Essi Isomäki 6.9.2019 10:14

Sytykkeitä viestinnän etiikkakuukauteen – kuuntelu-, katselu- ja lukuvinkki

blogi_Sytykkeitä_viestinnän_etiikkakuukauden_viettoon_kuuntelu_katselu_ja_lukuvinkki-1

Syyskuu on kansainvälisen PR- ja viestintäyhteisön ICCOn etiikkakuukausi. Suomalaisittain – ja netprofilelaisittain! – tämän vuoden etiikkasyyskuusta tekee erityisen merkittävän se seikka, että järjestö valitsi juuri viestinnän eettisten asioiden vetäjäksi oman dynamomme Christina Forsgårdin.

Siksipä meidänkin toimistollamme on viime aikoina keskusteltu sekä livenä että Twitterissä viestinnän etiikasta. Ei siis ihme, että myös vapaa-ajalla on tullut kulutettua sisältöjä, jotka haastavat pohtimaan valeuutisia, populismia ja muita alaamme ravistelevia ilmiöitä.

Sinulle, joka haluat käynnistellä omia pohdintojasi viestinnän etiikasta, tässä kolme tuoretta vinkkiäni:

1. The Bellingcat podcast. Kesällä julkaistu podcast, jossa tutkivan kansalaisjournalismin yhteisö Bellingcat kertoo viisi vuotta sitten tapahtuneesta Malaysian Airlines -lentokoneen pudotuksesta Ukrainassa. Bellingcatin podcastia kuunnellessa tuli todellakin olo, että kaikille heidän väitteilleen löytyy vesitiiviit perusteet!

On todella mielenkiintoista kuulla, kuinka internetistä löytyviä johtolankoja yhdistelevät kansalaiset perustelevat venäläisten viranomaisten väitteitä yksi kerrallaan kumoon. Matkustajakoneen kohtalo on järkyttävä murhenäytelmä. Samalla se on harvinainen esimerkki tapauksesta, jossa totuus sai ahkerien siviilisalapoliisien ansiosta kiinni irti lasketut valheet. Bellingcatin toiminnasta tarjolla myös dokumentti Yle Areenassa.

2. Years and Years. Tämän hetken ajankohtaisin ja kiinnostavin draamasarja. Sarja alkaa vuodesta 2019, mutta pian kameran seuraaman perheen elämä hyppääkin jo kymmenen, kaksikymmentä vuotta eteenpäin. Sarja tarjoaa meille kurkistuksen sellaiseen todellisuuteen, jossa Korean tilanne eskaloituu, ilmastonmuutoksen lieveilmiöt ovat pahentuneet ja teknologia kehittynyt pari pykälää eteenpäin.

Viestinnän etiikan näkökulmasta pohdittavaa tarjoaa esimerkiksi yksi päähenkilöistä, populistinen poliitikko, joka nousee median avulla valtaan. Ja isommassa mittakaavassa: onko jotain, jota me tänä vuonna elävät voisimme tehdä toisin, jotta monet sarjassa kuvatut asiat eivät olisi totta kymmenen vuoden kuluttua?

3. Putinin trollit. Valeuutisia, harhaanjohtavaa viestintää ja yksityisten ihmisten vaientamista. Kaikkea tätä tapahtuu Suomessa ja ympäri maailmaa. Jessikka Aron elämä ei ole ollut helppoa sen jälkeen, kun hän ryhtyi tutkimaan Venäjän trollitehtaan toimia. Siksi iso hatunnosto jo etukäteen tälle kirjalle. Suunnitelmissani on ottaa opus lukuun heti kun se ilmestyy, sopivasti tämän etiikkakuukauden päätteeksi!

Jos kaipaat apua erilaisten kuuntelu-, katselu- tai lukusisältöjen kanssa, me autamme mielellämme!

Tutustu palveluihimme

 

Kuva: Liana De Laurent De Laurent, Unsplash