomaan ihmisen innostusta ja oivallusta tuottamaansa tekstiin.  

Väsymätön työmyyrä ei korvaa ihmistä 

ChatGPT kertoo myös olevansa väsymätön kirjoittaja, joka ei menetä keskittymistään missään vaiheessa ja ”voivansa ylläpitää korkeaa laatua pidemmän aikaa”. Samalla se kehui pystyvänsä avustamaan kielenhuollon kanssa. ChatGPT:n väsymättömyyden voin allekirjoittaa, mutta tekoälyn kanssa laadusta ja kielenhuollosta samassa lauseessa puhuminen hymyilyttää – kuten varmasti muitakin ammattikirjoittajia.  

Jos yritys haluaa julkaista ainoastaan tekoälyllä tuotettuja sisältöjä, se on mielestäni enemmän kuin ok. Tarkkasilmäiset lukijat kuitenkin huomaavat nopeasti tekoälyn toisteisen tyylin ja monimutkaisiksi muovautuneet lauserakenteet – eikä sillä voiteta asiakkaiden vankkumatonta luottamusta. Uskoisitko sinä uutisalustaa, jossa kirjoittajana toimisi vain tekoäly?  

Vaikka ihminen on erehtyväinen ja ihmisen tuottamiin teksteihin voi lipsahtaa niin kirjoitus- kuin asiavirheitä, niin käy myös tekoälylle. ChatGPT:n sanoin: ”On tärkeää pitää mielessä, että ChatGPT on työkalu ja sen vastaukset tulisi aina tarkistaa ja arvioida kriittisesti ennen niiden [sic] luottamista.”  

Tekoäly on mitä mainioin renki, mutta se tarvitsee aina avukseen ihmisen. Inhimillinen kosketus on mittaamattoman arvokasta kaikissa sisällöissä, oli kyse sitten kirjoitetusta tekstistä, taiteesta tai musiikista – muuten jotain olennaista jää puuttumaan. 

Mistäs laadukasta sisältöä sitten saisi? Tai apua generatiivisen tekoälyn käyttöön? No Netprofilelta tietenkin. Ota yhteys asiantuntijoihimme!