Sallamaari Muhonen 13.11.2015 13:28

Isoveli, tarjoa samppanjaa!

Olen hyvin sitoutunut osuuskauppani asiakas. Saan kaupalta säännöllisesti tietoa ja tarjouksia, ennen paperilla postitse, nyt kätevästi kännykkään 

En ole koskaan käyttänyt noista etukupongeista ainuttakaan. 

Ei minulla foliohattua ole kukkaron lukkona. En pelkää yksityisasioitteni välittymistä kauppiaille kassatapahtumien kautta. Enhän pistäydy putiikkeihinkaan selaamaan rekkejä mykkänä itsekseni tai istu kampaajalla tuppisuuna kuulumisiani varjellen. Antamallani tiedolla on arvoa, ja oletan tietysti saavani niistä  vastinetta parempana palveluna.

Osuuskaupan ravintoloiden ehdotukset vain ovat menneet kohdallani metsään. Joka kuukausi minun etusettini esittelee viidentoista euron tarjouskuoharia. Ostotiedoistani varmasti näkyy, että viimeisen vuoden aikana olen kortillani lunastanut useita asiakasomistajahintaisia samppanjapulloja (39,90 €) iloiselle seurueelle.  

 Ovatko tarjoukset vain tyrkyttävää spämmiä sen mukaan, mistä tavarantoimittajan kanssa on saatu sovittua alehinta?

Kuluttajana tuntuu, että minun pikku makutottumukseni eivät kiinnosta tai että isoveli tietää paremmin, mikä olisi minulle hyväksi. 

Kävin lokakuussa Lontoossa perehtymässä tutkimusyritys Dunnhumbyn kokemuksiin big datan hyödyntämisessä vähittäiskaupassa. Dunnhumbyn nykyinen omistaja Tesco on ollut uranuurtaja kanta-asiakasohjelmiensa rakentamisessa ja käytössä.

Ostotietojen perusteella segmenteiksi jaetut kuluttajaryhmät ovat saaneet Tescolta joka viikko juuri heitä kiinnostavia tarjouksia ja kuponkeja.

Ostoshistoria on kuitenkin nimensä mukaisesti menneisyyttä.

Tescokin kamppailee kannattavuutensa kanssa mm. koska kuluttajatottumukset ovat muuttuneet ja ruoan verkkokauppa kasvaa. Asiakasdataan perustuvissa päätelmissä on liian pitkään keskitytty vain hintaan ja tarjouksiin.

Nykykuluttajan ostopaikan valinnan voi ratkaista saman katon alta saatava tuotekategorioiden yhdistelmä pikemmin kuin hintaräiskäleet perustuotteista.  

Brittiketjuista Waitrose kokeilee nyt asiakkaan palkitsemista valinnan vapaudella bonusjärjestelmien sijaan. Kanta-asiakas voi esimerkiksi valita kymmenien tuotteiden joukosta itse ne, joista hän haluaa 20 % alennuksen. Tavaran sijasta tarjotaan etuja myös palveluista, kuten pesulasta. Kosmetiikkaketju Sephora panostaa myymälöissään digitaalisiin elämyksiin ja kyllä: verkkokauppaan.

Jos asiakas tai data ei ole kertonut kauppiaalle varmasti, millaisen tarjouksen vetovoimalla asiakas tulisi ostoksille, onkin ehkä viisasta antaa asiakkaalle itselleen valinnanvara eduista tai elämyksistä.  

Minä valitsen edelleen sen samppanjan